Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztrapacska Árvaváraljáról

Sztrapacska Árvaváraljáról
Sztrapacska Árvaváraljáról
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

3 éve a németországi barátokkal csináltunk egy Közép-Európa túrát. Prága, Zsolna, Pozsony, Budapest, majd a csapat szétvált, vérmérséklet szerint ki Bécsben, ki Bukarestben folytatta a kalandot. Megpróbáltunk a lehető legalacsonyabb áron dolgozni, így útba ejtettük Michala barátnőmet (így kerültünk Zsolnára), Budapesten meg nálam lakott mindenki. (Szegény anyám arcára kíváncsi lettem volna, mikor felhívtam telefonon, hogy izé, szóval jönne pár barát, na szóval összesen kilenc, de lehet, hogy Prágában még kettő csatlakozik, de ne aggódjon, ők nem biztos, hogy ideérnek. És hát maradnánk három napig, és lehetne-e, hogy ők addig a nagyinál legyenek... Lehetett, még az asztal alatt is aludt valaki, na de nem ez a lényeg.) Nekem nem okozott gondot programot találni Budapesten, de Michala kicsit gondban volt, Zsolnán nincs túl sok nevezetesség. Kivéve, hogy Faludy György ott töltötte kamaszkori nyarait, de ennek csak én örültem, a brazil és mexikói barátokat viszonylag kevéssé villanyozta fel az infó. Végül, hogy a kultúra is meglegyen, elmentünk megnézni Árva várát. Az idegenvezetés volt vagy 3 óra, és a szeles, esős időben, egy középkori kővárban, az előző napi kocsmatúrától még kissé másnaposan a vár alatt lévő kis étterem valószínűleg az életünket mentette meg. Volt kis vaskályha, dekoráció a nyolcvanas évekből, helyi alkoholisták a pultnál. Na meg sztrapacska. Rendeltünk 10 adagot (a két kolléga végül tényleg nem ért oda Prágába), és 10 perc alatt el is tüntettük. Nem tudom, hogy a vaskályha melege tette, vagy az, hogy már éhen akartam halni, mindenestre életem legjobb sztrapacskája volt. Külön felvillanyozott, hogy nem összekeverve kaptuk, hanem mi dolgozhattunk rajta, illetve hogy a szokásos pirított kenyérszalonna helyett húsos fajtát használtak. A pirított lilahagyma a nyers helyett pedig csak a hab volt a tortán, izé, sztrapacskán. A rétesliszt tipp pedig Michalától érkezett, szerinte így kisebb és finomabb lesz a galuska. Nem vitatkozom, azóta így készítem.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mi borovickát ittunk hozzá. Nem hiszem, hogy nagyon illik hozzá, de ott és akkor jól esett. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Hozzáütjük a tojást, a liszt felét, egy teáskanál sót, és elkezdjük összedolgozni. A liszt másik felét óvatosan adagoljuk, nehogy sok legyen. Akkor jó, ha nokedli állagú a tésztánk. Ha a krumpli sok levet eresztene, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
  3. Egy fazékba vizet forralunk, sózzuk egy kicsit, és több adagban beleszaggatjuk  a nokedliket. Kóstolgatjuk, hogy mikor jó, de 7-12 perc alatt elkészül egy adag. Nem baj, ha kissé sótlannak érezzük, a szalonna és a bryndza is elég sós.
  4. Közben felvágjuk a szalonnát, és a vékonyra karikázzuk a lilahagymát.
  5. A szalonnát zsírjára sütjük (ha nem túl zsíros, teszünk alá még egy kanál zsírt).
  6. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a pörcöket, a zsír felét ráöntjük a már kész nokedlikre, és jól összekeverjük.
  7. A zsír másik részén kis lángon megfonnyasztjuk a lilahagymát.
  8. Ha kész, tányérra szedjük a nokedlit, megszórjuk a juhtúróval, kanalazunk rá tejfölt, szórunk rá szalonnapörcöt, és lilahagymával tálaljuk.
  9. Mindenki kedve szerint összedolgozhatja, és azonnal fogyaszthatja (hidegen egyáltalán nem jó).
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 81
össznézettség: 131 274
elküldve: 50
receptkönyvben: 1 621
elkészítve: 96/118
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
512 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

juhtúrós sztrapacska pirított hagymával, juhtúrós sztrapacska, tejfölös szalonnás sztrapacska

