Rumos szilvalekvár Nicki konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nicki

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
327
Kcal
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1307
Kcal
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 73.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.5 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 220.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 447 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
327
Kcal
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 310.1 g
-
Cukor 294 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 883.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1786 micro
-
β-crypt 331 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 692 micro
Összesen
1307
Kcal
- 1% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 22.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
102
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A szilvát 2-3-szor jól átmossuk, kiválogatjuk. Romlott ne kerüljön bele.
- A befőttes üvegeket forró vízzel jól elmossuk.
- A szilvát kimagozzuk, kis darabokra vágjuk, botmixerrel kicsit pürésítjük. Egy edényben feltesszük főni, hozzáadjuk a citrom levét, és lassú tűzön néha átkeverve főzzük 1 órán át. Megkóstoljuk, és ha nem elég édes, adhatunk hozzá cukrot, a cukorral még 10 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rumot.
- Forrón az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és a tetejére állítva egy konyharuhával kibélelt kartondobozba tesszük. Letakarjuk, így hagyjuk kihűlni, csak másnap tesszük a helyére. Hűvös helyen tároljuk.
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8569
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 13.
Ajánló
Főzhetjük tovább is a lekvárt, így egyre keményebb lesz. Mi folyósabban szeretjük.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Nicki
54 recept
Sokan szeretik a nagyon sűrűre-feketére főzött szilvalekvárt. Ez a recept nem nekik való.:) Így elkészítve könnyed, gyümölcsös lekvárt kapunk.
Hozzászólások (5)
Ma megcsináltam. Nagyon finom, különleges,pikáns íze van.
Örülök , hogy tetszik :)
En is szoktam rumos lekvart kesziteni, de en 8 orat fozom mig jo kemeny lesz. egy orai fozes utan nekem meg eleg hig, semmikeppen nem ugy nez ki mint a kepen levo. Vagy talan ha fejtetore allitod megkemenyszik ?? mert akkor en is kiprobalom. En szeretem hogy kemeny legyen a szilva lekvar mert maskeppen kifolyik a sutemenybol ha pl. kiflicskeknek alkalmazod. Kerlek ird meg az allagat. Koszi Udv Reta
Szia Reta! Jól mondod 1 óra f?zés után nem lesz kemény , de én éppen ezt szeretem, azért is írtam hogy nem a s?r? (kemény) szilvalekvár lesz az eredmény. Nem a sütésálló fajta inkább csak kaláccsal szoktuk enni :)
Nicki! Én kezd? vagyok lekvár téren, ezért már több "szakembert" megkérdeztem, hogy tartósító nélkül tuti nem kell kidobni a lekvárt, tapasztalatod szerint? Már több éve így készíted és még mindig jó lett? Én még nem mertem dzsemfix nélkül eltenni, de én is hajlok a természetes módszerek felé Üdv. Marcsi-Boszi
Szia Boszi13! Pont valamelyik nap vettem el? egy tavalyi lekvárt és finom. Más gyümölcsökhöz én is használok dzsemfixet de a szilvához nem ill. van még egy -kett? ,a gyümölcs cukor- és víztartalma is számít. A lényeg , hogy az üveg tiszta legyen(kif?zve) és forrón kerüljön bele a lekvár. Én a tetejükre állítva hagyom kih?lni (vákumot képez és jobban lezár a tet?) szoktam 1 réteg celofánt is rátenni és ha félek hogy romlandóbb a bef?tt akkor a celofánra kerül a szalicil majd a tet?. 5-6 éve így csinálom és nem dobtam még ki semmit.
Szia Nicki! Nagyon köszönöm gyors válaszodat, ugyanis szilvát még akarok eltenni lekvárnak. Kipróbálom(bátor leszek!) dzsemfix nélkül, ahogy Te készíted. Igaz, valahol olvastam, hogy nem javasolt a celofán és a tet? közé tenni a szalicilt, de arra már nem emlékszem miért. Számomra a Te érveid és tapasztalataid számítanak! Köszi. Boszi-Marcsi
Szia Nicki! Mennyi darab és hány dl-es üvegre való a recept? Üdv: Ádám
Szia ádám666! Én kis 2 dl üvegeket használok ebb?l 5 üveg lett.
Hú,Niki ez nagyon tetszik,kár,hogy csak most vettem észre,de a következ? szilva szezonban elkészítem az tuti!Puszi
Rendben! :)