Nosalty Logó

Sztrapacska Árvaváraljáról

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Sztrapacska Árvaváraljáról
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1305 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 6527 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 219 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.8 g

Zsír

  • Összesen
    86.1 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1471.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    329 mg
  • Nátrium
    893 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    264.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 1305 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    184.2 g

Zsír

  • Összesen
    430.3 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    880 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7358.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    699 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1646 mg
  • Nátrium
    4466 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    472.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1320.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    660 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    152 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    508 mg
  • Retinol - A vitamin:
    648 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    645 micro
Összesen 6527 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 219 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Hozzáütjük a tojást, a liszt felét, egy teáskanál sót,és elkezdjük összedolgozni. A liszt másik felét óvatosan adagoljuk, nehogy sok legyen. Akkor jó, ha nokedli állagú a tésztánk. Ha a krumpli sok levet eresztene, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
  3. Egy fazékba vizet forralunk, sózzuk egy kicsit, és több adagban beleszaggatjuk a nokedliket. Kóstolgatjuk, hogy mikor jó, de 7-12 perc alatt elkészül egy adag. Nem baj, ha kissé sótlannak érezzük, a szalonna és a bryndza is elég sós.
  4. Közben felvágjuk a szalonnát, és a vékonyra karikázzuk a lilahagymát.
  5. A szalonnát zsírjára sütjük (ha nem túl zsíros, teszünk alá még egy kanál zsírt).
  6. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a pörcöket, a zsír felét ráöntjük a már kész nokedlikre, és jól összekeverjük.
  7. A zsír másik részén kis lángon megfonnyasztjuk a lilahagymát.
  8. Ha kész, tányérra szedjük a nokedlit, megszórjuk a juhtúróval, kanalazunk rá tejfölt, szórunk rá szalonnapörcöt, és lilahagymával tálaljuk.
  9. Mindenki kedve szerint összedolgozhatja, és azonnal fogyaszthatja (hidegen egyáltalán nem jó).
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 230
  • Össznézettség: 199548
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 18.

Ajánló

Mi borovickát ittunk hozzá. Nem hiszem, hogy nagyon illik hozzá, de ott és akkor jól esett. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

3 éve a németországi barátokkal csináltunk egy Közép-Európa túrát. Prága, Zsolna, Pozsony, Budapest, majd a csapat szétvált, vérmérséklet szerint ki Bécsben, ki Bukarestben folytatta a kalandot. Megpróbáltunk a lehető legalacsonyabb áron dolgozni, így útba ejtettük Michala barátnőmet (így kerültünk Zsolnára), Budapesten meg nálam lakott mindenki. (Szegény anyám arcára kíváncsi lettem volna, mikor felhívtam telefonon, hogy izé, szóval jönne pár barát, na szóval összesen kilenc, de lehet, hogy Prágában még kettő csatlakozik, de ne aggódjon, ők nem biztos, hogy ideérnek. És hát maradnánk három napig, és lehetne-e, hogy ők addig a nagyinál legyenek... Lehetett, még az asztal alatt is aludt valaki, na de nem ez a lényeg.) Nekem nem okozott gondot programot találni Budapesten, de Michala kicsit gondban volt, Zsolnán nincs túl sok nevezetesség. Kivéve, hogy Faludy György ott töltötte kamaszkori nyarait, de ennek csak én örültem, a brazil és mexikói barátokat viszonylag kevéssé villanyozta fel az infó. Végül, hogy a kultúra is meglegyen, elmentünk megnézni Árva várát. Az idegenvezetés volt vagy 3 óra, és a szeles, esős időben, egy középkori kővárban, az előző napi kocsmatúrától még kissé másnaposan a vár alatt lévő kis étterem valószínűleg az életünket mentette meg. Volt kis vaskályha, dekoráció a nyolcvanas évekből, helyi alkoholisták a pultnál. Na meg sztrapacska. Rendeltünk 10 adagot (a két kolléga végül tényleg nem ért oda Prágába), és 10 perc alatt el is tüntettük. Nem tudom, hogy a vaskályha melege tette, vagy az, hogy már éhen akartam halni, mindenestre életem legjobb sztrapacskája volt. Külön felvillanyozott, hogy nem összekeverve kaptuk, hanem mi dolgozhattunk rajta, illetve hogy a szokásos pirított kenyérszalonna helyett húsos fajtát használtak. A pirított lilahagyma a nyers helyett pedig csak a hab volt a tortán, izé, sztrapacskán. A rétesliszt tipp pedig Michalától érkezett, szerinte így kisebb és finomabb lesz a galuska. Nem vitatkozom, azóta így készítem.

Hozzászólások

szandokan

Árva vára gyönyör?!!!!!! 80 dkg krumpli apró lyukú reszel?n az nagyon IS.........Havert- családot-párunkat-férjünket vonjuk be kilátásba helyezzünk finom cseh vagy szlovák sört :):) kedv csinálónak borovicskát esetleg jó kis becherovkát :) . Egy szép téli kirándulás után finom és laktató étel. Köszönöm a receptet!!

Dacota

Pontosan! :) Nagyon szívesen :) szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet, különösen a rétesliszt-tipp jött nagyon jól. Mivel nálunk is gyakran készül, mind juhtúrós, mind káposztás verzióban, már nagyon untam a banánt, azaz a krumpli reszelését. Legutóbb hirtelen ötlett?l vezérelve krumplipehellyel helyettesítettem. Senki nem jött rá a turpisságra és esküszöm, a nokedlik kifejezetten jobb állagúak lettek! :-)

Dacota

Nagyon szívesen, és köszi a pelyhes tippet, szerintem sok krumplireszelést szívesen mell?z? sztrapacskagyártó fog neki örülni. :) Szép napot, Nóra

márta66

Kedves Nagyvarad! Már jó régi a bejegyzésed, de hátha erre jársz néha... A kérdésem az lenne, hogy mennyihez, mennyit tettél/teszel? (liszt-krumplipehely) és a krumpli nedvességét mivel pótolod? (víz?tej?) Köszi, ha válaszolsz, érdekelne a megoldásod:-) M.

