Sztrapacska Árvaváraljáról

- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
160g burgonya92 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
80g rétesliszt291 kcal
-
2g só0 kcal
-
393 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
0g bors0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
27 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
800g burgonya462 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
400g rétesliszt1456 kcal
-
11g só0 kcal
-
300g kolozsvári szalonna1965 kcal
-
450g lilahagyma164 kcal
-
500g juhtúró1415 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
26.8g burgonya15 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
13.4g rétesliszt49 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
66 kcal
-
15.1g lilahagyma5 kcal
-
16.7g juhtúró47 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.4g tejföl27 kcal
-
0.5g mangalica zsír5 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.8 g
Zsír
-
Összesen 86.1 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1471.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 329 mg
-
Nátrium 893 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 264.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.2 g
Zsír
-
Összesen 430.3 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 880 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7358.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 699 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1646 mg
-
Nátrium 4466 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 472.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1320.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 660 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 152 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 508 mg
-
Retinol - A vitamin: 648 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 645 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
-
2 db tojás
-
40 dkg rétesliszt
-
1.5 tk só
-
30 dkg kolozsvári szalonna
-
5 közepes fej lilahagyma
-
50 dkg juhtúró
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzáütjük a tojást, a liszt felét, egy teáskanál sót,és elkezdjük összedolgozni. A liszt másik felét óvatosan adagoljuk, nehogy sok legyen. Akkor jó, ha nokedli állagú a tésztánk. Ha a krumpli sok levet eresztene, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
- Egy fazékba vizet forralunk, sózzuk egy kicsit, és több adagban beleszaggatjuk a nokedliket. Kóstolgatjuk, hogy mikor jó, de 7-12 perc alatt elkészül egy adag. Nem baj, ha kissé sótlannak érezzük, a szalonna és a bryndza is elég sós.
- Közben felvágjuk a szalonnát, és a vékonyra karikázzuk a lilahagymát.
- A szalonnát zsírjára sütjük (ha nem túl zsíros, teszünk alá még egy kanál zsírt).
- Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a pörcöket, a zsír felét ráöntjük a már kész nokedlikre, és jól összekeverjük.
- A zsír másik részén kis lángon megfonnyasztjuk a lilahagymát.
- Ha kész, tányérra szedjük a nokedlit, megszórjuk a juhtúróval, kanalazunk rá tejfölt, szórunk rá szalonnapörcöt, és lilahagymával tálaljuk.
- Mindenki kedve szerint összedolgozhatja, és azonnal fogyaszthatja (hidegen egyáltalán nem jó).
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1325
- Tegnapi nézettség: 34
- 7 napos nézettség: 185
- Össznézettség: 214948
- Feltöltés dátuma: 2013. január 18.
Ajánló
Mi borovickát ittunk hozzá. Nem hiszem, hogy nagyon illik hozzá, de ott és akkor jól esett. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

3 éve a németországi barátokkal csináltunk egy Közép-Európa túrát. Prága, Zsolna, Pozsony, Budapest, majd a csapat szétvált, vérmérséklet szerint ki Bécsben, ki Bukarestben folytatta a kalandot. Megpróbáltunk a lehető legalacsonyabb áron dolgozni, így útba ejtettük Michala barátnőmet (így kerültünk Zsolnára), Budapesten meg nálam lakott mindenki. (Szegény anyám arcára kíváncsi lettem volna, mikor felhívtam telefonon, hogy izé, szóval jönne pár barát, na szóval összesen kilenc, de lehet, hogy Prágában még kettő csatlakozik, de ne aggódjon, ők nem biztos, hogy ideérnek. És hát maradnánk három napig, és lehetne-e, hogy ők addig a nagyinál legyenek... Lehetett, még az asztal alatt is aludt valaki, na de nem ez a lényeg.) Nekem nem okozott gondot programot találni Budapesten, de Michala kicsit gondban volt, Zsolnán nincs túl sok nevezetesség. Kivéve, hogy Faludy György ott töltötte kamaszkori nyarait, de ennek csak én örültem, a brazil és mexikói barátokat viszonylag kevéssé villanyozta fel az infó. Végül, hogy a kultúra is meglegyen, elmentünk megnézni Árva várát. Az idegenvezetés volt vagy 3 óra, és a szeles, esős időben, egy középkori kővárban, az előző napi kocsmatúrától még kissé másnaposan a vár alatt lévő kis étterem valószínűleg az életünket mentette meg. Volt kis vaskályha, dekoráció a nyolcvanas évekből, helyi alkoholisták a pultnál. Na meg sztrapacska. Rendeltünk 10 adagot (a két kolléga végül tényleg nem ért oda Prágába), és 10 perc alatt el is tüntettük. Nem tudom, hogy a vaskályha melege tette, vagy az, hogy már éhen akartam halni, mindenestre életem legjobb sztrapacskája volt. Külön felvillanyozott, hogy nem összekeverve kaptuk, hanem mi dolgozhattunk rajta, illetve hogy a szokásos pirított kenyérszalonna helyett húsos fajtát használtak. A pirított lilahagyma a nyers helyett pedig csak a hab volt a tortán, izé, sztrapacskán. A rétesliszt tipp pedig Michalától érkezett, szerinte így kisebb és finomabb lesz a galuska. Nem vitatkozom, azóta így készítem.
Hozzászólások (11)
Árva vára gyönyör?!!!!!! 80 dkg krumpli apró lyukú reszel?n az nagyon IS.........Havert- családot-párunkat-férjünket vonjuk be kilátásba helyezzünk finom cseh vagy szlovák sört :):) kedv csinálónak borovicskát esetleg jó kis becherovkát :) . Egy szép téli kirándulás után finom és laktató étel. Köszönöm a receptet!!
Pontosan! :) Nagyon szívesen :) szép napot! Üdv, Nóra
Köszönöm a receptet, különösen a rétesliszt-tipp jött nagyon jól. Mivel nálunk is gyakran készül, mind juhtúrós, mind káposztás verzióban, már nagyon untam a banánt, azaz a krumpli reszelését. Legutóbb hirtelen ötlett?l vezérelve krumplipehellyel helyettesítettem. Senki nem jött rá a turpisságra és esküszöm, a nokedlik kifejezetten jobb állagúak lettek! :-)
Nagyon szívesen, és köszi a pelyhes tippet, szerintem sok krumplireszelést szívesen mell?z? sztrapacskagyártó fog neki örülni. :) Szép napot, Nóra
Kedves Nagyvarad! Már jó régi a bejegyzésed, de hátha erre jársz néha... A kérdésem az lenne, hogy mennyihez, mennyit tettél/teszel? (liszt-krumplipehely) és a krumpli nedvességét mivel pótolod? (víz?tej?) Köszi, ha válaszolsz, érdekelne a megoldásod:-) M.
Köszönöm szépen a receptet.:-) Annyira guszta a látvány.:-) A történeted fantasztikus, ritka aranyos és türelmes anyukád lehet! :-))) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca, Igen, az volt (meg most is az) azt még le sem írtam, hogy nemcsak a házat adta át, de minden tiltakozásom ellenére még f?zött is erre a rengeteg emberre (öt huszonéves srác volt köztük, azok nagyon tudnak enni). Örülök, hogy tetszik a recept. :) Szép hétvégét! Nóra
Kedves Dacota-Nóra! Annyira jó lehet, ha ilyen megért? és segít?kész anyuja van valakinek! :-)) Hát, az nem lehetett semmi, annyi embernek és olyan: igen, bizony nagyon de nagyon jó étvágyú fiatal társaságnak f?zni!! :-)) Szép napot kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Dacota! Ez nagyon guszta,és a történet is aranoys, tuti valamelyik nap megcsinálom. :-) Köszönöm a receptet. Üdv:Alkonyat
Szia Nóra, Én Szlovákiában élek, de ilyen guszta sztrapacskát, én mondom neked, itt sehol sem kapsz. Kissé másképp is csinálják..nem is ilyen gazdagon..da ha már otthon készítjük, akkor adjuk meg a módját. Az én családom is nagyon szereti, de mivel nagyon drága a brindza, mi sem, és mások sem halmozzák a tetejére, hanem vajon megfuttatják krémesre és úgy kerül bele a galuska. Helyenként szalonna helyett sült kolbászdarabkákat tesznek a tetejére..akkor persze már megint más a neve ..hihi további szép napot Éva
Több éve sztrapacskát készítek Katalin- napi bulira kb 20 emberre, idén is arra készülök, 5-6 tepsit szoktam teleszaggatni, megy be a kemencébe, onnan az asztal közepére, mindenki kezében egy kanál. Sörfelismer? versennyel van egybekötve, kancsókban hozzuk be a söröket , és névtelenül kell kóstolgatni, pontozni, jó mulatság. Na és ez után a buli után másnap én mindig arra ébredek, hogy valakik a gáz körül vakargatják ki a maradék sztrapacskát a tepsi aljából. És igenis NAGYON FINOM hidegen a sztrapacska!
Rimaszombat mell?l származik Édesapám családja, t?lük tanultam a sztrapacska receptjét. Mivel a család nagy kedvence, ezért rendszeresen készítem. A recept ugyanaz, mint a Tiéd, de én gyakorlott háziasszonyként már nem méricskélek. Meg?rültem ifjú koromban, amikor a kérdésemre, hogy "Nagyika, mégis mennyi liszt kell bele?", azt válaszolta a drágám, hogy "Úgy gondolomformán". Na, én ugyanezt csinálom! A rokonságban volt, aki a tésztába is rakott bryndzát, de úgy er?teljesebb az íze. Mindig réteslisztet használok, de bevallom, a krumplit már eléggé el nem ítélhet? módon bevágom a robotgépbe. Kicsit szálas, de így is nagyon jól szaggatható. (Még valami: van az a pálinka, ami segít megemészteni a hideg sztrapacskát...)
Elkeszitettem, nagyon finom lett, pedig nem juhturoval, hanem cottagecheese-zel keszitettem, de igy is nagyon jo. Nem tudom, vajon melyik turo felelne meg az otthoni juhturonak itt Ausztraliaban? Gondolom a fetta cheese, mert az talan juhtejbol keszul. Majd egyszer megprobalom azzal. Koszonom a receptet!!!
Ausztráliában a Bulgarian White Sheep's Milk Cheese felel meg a juhturúnak. Bármelyik Colesban és Woolworth-ben lehet kapni. Fehér doboz, zöld felirattal. Ha rákeresel a fenti kifejezésre a Google images-ben feladja a képét, hogy néz ki, így könnyebben megtalálod majd a boltban. 450 g és 9-10 dollár körül van az ára. Remélem tudtam segíteni. :-)
Igazan nagyon kedves vagy, hogy segitettel, koszonom szepen!!! Holnap meg is keresem. Udvozlettel: Veronika
Elkészítettem nagyon finom lett. Még soha nem lett ilyen jó. Köszönöm a receptet. Angéla
Örülök, hogy sztrapacskaszakért?ket olvashatok.....nekem is kedvenc egytálételem, és kifigyeltem egy alkalommal, hogy mit?l más amit én készítek és amit étteremben/restiben kapok?....nos ott kif?zés után nem mossák le a nudlit/haluskát hanem rögtön teszik rá a juhtúróra.....ett?l kissé nyúlósabb az állaga de állítólag ez a régi recept... A krumplipehely használathoz csak annyit, hogy Felvidéken ma is lehet kapni por formájában azaz zacskóban árult sztrapacskaport, / állaga hasonló mint a krumplipehely/ csak vízzel keverem és kif?zhet?...ez is lehet egy gyors megoldás. Itt a szezonja, készíthetjük ilyenkor kés? ?sszel és télen, mert lassan kedvez? a krumpli víztartalma....