r
Nosalty Logó

Szilvalekvár 4.

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Szilvalekvár 4.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1208 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4835 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    307.3 g
  • Cukor
    293 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    831.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1786 micro
  • β-crypt
    329 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    686 micro
Összesen 1208 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1132.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    604 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1229.3 g
  • Cukor
    1171 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    3327.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    357 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    241 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7144 micro
  • β-crypt
    1316 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2745 micro
Összesen 4835 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk és lehetőleg zománcos- vagy teflon lábasba szórjuk. A cukrot és az ecetet ráöntjük, letakarjuk és 1 napig állni hagyjuk. Ezalatt levet enged.
  2. Másnap, lefödve a tetejét, sütőbe tesszük, és forrástól számítva, nagyon kis lángon 3 órán át sütjük. Fontos,nehogy megkeverjük, mert csak akkor ég le.
  3. Amikor kész, a sütőből kivéve, fakanállal 20 percig kevergetjük.
  4. Végül alaposan kimosott üvegekbe töltjük és a tetejükre 1-1csipetnyi tartósítószert szórunk, szorosan lezárjuk celofánnal.
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Sütés ideje: 210 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 41
  • 7 napos nézettség: 213
  • Össznézettség: 74649
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 11.

Receptkategóriák

Ez a recept a  " Befőzés lépésről lépsre" című könyvből való. Ennél egyszerűbben és gyorsabban szilvalekvárt főzni szinte lehetetlen, és még finom is. Nálam bevált, és azóta is ezt a receptet használom.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia ebb?l a négy kg szilvábl hány literes üveg lekvár lesz?

Törölt felhasználó

Szia!4kg szilvából 4-5 üveg lesz.

Törölt felhasználó

köszi a gyors választ

Törölt felhasználó

Szivesen.

Törölt felhasználó

Sziasztok, èn 8kg szilvàt negyedeltem egy làbasba ,2kg cukorral elkevertem ès hagytam egy èjszakàra összeèrni.Màsnapreggel sütöbe tettem 6 !!! igen 6 óràra, az elsö óràban 200 majd azutàn 150 fokon sütöttem tovàbb,¨ (keverni szigorúan tilos!!!) majd 6 óra utàn csavaros tetejü üvegekbe töltöttem, 5perc fejtetön ,azutàn pokróccal letakarva hagytam kihülni ,,,SE ECET SE SZALICIL !!! semmi szüksèg rà !!! A lekvàr isteni finom, ès szalicilmentes !!!

Törölt felhasználó

Sziasztok én is igy próbáltam ahogy irtad marikaradnai isteni finom lett nagyon büszke lettem magamra ugyanis szilvalekvárt még soha nem csináltam. Nagyon köszönöm a receptet :)

Törölt felhasználó

Sziasztok!Én is elkészítettem marikaradnai sült szilvalekvárját,de nekem folyékony maradt,4kg szilvából 1kg cukorral,6 órán át!Ez normális?én azt hittem be fog s?r?södni :-(

Bihary Livia

A végén a 20 perces kevergetés a titka,azután nekem súrúsödni kezdett

Bihary Livia

Kedves Zsumi!Nagyon jó a recept ezzel a módszerrel készítettem vagy 20 kiló szilvából.Én nagy fazékban tettem be amannyi csak befért ,5 óra zubogás után felére esett össze,Aztán mire az üvegekbe került be is s?r?södött,igy nem kell órákig a t?zhely el?tt álni!Nekem nem volt nagyon érett a szilvám,de egy kicsit tovább f?tt és nagyon finom lett!Köszi!Üdv Livia

benari

Kedves Zsumi! Nagyon tetszik a recept,ki is szeretném próbálni,ezért megkérlek szépen ird meg nekem az a 20 perc keverés láng fölött van, vagy csak anélk?l és ha le van födve úgy is elpárolog a viz bel?le? Válaszodat megköszönném.Üdv.benari. Nem lenne baj az sem,ha valaki más aki tudja válaszolna!

Törölt felhasználó

Szia benari!A 3 óra sütés után kiveszed a süt?b?l és 20 percig fakanállal kevered.Így s?r?södik be.Nem fontos fed?t tenni rá,de ha teszel akkor hagyj annyi rést,hogy a g?z eltudjon párologni.Üdv:Zsumi

benari

Szia Zsumi!Köszönöm a válaszod,a legjobbkor érkezett.Üdv.benari

benari

Szia Zsumi,millió köszönet a receptért.Én nem hagytam állni 1 napot,hanem összetörtem,cukrot sem tettem rá mert elég édes volt a sziva és még igy is m?ködik a recept.Egyebet mindent a recept szerint csináltam,nagyon jó,mert nem kell állandóan kavarni és még sohasem siker?lt ennyire keményre f?zni a lekvárt pedig nagyon szerettem volna.Nagyon jó recept!Üdv.benari

Törölt felhasználó

Szia benari!Igazán örülök a sikerednek.:))))Üdv:Zsumi

Törölt felhasználó

Szia Zsumi! Nagyon tetszik a recept, szeretném kipróbálni, de egy-két dolog nem teljesen egyértelm? számomra (nem vagyok még túl rutinos). Légyszíves írd meg, hogy amikor a cukrot és az ecetet ráöntöm a szilvára akkor össze kell-e keverni, vagy az csak maradjon úgy a szilva tetején? A másik kérdésem pedig nekem is az lenne, hogy a 20 perc kevergetés láng fölött történjen? Köszönöm el?re is a segítségedet. Bettus

Törölt felhasználó

Szia b.bettus!Amikor a cukrot és az ecetet a szilvára öntjük nem kell megkeverni mert másnapra levet enged és a cukor elolvad.3 óra sütés után t?zr?l levéve 20 percig fakanállal kevergetjük,így s?r?södik be.Üdv:Zsumi

Törölt felhasználó

szia! Légkeveréses süt?ben hány fokon és milyen fokozaton süssem? Alufóliával fedtem le, az úgy jó? Lyuggassam ki pár helyen? Köszi!!

Törölt felhasználó

Szia Római kömény!Az igazság az,hogy én sima mezei gázt?zhelyen készítettem,és forrástól számítva takarék lángon,3 óráig sütöttem.Sajna,még a könyv sem írja,hogy légkeveréses süt?ben hány fokon kell sütni.Azt javaslom keress olyan receptet ahol légkeveréses süt?ben készítették.Az alufóliát szerintem vedd le.Valójában nem szükséges lefedni.Üdv:Zsumi

Törölt felhasználó

Köszi Zsumi! pont most lett kész :) végül légkeveréssel csináltam, kb. 150 fokon, 4 órát. Nagyon jó lett, férje odavan t?le, pedig tegnap még nem értette, miért nem vesszük meg inkább készen :D Fóliát kilyukasztottam pár helyen.

Törölt felhasználó

Szia Római kömény!Igazán örülök,hogy sikerült.:))) Ezek után,ha valaki légkeveréses süt?be készíti akkor kb.150 fokon és 4 óráig süsse. Köszi az infót Római kömény Üdv:Zsumi

Tetej

Zsumi! Köszönet a tanácsért hogy ha kiveszem a süt?b?l Akkor 20 percig kavarni kell! Nagyon finom és kemény lett!

Törölt felhasználó

Helló zsumi10. Én azt szeretném meg kérdezni,hogy a nátrium benzonátból mennyit kell bele rakni .Mert ez az én halálom a szalicilel minben könyeb volt.Vagy csak én vagyok nehéz eset.El?re is köszi Üdv Angi.

Törölt felhasználó

Szia Angéla! Bevallom még nem használtam nátrium benzonátot gondolom abból is elég egy csipetnyi,de ha valaki használt akkor írjon,hogy mennyit kell beletenni.

Törölt felhasználó

Szia! A recept nagyon jó. Én most készítettem el?ször így. 5 kg szilvát (kimagozva) két tepsibe tettem , lecukroztam és már ment is be a süt?be. Amikor kb 1 órát rotyogott akkor kivettem mindkett?t és egyikb?l a gyümölcsöt átraktam a másikba mert rengeteg levet enged. Így sütöttem még 2 órát. Utána át borítottam egy savállós lábosba és 20 percig kavargatva f?ztem.Utána üvegekbe szedtem le kupakoztam és száraz dunsztba tettem Én az ecetet és a tartósítót is kihagytam. Cukorból is kevesebbet tettem mert nagyon érett volt a gyümölcs. Nagyon finom és s?r? lekvárom lett. Mindenkinek csak ajánlani tudom a receptet .

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek