Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros buktácskák Narancshéj konyhájából

Lekváros buktácskák Narancshéj konyhájából
Lekváros buktácskák Narancshéj konyhájából
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régebbi újságból származó recept. Igaz, a kelesztés miatt sok idő rámegy, de megéri elkészíteni, mert nagyon finom, pihe-puha és foszlós a tésztája.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A lekváron kívül megtölthetjük kis citromhéjjal, cukorral ízesített tehéntúróval, esetleg cukrozott mákkal vagy dióval. A tésztájából remek kalács is készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenjünk ki és szórjunk meg morzsával egy nagyobb, magas falú tepsit (kb. 30x40-est, de legyen inkább nagyobb, mint kisebb). Tegyük félre.
  2. A tésztához szitáljuk a lisztet egy tálba. Adjuk hozzá a puha vajat, a sót, a kétféle cukrot, a reszelt citromhéjat és az élesztőt.
  3. Öntsük hozzá a 4 dl langyos tejet, keverjük bele a tojásokat, és dolgozzuk össze az összetevőket a mixer tésztakeverőjével, míg a tészta hólyagos lesz.
  4. Lefedve tegyük meleg helyre kelni kb. 30 percre, míg a duplája lesz. Röviden gyúrjuk át ismét, és kelesszük tovább.
  5. Gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk 40 adagra. Kissé lapítsunk le minden darabot, és tegyünk a közepükbe 1-1 tk tetszőleges ízű lekvárt (a legjobb valamilyen pikáns, bogyós gyümölcsből készült lekvár). Hajtsuk a tésztát a töltelékre úgy, hogy jól záródjon, majd rakjuk a gombócokat szorosan egymás mellé a kikent tepsibe.
  6. Kenjük meg a tetejüket pár ek langyos tejjel, takarjuk le, és kelesszük, míg megdagadnak.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
  8. A tepsiben hagyjuk hűlni, majd óvatosan válasszuk szét a buktákat.
  9. Ízlés szerint porcukorral/vaníliaöntettel kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 665
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

KösziAnyu

Mióta szakács: 2012.10.25.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

ízes bukta, lekváros bukta, bukta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

734
finomliszt 100 dkg
1 csipet
vaj 16 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
instant élesztő 3 tasak
citromhéj 1 citromból nyert
tej 4 dl
tojás 4 db
lekvár/ dzsem 40 teáskanál
tej 5 ek
vaj 3 ek
zsemlemorzsa 3 ek