r
Nosalty Logó

Sztrapacska

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pákosztos macska
Sztrapacska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1378 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 5511 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 250 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    83.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1193.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    656 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1378 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185 g

Zsír

  • Összesen
    333.7 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    688 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4773.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    423 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    2623 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    414.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    893.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    379 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    613 micro
Összesen 5511 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 250 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát, a tojást, a lisztet és a sót összekavartam, majd egy hatalmas fazékban vizet forraltam. Nokedliszaggatóval beleszaggattam a masszát, kb. 10 percig főztem a galuskákat. Tésztaszűrőbe öntöttem, hideg vízzel átmostam.
  2. Közben 250 g felkockázott szalonnát kisütöttem és leszűrtem. A zsír egy részén megpároltam 4 db karikára vágott lila hagymát.
  3. Ráöntöttem nokedlikre a forró szalonnazsírt, majd a gomolyát is rámorzsoltam.
  4. A tetejére szórtam a szalonnát és a párolt lila hagymakarikákat.
  5. Frissen őrölt borssal és tejföllel tálaltam.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 25
  • 7 napos nézettség: 188
  • Össznézettség: 104235
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sztrapacska
Pákosztos macska 26 recept

Az itthon lévő alapanyagokból akartam dolgozni, hogy ürüljön a hűtő és a fagyasztó. Mivel volt 40 deka gomolyám és lisztes krumplim, kézenfekvő választásnak tűnt a sztrapacska. A férjem végezte a munka dandárját (krumpli reszelése és szalonna kockázása), így könnyű dolgom volt. Mérni csak a krumplit mértem, a többi hozzávalót érzésre adagoltam. Az eddigi legjobb és leggusztább sztrapacskám lett!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A sztrapacska nekünk is az egyik kedvenc ételünk, de én a szlovákiai ismer?seimt?l tanultam, hogy tilos lemosni a nokedliket, s?t amikor lereszeled a krumplit, akkor állni kell egy kicsit hagyni, mert akkor az igazi, ha a galuskák szürkék! Én szoktam még lisztbe forgatott hagymakarikát sütni hozzá, de nagyon finom egy kis olajon mepirított savanyú ká?psztával is. Természetesen ilyenkor nem teszem rá a brindzát!

Törölt felhasználó

Én meg azt tanultam szlovák ismer?sömt?l, hogy ha már "benne" van a sztrapacskában a brindza, nem érintkezhet fémmel, mert más lesz az íze. Vettem is fatányérokat és favillákat... És igaz. De tálalás el?tt le kell hideg vízzel öblíteni, hogy ne legyenek szárazak.

Törölt felhasználó

Ótiási ötletet kaptam. Megúszható a krumpli reszelgetése, ha húsdarálón darálod le. Príma lett, kipróbáltam!

Törölt felhasználó

Aprítógéppel is megúszható a nemszeretem krumplireszelés. Most már csak azt lenne jó tudni, le kell -e, vagy sem öblíteni a kif?zött galuskát. Helló.

Törölt felhasználó

A sztrapacska krumplis étel, Szlovákia egyik, mondhatnám f? népi eledele. Állítólag 12-fajtája van, többek között a rakott sztrapacska is fenn van a Szlovák étlap palettáján. Leginkább a jú túrós és a káposztás amit általában kínálnak. A káposztás fajtát is többféle módon készítik el a szlovák konyhák. Tehát amikor kiszaggatják, akkor nem szabad lemosni, mert a f?z? vízben lév? kif?tt természetes anyag lemosódik és megváltoztatja a sztrapacska eredeti ízét és lágyságát. Egyébként az itthoni készítés során is többféle módon készíthetjük el ízlés szerint. Igen finom étel és laktató, sült szalonnával és sült hagymával készítve is igen ízletes. Aki szereti jó étvágyat kívánok!

Kacsa951

Drága fiam, ki tudja hányadik barátn?je, aki éppen nem menekült el a konyhából, volt az ötletgazda. Sztrapacskát készítettünk: káposztásat. Nagy találmány, nekem és a családnak is nagyon ízlett. A kapcsolat már régen feledésbe merült, de a káposztás sztrapacska az étlapunkon maradt.

Törölt felhasználó

azért kell leöblíteni, mert a bel?le kif?tt keményít?t?l az egész összeragad. a spagettinél is így van, ezért én mindig leöblítem.

Törölt felhasználó

Életem els? saját készítés? sztrapacskájának perceken belül nekikezdek; remélem minden simán fog menni! Igaz, én magyar juhtúróból készítem, a brindza túl sós nekünk... Linakla: olaszoktól tanultam, h. a spagetti leöblítése szigorúan TILOS, már ha a hagyományokat szeretnénk követni. Köszönöm a receptet, szurkolok a sikeréért! :)

Törölt felhasználó

Kedves ínyencek, Csodálkozom, hogy a sztrapacska készítésénél senki sem említi a legfontosabb kellékeket. Sajnos ma már nincs kit megkérdeznem, és nem is mindenre emlékszem, de megpróbálom rekonstruálni a dolgokat. Ugyanis a jó és hiteles brinzové haluskyhoz, magyarul sztrapacskához az én felvidéki ?seim mindig szervíroztak a h?vös kamra mélyén agyagedényben tárolt zakvaszt, azaz tejföllel érlelt aludttejet is... A forrón tálalt galuskák úsztak a (feltehet?en tejföllel?) hígított, olvadt brinzában, a tetejét megszórták frissen sütött apró szalonna tepert?vel és annak finom sós íz? zsírjával és ehhez kortyolgattuk a pincehideg aludttejet... A kukorica máléhoz, a puliszkához a dödölléhez is mindíg ezt ittunk. És valóban (valaki már említette) a sztrapacska készítés napján mindig "szegényleves" volt, amit olyan élvezettel ettünk, mint egy f?úri lakomát. A galuskák f?z?vizében benne maradt pár szem galuska, ehhez adott anyám egy fej apróra vágott hagymát, amit a tepert? zsírjában kis pirospaprikával megdinsztelt és összef?zött. Az értékes, tápdús tésztalé és a pirított hagyma és paprika fejedelmi ízeket varázsolt a tányérunkba... Emlékezetem szerint volt még egy kis zöldf?szer ízesítés is, de ennek nevére nem emlékszem, én mostanság petrezselyemmel készítem... de a f?zés kreatív dolog, tessék próbálkozni :-)))))) Kedves ínyencek! Kéretik kipróbálni a hideg aludt tejet és a szegénylevest is, mert a klasszikusokat csak pontosan illik (meg)idézni!!! Bocsánat, félre tetszettek érteni! Nem engem, hanem a klasszikus ételeinket említem fentebb... Jóétvágyat kívánok!

Törölt felhasználó

Kedves fekete bors! Nagyon örülök, hogy ezeket leírtad! Én nem arról a környékr?l származom, ezért ezek a dolgok nem is jutnának eszembe, de kimondottan szeretem mindazt, amit megemlítettél, már csorog is a nyálam...:-P Köszönjük még egyszer!:) Üdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

A kaprot se felejtsétek el!!! :))

Törölt felhasználó

Kedves olvasók, nem kell a nudlikat oblitgetni, ilyet meg sosem hallottam, nem ragad ossze a massza ha mindjart rakerul egy kis olaj, a piritott szalonna, vagy a juhtúró, amint mar felul is emlitve volt, hasonloan tilos az olaszoknal a spagettit es mas pasta féléket oblitgetni.. A krumpli reszelés igaz nem kellemes tevékenység, de finobabb lesz az így készített étel, mintha mixerrel vagy hasonló gépezettel konnyítettuk volna a munkánkat, nem tudom miert, de igy van, igy tapasztaltam.. Még egy tipp: megfelelobb lesz az állaga az ételnek ha egyforma arányban sima és félgrízes lisztet használunk, én fokozatosan szoktam belekevergetni egy adagot ebbol egy adagot abbol, amig nem érem el a megfelelo suruseget. Mi ezt az ételt általában juhtúróval / bryndzával, pirított szalonnával és savanyú tejfollel tálaljuk, de a tejfol helyett bizony nagyon finom a zákvas/zakysanka azaz magyarul az aludttej :-) na nem tudom nem ez lesz e a holnapi ebédunk :-) Kellemes fozest mindenkinek, M.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én már többször készítettem sztrapacskát, csak mindig elkövettem egy hibát.. nem is tom mit :D Igazából mindent ÍGY csináltam, mint ahogy leírtátok, de valahogy a nokedliszaggatón nem jutott túl, mert megfolyósodott rész átment, a krumplis szilárdabb meg nem -- nem volt szép. Lehet, hogy a legkisebb (citromhéjreszel?n) kéne átkínlódnom?! Nokedlit szoktam készíteni sokat, az gyönyör?, tehát nem tudom hol hibádzik a dolog.. jó lenne a segítség, mert akkor holnapra megvan a menü :D Köszi! Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata ! én is sztrapacska kedvel? és készít? vagyok megpróbálok neked segíteni :nem mindegy el?ször is milyen reszel?n reszeled le a krumplit ,van kimondott krumpli reszel? ami lukakból és felfele álló tüskékb?l áll,ezzel kell lereszelni,utána nem mindegy a tészta állaga nokedli s?r?ség? legyen a szaggató ne túl apró lukú legyen én szoktam egy kicsit próbából szaggatni ,hogy nem túl híg a tészta mert akkor rögtön szétf? ha megfelel? lehet szaggatni remélem tudtam segíteni sok sikert és jó étvágyat

Bejja

Látom, nem "mai" a hozzászólás. Csak én is nekiálltam, kipróbáltam, lereszeltem a krumplit, hozzáadtam a többihez és megpróbáltam a galuskaszaggatóval.. a krumpli fennmaradt, a tojásos liszt meg átfolyt a vízbe. Aztán gyors a botmixerrel még összébb aprítottam és most már szép galuskák lettek. Ha én is figyelmesen elolvasom a hozzászólásokat, akkor rájöttem volna, hogy van a krumplireszel? és a sajtreszel?, ami nem ugyanaz! Ha a krumplireszel?mmel reszeltem volna, nem kellett volna turmixolni a krumpliszálakat. És nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. (de jó lenne, ha ezt a reszel?s rész belekerülne a recept leírásba ) :-)

bakfitty

Kedves Satuk! Lehet ám a galuskát teáskanállal vagy villával is beleszaggatni a lobogó forróvízbe, attól függ?en,hogy az apróbb, vagy a nagyobbat szeretitek. Anyukám mindig villával szaggatta a galuskát!

dzsovanna

Sziasztok! Én mindig kanállal vagy éles kiskéssel szaggatom a sztrapacska tésztát a vágódeszkáról,mindig annyit teszek rá,hogy ne essen le és ne legyen nehéz sem.Leöblíteni nem szoktam egyb?l megy a párolt káposztára és abban már ott van az olaj.Mi nagyon szeretjük!

Mária fehérvári

Az igaziban nincs tojás csak a juhturos a sztrapacska

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek