Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlős lepénykenyér

Szőlős lepénykenyér
Szőlős lepénykenyér
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez tulajdonképen egy olasz kenyérféleség. Hasonló, mint a pizza, lehet a tetejére bármit tenni, fűszereket vagy gyümölcsöket, sajtokat, esetleg húsokat, csak akkor cukor nélkül és olajjal készül. Nálunk így szüret idején ez a szőlős változat már hagyománnyá vált.

hozzávalók / 10 adag

Lepény

  • 50 dkg szitált finomliszt
  • 1 kávéskanál
  • 10 dkg cukor (ebből 1 teáskanál az élesztő felfuttatásához)
  • 1.5 dkg friss élesztő
  • 2.5 dl langyos víz (ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához)
  • 5 dkg vaj

Töltelék, feltét

Szólj hozzá!

elkészítés

Lepény

  1. Az élesztőt felfuttatjuk az 1 dl langyos cukros vízben. Egy tálban a lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, belemorzsoljuk a vajat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a maradék vízzel kidagasztjuk. A kidagasztott tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Ha megkelt, enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Mindkét tésztát kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik téglalapot beemeljük egy kivajazott tepsibe. Tetejét lekenjük az olvasztott vaj felével, kirakjuk a kimagozott szőlő felével, és megszórjuk a cukor felével.
  3. Betakarjuk a másik kinyújtott lappal, majd kirakjuk a megmaradt szőlővel, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és rászórjuk a maradék cukrot. Egy tiszta konyharuhával letakarva bő 20 percet pihentetjük, addig a sütőt előmelegítjük.
  4. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Már langyosan is szépen szeletelhető.

Töltelék, feltét

  1. A szőlőt alaposan megmossuk, kissé lecsepegtetjük, és kettévágva kimagozzuk. A cukrokat a fahéjjal összekeverjük. A vajat felolvasztjuk, és kissé lehűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 354
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szőlős lepény, fahéjas-szőlős kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

364
finomliszt 50 dkg
1 kávéskanál
cukor 10 dkg
friss élesztő 1.5 dkg
víz 2.5 dl
vaj 5 dkg
szőlő 40 dkg
cukor 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 5 dkg