r
Nosalty Logó

Dinnyelekvár mentával

NS
Dinnyelekvár mentával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

312
Kalória
1.3g
Fehérje
80.5g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
159g
Víz
-
Koleszterin
3g
Élelmi rost
75.6g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1249 kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 78 kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.5 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    159 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    5892 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 312 kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    322 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    635.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1581 micro
  • β-crypt
    442 micro
  • Likopin
    23566 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 1249 kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    29.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    1459 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 78 kcal

Elkészítés

  1. A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről(egy kevés piros maradhat).
  2. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet.
  3. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket, vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet.
  4. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
  5. Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb. 1 óra hossza) , míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
  6. Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket, és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
  7. Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő.
  8. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk, azonnal tegyük sterilizált üvegbe,melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk, hogy minden baci meghalljon az üveg peremén, fedelén!;)
  9. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön. Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég.:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 70 p

Mostanában elég sok zöldséggel, gyümölccsel kísérleteztem, milyen lekvár válik belőle. A görögdinnye sem maradhatott ki a sorból! Nyáron sok dinnyét fogyasztunk, és ennek köszönhetően a dinnye eddig szemétben landolt fehér része is hasznosításra kerül!

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...