Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feketeerdő dzsem - csokis

Feketeerdő dzsem - csokis
Feketeerdő dzsem - csokis
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik barátnőm anyukája készített minden évben ilyen dzsemet. Tulajdonképpen egyszerűen idemásolhatnám a kókuszos eperdzsem storyját. Mióta távol kerültünk egymástól, azóta magam főzöm. Az előző években a desszertöntet helyett apró kockára tört étcsokival készítettem. Most viszont mikor a dzsemfixet kerestem a boltban, ráakadtam erre a tasakos desszertöntet porra, és eszembe jutott, hogy olvastam már ezzel is ezt a lekvárt. És megkóstolva az idei lekvárt úgy döntöttem, hogy maradok ennél a változatnál, ezerszer finomabb így.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg meggy (megtisztítva, kimagozva legyen ennyi!)
  • 1 tasak csokoládé desszertöntet por
  • 2,5 dl víz
  • 35 dkg + 3 ek cukor
  • 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1

ajánlat

Merészebbek megbolondíthatják fél dl cseresznyepálinkával vagy rummal is.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. Így kell 1 kg-nak lennie! Félretesszük.
  2. Elkészítjük a csokoládéöntetet: egy kis lábasba öntjük a tasak tartalmát, és hozzákeverünk 3 ek cukrot, felöntjük 2,5 dl vízzel, majd lassú tűzön habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, félretesszük.
  3. Egy nagy fazékban feltesszük főni a meggyet, hagyjuk kb. 10 percig, amíg annyi levet ereszt, hogy ellepi. Közben elkeverjük a Dzsemfixet 35 dkg cukorral, és a meggyhez adjuk. Hozzáöntjük az elkészített csokiöntetet is. Ezt követően nagy lángon hagyjuk 5 percig zubogva forrni.
  4. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
  5. Csírátlanított üvegekbe merjük, és fejre állítva hagyjuk őket kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 524
elküldve: 9
receptkönyvben: 285
elkészítve: 16/22
Facebookon megjelent: -

szakács

gabssy

Mióta szakács: 2010.11.29.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

feketeerdő lekvár, csokoládés meggylekvár, meggylekvár csokival, csokis meggydzsem

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitsune
Kitsune Fri, 2014-08-01 22:51

Húú, gabssy, te indítottál el a mai befőzés túrára. Csináltam egy tejcsokis adagot, és egy étcsokist is, mindkettőbe tettem csilit, fahéjat, szegfűszeget és gyömbért. Hát meghalok, olyan jó. Az étcsokisba kicsit kevesebb cukrot raktam, és másfajta pektint, abból is dupla adagot (Haas Quittin 3:1). Most szunyálnak a dunsztban, holnap kiderül, hogy melyik hogyan zselésedett. Jaaaaajdejóóóóóó :D

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Tue, 2013-06-25 13:38

Szia ! Meggy lekvárt főztem,közben nézegettem a No Salty-s recepteket...Erre a csodára leltem.
Hihetetlenül finom !!! Kb: fél liter cukros lekvárhoz 10 dkg jó 70%- os étcsokit tördeltem...2 percig kavargattam ...Lett két kis üveggel. Ha kihűl megy a hűtőbe és kitudja meddig lesz ott ????

suvkat
suvkat Wed, 2011-08-24 13:08

Annyira megtetszett az ötlet, hogy ki kellett próbáljam fagyasztott meggyből. Úgy érzem már van programom a következő meggyszezonra, nagyon finom lett!

Anya-banya
Anya-banya Sat, 2011-06-25 16:24

Még egy kérdés! Meddig lehet eltartani? (Persze a torkos család kizárásával értettem, a kamra polcon)
Üdv:Anya-banya

gabssy
gabssy / gabssy Sun, 2011-06-26 08:40

Szia Anya-banya! A dzsemfixek is tartalmaznak tartósítószereket, valamint az üveg fejtetőre állítása is segít légmentesen záródni és így tovább elállni a dzsemeknek. Ha tehát sikerül ügyesen elrejtened a család elől, ugyanúgy eláll akár évekig is, mint más dzsemek. Ha a desszertöntetpor (vagy csoki) miatt támadtak kétségeid az eltarthatóságot illetően, akkor azt kell mondjam, az semmit sem befolyásol ilyen szempontból. Sok sikert (a rejtéshez is :)! Üdv: gabssy

Anya-banya
Anya-banya Thu, 2011-06-23 09:04

Nagyon jó ez a recept, biztosan kipróbálom. Most érik hozzá az alapanyag a fán.
Köszi az ötletet.

szaszi
szaszi Mon, 2011-06-20 17:46

Nagyon szépen köszönöm a segítséget .Egy kicsit még érik a fámon a meggyem és elfogom készíteni!

gabssy
gabssy / gabssy Thu, 2011-06-23 09:13

Jajj, Szaszi, csak azt írtam, hogy a víz kimarad, de akkor persze 20-25 dkg-mal növelheted a meggy mennyiségét. Bár feltételezem, hogy magadtól is kiataláltad volna, hisz rajta van a dzsemfix csomagolásán, h 1250 gyümölcshöz. Csak azért írtam, hogy ha más is csokival készítné a desszertöntet por helyett, akkor biztosan jól sikerüljön mindenkinek. Ne haragudj, jó befőzést! Üdv: gabssy

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-06-19 20:10

Közben szembe jutott még egy, azt én próbáltam ki, az is jó volt, de nem annyira, hogy rákapjak; málna banánnal. Mindig vannak ezekben a reklámfüzetekben ilyen újdonságok, de én is a klasszikusok híve vagyok. Nálam a LEKVÁR az a sárgabarack az eper és a szilva , no meg a ribizli. Mindegy milyen sorrendben. Imádok befőzni, de valahogy a tél második felében én is mindig kifogyok, pedig a bolti lekvárokat rettenetesen utálom, de januárban már néha mégis rákényszerülök. Fel kéne találni a soha ki nem ürülő éléskamrát, mert lekvárból egyszerűen tényleg nem lehet annyit készíteni, hogy az ember azt mondja, hogy na most ez elég volt...:-)))
Szeretettel
Tímea

gabssy
gabssy / gabssy Mon, 2011-06-20 15:02

Amíg nem találja ki senki a soha ki nem ürülő éléskamrát (amint meghallom, hogy van már ilyen, ígérem
rögtön meg fogom írni :D), addig talán a csipke-, narancs-, citrom-, répa+narancs, sütőtök- stb. lekvárok jelenthetnek megoldást, késő ősszel vagy karácsony előtt szoktam rendezni ezek valamelyikéből egy második menetes lekvárfőzést is. Így valahogy azért ki lehet húzni tavaszig. :) További konyhai sikereket és boldogan lakmározó családtagokat kívánva: gabssy

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-06-20 20:18

Hű, tényleg! Na látod? Most adtál egy remek ötletet! Köszi szépen, hálás vagyok érte! (Közben eszembe jutott, hogy volt még mákos sárgabarack is ezek között a különleges lekvárok között, azt is kipróbáltam egyszer, de az is könnyen felejthető élmény volt...:-)) Ez a fekete erdő az egyetlen, ami tényleg nagyon fincsi!
Neked is viszont kívánok minden jót! :-))
T

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-06-19 17:19

Ez is és a kókuszos eperdzsem is egy Dr Oetker-es kiadványban szerepelt vmikor évekkel ezelőtt. Fincsi mind a kettő, az én anyukám is megcsinálja ezt minden évben. Nagy kedvenc nálunk is!!! Van még ugyanebben a kis füzetkében egy narancsos cseresznyedzsem is. Azt ismered? Az is nagyon fini!

gabssy
gabssy / gabssy Sun, 2011-06-19 19:09

Szia Tmea! Tényleg szuperek ezek a dzsemek. Én azért a barátnőm anyukáját méltattam érte, mert általa ismertem meg őket. Illetve volt még egy szuper lekvárjuk: az igazi szatmári (ők az ország azon részén laknak) nemtudom szilvából, üstben, minden nélkül főtt szilvalekvárjuk. Azt sajnos nem tudom reprodukálni. :( A narancsos cseresznyedzsmet nem ismerem, de ahogy elképzelem, az is egy jó kis ízvilág lehet, bár elsőre magamtól biztosan nem jutna eszembe ezeket a gyümölcsöket összeházasítani. :) Ja, egy probléma azért nálunk van ezekkel a dzsmekkel: sosem lehet belőlük annyit főzni, hogy télire is maradjon belőlük. :)))
Üdv: gabssy

szaszi
szaszi Sun, 2011-06-19 15:25

Szeretném elkészíteni,desszertcsokipor helyet mennyi étcsokit kell hozzá tenni?

gabssy
gabssy / gabssy Sun, 2011-06-19 19:02

Szia Szaszi! Ehhez a mennyiségehez 10 dkg jó minőségű étcsokit használj. És ekkor értelemszerűen a víz is kimarad belőle. Elegendő csak belekockázni és beleolvasztani a dzsembe. Sok sikert hozzá! :) Üdv: gabssy