Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlőzselé körtével cukormentesen

Szőlőzselé körtével cukormentesen
Szőlőzselé körtével cukormentesen
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta foglalkoztat a szőlő befőzése, de sohasem szántam rá magam, mert tartottam nagyon a sok pepecseléstől. E jeles oldalakon találtam egy cukros-almás receptet. Így egy életem-egy halálom, rászántam magam. Mit ne mondjak? Minden előzetes számításomat felülmúlta, ami ezután következett. Műszakiként és férfiként először is termelékeny módszert - paradicsompasszírozót választottam. Ez azonban a magok miatt úgy beszorult, hogy alig tudtam szétszedni. Nem maradt más, mint a hagyományos, szitán történő passzírozás. Találtam egy akkora drótszitát, amin a magok nem fértek át, és fakanállal adtam az anyagnak. Keményen megküzdöttem, és végül lábasba került az egész.. A tiszta gyümölcssúly a végén két kilogramm lett, amivel hat db háromszázharminc mililiteres üveget töltöttem meg. A magas szőlőcukor tartalma miatt igazán nem diabetikus, mint ahogy maga a szőlő sem, viszont répacukormentes.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ezt azoknak az elvetemülteknek ajánlom, akiknek nagy türelmük és sok idejük van. Viszont nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk. A körtéket meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, és felszeletelve citromsavas vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
  2. A szőlőt lebogyózzuk, és turmixgépben óvatosan összezúzzuk anélkül, hogy a magokat is felaprítanánk.
  3. Lepasszírozuk, hogy a magokat és a szőlőhéját eltávolítsuk.
  4. Edénybe tesszük a diabetikus befőzőcukorral és a körtékkel együtt. Addig főzzük, ameddig a körte meg nem puhul. Botmixerrel összetörjük a körtéket, hozzáadjuk a fahéjat, és felforraljuk.
  5. Belekeverjük a dzsemfixet, egyet rottyantunk rajta, és sterilizált üvegekbe töltjük. Lezárás előtt minden üveg tetejére egy késhegynyi nátriumbenzoátot teszünk. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztban két napig pihenni hagyjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 3 007
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
szezon: ősz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szőlőlekvár, körtedzsem szőlővel, vegyes gyümölcsdzsem

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jazse
jazse Wed, 2013-08-21 21:25

Szőlőlekvárnál bevált: gyümölcscentrifugával gyorsabb - de nem a konyhában, hanem a szabadban, mert röpködnek a magok kifelé! A körténél is gyorsabban megvagyunk. Nátriumbenzonát nem kell, mert a dzsemfix már tartósít is! Finom volt, körtével is kipróbálom! Jazse. A lezárt üveget 5 percre fejreállítom, azután min. 1 nap szárazdunszt (én camping üres hűtőládában, törülközőkben), bevált!

vajaskenyér
vajaskenyér Mon, 2012-10-29 23:42

Remek lehet a körte-szölő kombináció, én a körte-alma variációt csináltam meg édes körtével és egy kissé savanyú almával, húsokhoz, mártásokhoz, de csak nassolni is isteni, kítűnő passzírozót az oktogonkkt.com-on találtam.

284
szőlő 2 kg
körte 1 kg
befőzőcukor 350 g
dzsemfix 3 csomag
fahéj 1 kk
citromsav 1 kávéskanál
nátrium-benzoát 1 kk