Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás linzertorta

Szilvás linzertorta
Szilvás linzertorta
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha az augusztusi szilvaszezonról beszélünk, az első dolog, ami az eszembe jut, az az a szilvás linzertorta, ami az egyik régi családi süteményeskönyvünkből származik, lila borítóval, közel 800 édes és sós recepttel. Amikor kicsi voltam, anyummal nagyon sokat forgattuk ezt a könyvet (kicsit meg is viselt szegényke), a lapszélre mindig észrevételeket írtunk a receptek mellé a tapasztalatainkról, változtatási javaslatainkról vagy csak éppen annyit jegyeztünk le, hogy "nagyon finom" vagy "ne próbáld ki még egyszer!".

Néhány éve elkértem anyumtól a könyvet és biztos ez lesz az elsők között, amit beteszek a bőröndömbe, amikor költözök Stockholmba. Rengeteg sós és édes, alap és különlegesebb, egyszerű és bonyolultabb recepteket tartalmaz a világ összes tájáról, de különösen a magyar konyhából.

Mivel benne vagyunk a szilvaszezon kellős közepén, tegnap hazafele menet vettem fél kiló szilvát a zöldségesnél. Elég stresszes volt a tegnapi nap a munkahelyen, ezért alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdhessek sütni, ami számomra a kikapcsolódást és feltöltődést jelenti a nap végén. 

Ez lett végül az én és a kollégáim reggellije tegnap. Az eredmény tökéletes lett, mint mindig, ezt az elégedett arcokból sejtem. :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük el az omlós tésztát a szokásos módon. Egy nagy tálban a kimért lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, reszeljük bele a citromhéjat, végül a tojások sárgájának hozzáadásával készre gyúrjuk a tésztát, amíg tökéletes állagú, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha kész, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a tészta a hűtőben pihen, megmossuk a szilvát és 4-8 egyenlő részre vágjuk (mérettől függően), megszórjuk fahéjjal, porcukorral, reszelt citromhéjjal és mindezeket egy kanállal jól összekavarjuk.  
  3. Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy kb. 26-28 cm átmérőjű, 2 cm mély piteformát előkészítünk. Kiolajozzuk/kivajazzuk a formát, hogy a torta majd ne ragadjon bele. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük, amíg a tészta másik részével dolgozunk. A nagyobb tésztadarabot kerek formára kinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit túlnyúljon a formán, feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a formába.
  4. Szórjunk egy kis búzadarát a tészta aljára (így a tészta nem fog elázni a szilvától), majd a felvágott szilvákat rendezzük el egyenletesen a tésztán. A félretett maradék tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, egy derelyevágó, kés vagy pizzaszeletelő segítségével vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra, és rácsozzuk be vele a süti tetejét.
  5. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig 200°C-on, majd levéve a hőfokot 180°C-ra további 15 percig süssük. Ha a tészta alja még ekkor sem sülne át, de a teteje már aranybarnára sült, fedjük le alufóliával (így a teteje nem fog megégni, de az alja tovább tud sülni), tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, amíg át nem sül teljesen.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 177
elküldve: 3
receptkönyvben: 63
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, uzsonna
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

linzertorta, szilvatorta, linzertorta szilvatöltelékkel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helvetti
helvetti Sat, 2012-11-10 16:05

Hát ez a süti... Tegnap megcsináltam délelőtt, estére a férjem eltüntette az egészet. Ma dupla adagot kellett sütnöm :) Új kedvenc :)
(Én a szilva nagy részét kicsit átturmixoltam, a maradékot kockáztam a tetejére. )

ildima
ildima / ildima Thu, 2012-11-08 10:47

Éppen azon gondolkoztam, hogy mit csináljak a szilvával amit vettem:) Nagyon szépnek találtam így megvettem, de itthon rájöttem, hogy nem tudom mi legyen vele:( Most már tudom! Megpróbálom! Beszámolok a sikerről! Köszönöm!

csumpo
csumpo Wed, 2012-11-07 13:35

Tészta már a hűtőben! :) Van jó kis télálló körtém, avval próbálom ki. Kíváncsian várom milyen lesz.

csumpo
csumpo Wed, 2012-11-07 21:20

Akkor csináltam mikor a párom és gyermek aludt. Mire felkeltek már kész volt. Nagyon tetszett nekik. Nem győztem kapkodni a fejem a bókoktól mennyire szuper ez a süti. Eddigi linzer tésztákkal mindig volt valami problémám, evvel semmi. Már be is írtam a saját receptgyűjteményembe. Ezer köszönet a receptért.

csato
csato Wed, 2012-11-07 13:10

Hogy én ezt mennyire szeretem!!!!!!!!!Tök hasonló receptünk van.Üdv Csató

334
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 15 dkg
finomliszt 15 dkg
vaj 12 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 10 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojássárgája 2 db
rumaroma 10 ml
napraforgó olaj 1 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
szilva 50 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 1 tk
porcukor 2 ek
búzadara 1 evőkanál