Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros bukta

Szilvalekváros bukta
Szilvalekváros bukta
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén egy nagyis recept, pikk-pakk, és nincs is belőle, és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bármilyen lekvárral elkészíthető. 

hozzávalók / 5 adag

Tészta

Töltelék

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd hozzáadjuk a liszthez, tojáshoz, cukorhoz, és reszelt citrom héjához, és készre dagasztjuk.Többnyire kézzel szeretek dagasztani, éreznem kell a tészta minőségét:-), amikor már majdnem készre dagasztottuk, vagyis amikor már a tésztánk elválik az edénytől, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és készre dagasztjuk. Letakarva kb. egy órán keresztül pihentjük. Amíg kel a tészta, előkészítjük a lekvárt. Beletehetjük simán is, úgy ahogy van, aki szeret kísérletezni, annak ajánlom ezt a verziót: a sűrű szilvalekvárt elkeverjük a fahéjjal, pici rummal és reszelt citrom héjával. Pici rum elegendő, attól függ, milyen keményre sikerült a múlt évi szilvalekvárunk. :-) Az egészet jól elkeverjük.
  2. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm-re kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Egy kávéskanál segítségével mindegyik körbe teszünk szilvalekvárt, és finoman összenyomkodjuk a tésztát. Zsírozott (vajazott), lisztezett tepsire rakjuk, pici helyet hagyva egymás közt, majd bekenjük a tetejét olvasztott vajjal.
  3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amíg a sütő bemelegszik, a tepsiben pihentetjük még a buktákat kb. 20-30 percig. 180 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokra csökkentjük a hőfokot, és így sütjük még kb. 30-35 percig.
  4. A félig kihűlt buktát finoman szórt porcukorral díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 248
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nanu

Mióta szakács: 2016.05.12.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros bukta, szilvalekváros kelt tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsubidooo
zsubidooo Wed, 2017-05-17 14:50

Most készítem, remélem jól sikerül! Egyet szeretnék hozzáfûzni, mivel idōszūkében vagyok, utána számoltam az elkészítési idōnek es az bizony több mint 75 perc. A kelesztést is hozzá adtam és így 2 óra 45 percet számoltam. A fotó tetszett meg, ezért választottam ezt a receptet. Köszönom hogy megosztottad!
Zsuzsa

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Wed, 2017-05-17 19:29

Kedves Zsubidooo!
Szerkesztési elveink szerint a kelesztési és a pihentetési idő nem számít bele az előkészületi időbe, ezért láthatsz csupán 30 percet.
Reméljük, finom lett a bukta, további jó sütést-főzést kívánunk:

Szalánczi Anna
Nosalty

705
finomliszt 600 g
cukor 50 g
teavaj 50 g
friss élesztő 30 g
tojás 1 db
tej 0.3 l
citromhéj 1 citromból nyert
szilvalekvár 200 g
fahéj 1 késhegynyi
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütő rum 2 csepp
vaj 2 ek