Éva-Anyóca

Köszönöm szépen a receptet.:-) Annyira guszta a látvány.:-) A történeted fantasztikus, ritka aranyos és türelmes anyukád lehet! :-))) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Dacota

Kedves Éva-Anyóca, Igen, az volt (meg most is az) azt még le sem írtam, hogy nemcsak a házat adta át, de minden tiltakozásom ellenére még f?zött is erre a rengeteg emberre (öt huszonéves srác volt köztük, azok nagyon tudnak enni). Örülök, hogy tetszik a recept. :) Szép hétvégét! Nóra

Éva-Anyóca

Kedves Dacota-Nóra! Annyira jó lehet, ha ilyen megért? és segít?kész anyuja van valakinek! :-)) Hát, az nem lehetett semmi, annyi embernek és olyan: igen, bizony nagyon de nagyon jó étvágyú fiatal társaságnak f?zni!! :-)) Szép napot kívánok! Éva-Anyóca

Alkonyat

Kedves Dacota! Ez nagyon guszta,és a történet is aranoys, tuti valamelyik nap megcsinálom. :-) Köszönöm a receptet. Üdv:Alkonyat

labionda

Szia Nóra, Én Szlovákiában élek, de ilyen guszta sztrapacskát, én mondom neked, itt sehol sem kapsz. Kissé másképp is csinálják..nem is ilyen gazdagon..da ha már otthon készítjük, akkor adjuk meg a módját. Az én családom is nagyon szereti, de mivel nagyon drága a brindza, mi sem, és mások sem halmozzák a tetejére, hanem vajon megfuttatják krémesre és úgy kerül bele a galuska. Helyenként szalonna helyett sült kolbászdarabkákat tesznek a tetejére..akkor persze már megint más a neve ..hihi további szép napot Éva

amegy

Több éve sztrapacskát készítek Katalin- napi bulira kb 20 emberre, idén is arra készülök, 5-6 tepsit szoktam teleszaggatni, megy be a kemencébe, onnan az asztal közepére, mindenki kezében egy kanál. Sörfelismer? versennyel van egybekötve, kancsókban hozzuk be a söröket , és névtelenül kell kóstolgatni, pontozni, jó mulatság. Na és ez után a buli után másnap én mindig arra ébredek, hogy valakik a gáz körül vakargatják ki a maradék sztrapacskát a tepsi aljából. És igenis NAGYON FINOM hidegen a sztrapacska!

Waldi

Rimaszombat mell?l származik Édesapám családja, t?lük tanultam a sztrapacska receptjét. Mivel a család nagy kedvence, ezért rendszeresen készítem. A recept ugyanaz, mint a Tiéd, de én gyakorlott háziasszonyként már nem méricskélek. Meg?rültem ifjú koromban, amikor a kérdésemre, hogy "Nagyika, mégis mennyi liszt kell bele?", azt válaszolta a drágám, hogy "Úgy gondolomformán". Na, én ugyanezt csinálom! A rokonságban volt, aki a tésztába is rakott bryndzát, de úgy er?teljesebb az íze. Mindig réteslisztet használok, de bevallom, a krumplit már eléggé el nem ítélhet? módon bevágom a robotgépbe. Kicsit szálas, de így is nagyon jól szaggatható. (Még valami: van az a pálinka, ami segít megemészteni a hideg sztrapacskát...)

pussycat

Elkeszitettem, nagyon finom lett, pedig nem juhturoval, hanem cottagecheese-zel keszitettem, de igy is nagyon jo. Nem tudom, vajon melyik turo felelne meg az otthoni juhturonak itt Ausztraliaban? Gondolom a fetta cheese, mert az talan juhtejbol keszul. Majd egyszer megprobalom azzal. Koszonom a receptet!!!

cognos

Ausztráliában a Bulgarian White Sheep's Milk Cheese felel meg a juhturúnak. Bármelyik Colesban és Woolworth-ben lehet kapni. Fehér doboz, zöld felirattal. Ha rákeresel a fenti kifejezésre a Google images-ben feladja a képét, hogy néz ki, így könnyebben megtalálod majd a boltban. 450 g és 9-10 dollár körül van az ára. Remélem tudtam segíteni. :-)

pussycat

Igazan nagyon kedves vagy, hogy segitettel, koszonom szepen!!! Holnap meg is keresem. Udvozlettel: Veronika

Csukamama

Elkészítettem nagyon finom lett. Még soha nem lett ilyen jó. Köszönöm a receptet. Angéla

sanyinagyi

Örülök, hogy sztrapacskaszakért?ket olvashatok.....nekem is kedvenc egytálételem, és kifigyeltem egy alkalommal, hogy mit?l más amit én készítek és amit étteremben/restiben kapok?....nos ott kif?zés után nem mossák le a nudlit/haluskát hanem rögtön teszik rá a juhtúróra.....ett?l kissé nyúlósabb az állaga de állítólag ez a régi recept... A krumplipehely használathoz csak annyit, hogy Felvidéken ma is lehet kapni por formájában azaz zacskóban árult sztrapacskaport, / állaga hasonló mint a krumplipehely/ csak vízzel keverem és kif?zhet?...ez is lehet egy gyors megoldás. Itt a szezonja, készíthetjük ilyenkor kés? ?sszel és télen, mert lassan kedvez? a krumpli víztartalma....

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek