r
Nosalty Logó

Szilvalekvár 3.

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Szilvalekvár 3.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1317 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5267 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 90 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    334.2 g
  • Cukor
    316 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1036.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2233 micro
  • β-crypt
    411 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    858 micro
Összesen 1317 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1409 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    754 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1336.6 g
  • Cukor
    1265 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    4147.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    447 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8930 micro
  • β-crypt
    1645 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3431 micro
Összesen 5267 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 90 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este a szilvákat kimagozzuk, megmossuk és az érett szemeket egy lábasba tesszük a cukorral és az ecettel. Egy egész éjszakán át állni hagyjuk.
  2. Másnap alágyújtunk, és a forrástól számítva, 5 órán át kavarás nélkül főzzük takarékon. TILOS HOZZÁNYÚLNI! Majd 5 óra elteltével megkavarjuk és további 30 percig főzzük.
  3. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. (Nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk!) Mielőtt beletöltenénk a lekvárt üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (Mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral.
  4. Minden üveg tetejére, a lekvárra köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket.
  5. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK!
  6. Gondosan bebugyoláljuk őket, és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 50
  • 7 napos nézettség: 379
  • Össznézettség: 107404
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 02.

Receptkategóriák

Annyi szilva lett az egyetlen kis fánkon, hogy kénytelen voltam befőzni. Csak ne pálinka legyen már belőle :) Igy elővettem a keresztmamám jól bevált régi receptjét.

Hozzászólások

bibuka

Szia eri! Tegnap megcsináltam a lekvárt,és nagyon finom lett! Csak annyit módosítottam hogy a cukrot akkor tettem bele amikor már keverni kellet! Nagyon jó a recept köszönet érte!!! Üdv bibuka.

Jucush

Szia Eri! Még nem csináltam soha szilva lekvárt mert anyukámtól aki nagy bef?z? azt tudom elég kényes dolog a szilva lekvár, hogy elég s?r? legyen. A Te recepted nem t?nik túl bonyolultnak. Jól értem? Nem darálom, nem kavargatom? nem ég le? Süteményekbe, derelyébe elég s?r? lesz majd?Köszönöm válaszodat el?re is.Üdv: Jucus

Törölt felhasználó

Szia, nekem nem lett suru. De lehet ha teszel bele dzsemfixet ugy jo lesz. Probald ki mert izre isteni finom. Bar nekem az allaga nem gond, igy is mar elfogyott az osszes :)

agi61

Szia, ma én is megcsináltam, semmi gond nem volt, pontosan követtem az utasításaidat, nem ragadt le, s?r? és nagyon finom lett. Elhagyva már az ötödik x-et :(((, most csináltam el?ször, de nem utoljára szilvalekvárt, kösz a receptet!!

Törölt felhasználó

Szia! Szerintem a szalicil fölösleges méreg,mert a hosszas f?zés teljesen csírátlanítja a lekvárt,forrón üvegbe,lezárni és én egy h?t?táskába pakolom és másnapig nem piszkálom.Még soha nem romlott meg ezzel a módszerrel és nincs benne káros anyag!Üdv: Márti

papacica

Bocsánat, ha okvetetlenkedésnek t?nik, amit írok, de inkább tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. Évek óta így ecettel készítem a lekvárt, de az én módszerem kicsit eltér: 8kg szilvához kb 1kg cukor , alá 2dl 10%-os ecet. Felteszem f?ni és nem kavarom meg. A legeslegkisebb lángon szuttyog amíg felére nem esik össze. Én ekkor botmixerrel átkeverem és azonnal üvegekbe töltöm, 5 percre lefordítom, utána száraz dunszt és se szalicil, se semmi nélkül még soha nem romlott meg. Isteni finom lett most is. Remélem tudtam segíteni,annak, aki bizonytalan volt. Csak bátorítani szerettem volna a kezd? lekvárf?z?ket. Sok sikert a próbálkozáshoz! Megéri! Üdv.

iziababa

Már most csinálom meg másodszor az idén,én tíz kiló szilvából készitettem isteni lett köszi a receptet.Ja és cukrot nem tetem bele annyit mert ugye édes volt a szilva.Mégegyszer köszönöm a receptet:Üdv Gizella.

dédi receptjei

Sziasztok!Én is leírom az én szilvalekvér receptemet, ami készre f?zve olyan , mint amit gyermekkoromban f?ztünk kint az udvaron üsten órákon keresztül. Nos: 5 kg kimagozott szilva, fél dl ecettel kikenem a 10 literes lá bosom alját-oldalát, beleöntöm a szilvát és öntök rá 1 deci vizet. Alufóliával lefedem, egy-két helyen megszurkÁlom a fóliát és b eteszem a süt?be és a gázsüt?t 2-es fokozíatrra állítom, kb. 6-7 órán át f?zöm a süt?be, majd kiveszem és a még meglév? levet a platnin kislángon állandó keverés mellett kif?zöm bel?le, mikor már kezd sürüsödni, az el?re elkészített üvegekbe forrón belemerem, Nem kötöm le hanem hagyom kihülni teljesen, beb?rösödik a teteje és már teljes kihülés után teszem rá a tet?t, és rakom a kamrába. Panel lakásban lakom és sokan panaszkodnak, hogy ott minden megromlik.Ez nem igaz. A 10 literes láb os is befér a süt?be. Üdv özlettel egy 79 éves nagymama.

kmary2

Kedves Ili néni! Lenne feléd pár kérdésem: Nekem villanysüt?m van, azt hány fokra állítsam, hogy a te kettes fokozatodnak megfelel? legyen? Cukrot nem teszel bele? Fólia helyett az edény tetejét is rá lehet tenni? Holnap csinálom a finom szilvalekvárt a te leírásod és a fent leírtakat ötvözve. :) M.

Marika nagyi

Az idén olyan édesek a szilvák, hogy felesleges cukrozni. Mi most fejeztük be a f?zést és és üstben f?ztük mi is, az udvaron. Nem mértem meg a szilvát, az üst csurig volt. A kész lekvár pedig 26 liter lett. Nem tettem dunsztba, most hagyom még az éjszaka kih?lni és utána fedem le ?ket, arra a teteje beb?rösödik. Az üvegek tetejét lekötöm folpakkal és úgy teszem rá a kupakot, vagyis a tet?t. Így biztos, nem kap leveg?t. Már pár éve csinálom celofán helyett. Bevált! Már gyerek koromban az édesanyám is így f?zte. Mellesleg már én is 70 éves vagyok.

veressilona1

én süt?ben készítem, ecettel kiöblített tepsiben cukor nélkül sütöm órákig alacsony h?fokon, ez az igazi házi égetett szílvalekvár

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek