Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodza-eper és bodza-alma-körtedzsem

Bodza-eper és bodza-alma-körtedzsem
Bodza-eper és bodza-alma-körtedzsem
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valami bodzás finomságot, és mivel éppen megérett az első adag eper a kertben, így erre a variációra esett a választásom. Azonban több bodzát szedtünk, mint kellett volna, eprünk viszont nem volt több, így az otthon még fellelhető gyümölcsökből gazdálkodva készítettem 2 kisebb üveg dzsemet, alma-körte-bodza változatban is. Azt hiszem, jövőre készül még több variáció is! :) Mivel nálunk az eper a kertben terem és a bodzát is egy csendes út mentén szedtük, így megközelítőleg tudom megjelölni a költséget. Persze, aki otthon termeszt, legalább saját fogyasztásra, rengeteget megspórolhat! FONTOS, hogy a közterületen szedett bodza ne legyen közvetlenül főúton, hiszen az kipufogógáztól szennyezett, illetve figyeljük, hogy tetvektől mentes növényt tegyünk a gyümölcsre.

hozzávalók / 6 adag

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

ajánlat

Bor ajánlat: vörösbor, pl. Pinot Noire-t.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét.
  2. Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
  3. Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Óvatosan belenyomkodjuk. Lefedjük és 12 órát pihentetjük.
  4. A bodzatányérokat leszedjük róla, átöntjük egy lábasba és tűzre tesszük. Felforraljuk, rászórjuk a dzsemfixet, majd forraljuk kicsit, hogy szuper állaga legyen. Próbaképpen kiskanálnyi mennyiséget egy hideg tányérra cseppentünk. Amennyiben az már kötni kezd, készen vagyunk.
  5. Sterilizált üvegekbe merjük. Vigyázzunk, hogy az üveg ne legyen hideg, hogy a hirtelen hő ne repessze el! Légmentesen lezárjuk az üvegeket, ha nem sikerül meg kell ismételni, hogy ne lehessen benyomni a fedelét középen. Pár percre fejtetőre fordítjuk. Ezután már mehetnek is a száraz dunsztba, meleg takarók vagy paplan közé, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megköt.
  6. Az almát és körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az epres változathoz hasonlóan járunk el az elkészítés során. A mennyiség természetesen növelhető a hozzávalók arányával egyetemben.
  7. Amennyiben ragaszkodunk a lekvár variánshoz, úgy az alapanyagokat botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 302
elküldve: 6
receptkönyvben: 136
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bodza, bodza lekvár, bodzás eperdzsem, eperlekvár bodzával, bodzavirágos alma-körtedzsem, körtedzsem almás bodzával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

virág70
virág70 Sat, 2014-05-31 13:15

Tavaly elkészítettem! Most csinálom újra. Nagyon finom és pikáns!

anyuka54
anyuka54 Mon, 2012-06-04 07:46

Kedves Ani!
Elkészítettem a lekvárt nagyon finom lett.
Köszi.

554
eper 1.5 kg
cukor 35 dkg
citromlé 1 citromból nyert
bodzavirág 12 db
dzsemfix 1 csomag
körte 3 db
alma 3 db
cukor 20 dkg
citromlé 1 citromból nyert
bodzavirág 10 db
dzsemfix 1 csomag