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sanyinagyi
sanyinagyi / sanyinagyi Thu, 2017-11-16 16:17

Örülök, hogy sztrapacskaszakértőket olvashatok.....nekem is kedvenc egytálételem, és kifigyeltem egy alkalommal, hogy mitől más amit én készítek és amit étteremben/restiben kapok?....nos ott kifőzés után nem mossák le a nudlit/haluskát hanem rögtön teszik rá a juhtúróra.....ettől kissé nyúlósabb az állaga de állítólag ez a régi recept...
A krumplipehely használathoz csak annyit, hogy Felvidéken ma is lehet kapni por formájában azaz zacskóban árult sztrapacskaport, / állaga hasonló mint a krumplipehely/ csak vízzel keverem és kifőzhető...ez is lehet egy gyors megoldás.
Itt a szezonja, készíthetjük ilyenkor késő ősszel és télen, mert lassan kedvező a krumpli víztartalma....

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-02-15 07:31

Elkeszitettem, nagyon finom lett, pedig nem juhturoval, hanem cottagecheese-zel keszitettem, de igy is nagyon jo. Nem tudom, vajon melyik turo felelne meg az otthoni juhturonak itt Ausztraliaban? Gondolom a fetta cheese, mert az talan juhtejbol keszul. Majd egyszer megprobalom azzal. Koszonom a receptet!!!

cognos
cognos Wed, 2014-04-09 07:42

Ausztráliában a Bulgarian White Sheep's Milk Cheese felel meg a juhturúnak. Bármelyik Colesban és Woolworth-ben lehet kapni. Fehér doboz, zöld felirattal. Ha rákeresel a fenti kifejezésre a Google images-ben feladja a képét, hogy néz ki, így könnyebben megtalálod majd a boltban. 450 g és 9-10 dollár körül van az ára. Remélem tudtam segíteni. :-)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2014-04-09 08:11

Igazan nagyon kedves vagy, hogy segitettel, koszonom szepen!!!
Holnap meg is keresem.
Udvozlettel: Veronika

Waldi
Waldi Fri, 2013-12-06 13:22

Rimaszombat mellől származik Édesapám családja, tőlük tanultam a sztrapacska receptjét. Mivel a család nagy kedvence, ezért rendszeresen készítem. A recept ugyanaz, mint a Tiéd, de én gyakorlott háziasszonyként már nem méricskélek. Megőrültem ifjú koromban, amikor a kérdésemre, hogy "Nagyika, mégis mennyi liszt kell bele?", azt válaszolta a drágám, hogy "Úgy gondolomformán". Na, én ugyanezt csinálom! A rokonságban volt, aki a tésztába is rakott bryndzát, de úgy erőteljesebb az íze. Mindig réteslisztet használok, de bevallom, a krumplit már eléggé el nem ítélhető módon bevágom a robotgépbe. Kicsit szálas, de így is nagyon jól szaggatható. (Még valami: van az a pálinka, ami segít megemészteni a hideg sztrapacskát...)

amegy
amegy Wed, 2013-11-13 21:58

Több éve sztrapacskát készítek Katalin- napi bulira kb 20 emberre, idén is arra készülök, 5-6 tepsit szoktam teleszaggatni, megy be a kemencébe, onnan az asztal közepére, mindenki kezében egy kanál. Sörfelismerő versennyel van egybekötve, kancsókban hozzuk be a söröket , és névtelenül kell kóstolgatni, pontozni, jó mulatság.
Na és ez után a buli után másnap én mindig arra ébredek, hogy valakik a gáz körül vakargatják ki a maradék sztrapacskát a tepsi aljából. És igenis NAGYON FINOM hidegen a sztrapacska!

labionda
labionda / labionda Tue, 2013-05-28 17:05

Szia Nóra,
Én Szlovákiában élek, de ilyen guszta sztrapacskát, én mondom neked, itt sehol sem kapsz. Kissé másképp is csinálják..nem is ilyen gazdagon..da ha már otthon készítjük, akkor adjuk meg a módját.
Az én családom is nagyon szereti, de mivel nagyon drága a brindza, mi sem, és mások sem halmozzák a tetejére, hanem vajon megfuttatják krémesre és úgy kerül bele a galuska. Helyenként szalonna helyett sült kolbászdarabkákat tesznek a tetejére..akkor persze már megint más a neve ..hihi
további szép napot
Éva

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Mon, 2013-04-15 10:15

Kedves Dacota!
Ez nagyon guszta,és a történet is aranoys, tuti valamelyik nap megcsinálom. :-)
Köszönöm a receptet.
Üdv:Alkonyat

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-01-18 19:36

Köszönöm szépen a receptet.:-) Annyira guszta a látvány.:-)

A történeted fantasztikus, ritka aranyos és türelmes anyukád lehet! :-)))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2013-01-20 11:11

Kedves Éva-Anyóca,
Igen, az volt (meg most is az) azt még le sem írtam, hogy nemcsak a házat adta át, de minden tiltakozásom ellenére még főzött is erre a rengeteg emberre (öt huszonéves srác volt köztük, azok nagyon tudnak enni).
Örülök, hogy tetszik a recept. :)
Szép hétvégét!
Nóra

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-01-21 10:23

Kedves Dacota-Nóra!

Annyira jó lehet, ha ilyen megértő és segítőkész anyuja van valakinek! :-))

Hát, az nem lehetett semmi, annyi embernek és olyan: igen, bizony nagyon de nagyon jó étvágyú fiatal társaságnak főzni!! :-))

Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

nagyvarad
nagyvarad Fri, 2013-01-18 19:14

Köszönöm a receptet, különösen a rétesliszt-tipp jött nagyon jól.
Mivel nálunk is gyakran készül, mind juhtúrós, mind káposztás verzióban, már nagyon untam a banánt, azaz a krumpli reszelését.
Legutóbb hirtelen ötlettől vezérelve krumplipehellyel helyettesítettem.
Senki nem jött rá a turpisságra és esküszöm, a nokedlik kifejezetten jobb állagúak lettek! :-)

márta66
márta66 Tue, 2016-02-16 12:55

Kedves Nagyvarad! Már jó régi a bejegyzésed, de hátha erre jársz néha... A kérdésem az lenne, hogy mennyihez, mennyit tettél/teszel? (liszt-krumplipehely) és a krumpli nedvességét mivel pótolod? (víz?tej?) Köszi, ha válaszolsz, érdekelne a megoldásod:-) M.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2013-01-20 11:12

Nagyon szívesen, és köszi a pelyhes tippet, szerintem sok krumplireszelést szívesen mellőző sztrapacskagyártó fog neki örülni. :)
Szép napot,
Nóra

szandokan
szandokan Fri, 2013-01-18 10:38

Árva vára gyönyörű!!!!!! 80 dkg krumpli apró lyukú reszelőn az nagyon IS.........Havert- családot-párunkat-férjünket vonjuk be kilátásba helyezzünk finom cseh vagy szlovák sört :):) kedv csinálónak borovicskát esetleg jó kis becherovkát :) . Egy szép téli kirándulás után finom és laktató étel.
Köszönöm a receptet!!

1302
burgonya 80 dkg
tojás 2 db
rétesliszt 40 dkg
1.5 tk
kolozsvári szalonna 30 dkg
lila hagyma 5 közepes fej
juhtúró 50 dkg
bors 0 ízlés szerint
tejföl 4 dl
mangalica zsír 1 ek