Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos szilvalekvár Nicki konyhájából

Rumos szilvalekvár Nicki konyhájából
Rumos szilvalekvár Nicki konyhájából
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokan szeretik a nagyon sűrűre-feketére főzött szilvalekvárt. Ez a recept nem nekik való.:) Így elkészítve könnyed, gyümölcsös lekvárt kapunk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Főzhetjük tovább is a lekvárt, így egyre keményebb lesz. Mi folyósabban szeretjük.:)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát 2-3-szor jól átmossuk, kiválogatjuk. Romlott ne kerüljön bele.
  2. A befőttes üvegeket forró vízzel jól elmossuk.
  3. A szilvát kimagozzuk, kis darabokra vágjuk, botmixerrel kicsit pürésítjük. Egy edényben feltesszük főni, hozzáadjuk a citrom levét, és lassú tűzön néha átkeverve főzzük 1 órán át. Megkóstoljuk, és ha nem elég édes, adhatunk hozzá cukrot, a cukorral még 10 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rumot.
  4. Forrón az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és a tetejére állítva egy konyharuhával kibélelt kartondobozba tesszük. Letakarjuk, így hagyjuk kihűlni, csak másnap tesszük a helyére. Hűvös helyen tároljuk.

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 932
elküldve: 2
receptkönyvben: 77
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Nicki

Mióta szakács: 2012.04.10.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekvár rummal, folyós szilvalekvár, gyümölcslekvár szilvából

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2013-01-29 23:25

Hú,Niki ez nagyon tetszik,kár,hogy csak most vettem észre,de a következő szilva szezonban elkészítem az tuti!Puszi

ádám666
ádám666 Wed, 2012-09-05 19:06

Szia Nicki!
Mennyi darab és hány dl-es üvegre való a recept?
Üdv: Ádám

Nicki
Nicki / Nicki Fri, 2012-09-07 09:52

Szia ádám666! Én kis 2 dl üvegeket használok ebből 5 üveg lett.

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-09-02 00:02

Nicki! Én kezdő vagyok lekvár téren, ezért már több "szakembert" megkérdeztem, hogy tartósító nélkül tuti nem kell kidobni a lekvárt, tapasztalatod szerint? Már több éve így készíted és még mindig jó lett? Én még nem mertem dzsemfix nélkül eltenni, de én is hajlok a természetes módszerek felé

Üdv. Marcsi-Boszi

Nicki
Nicki / Nicki Sun, 2012-09-02 13:56

Szia Boszi13! Pont valamelyik nap vettem elő egy tavalyi lekvárt és finom. Más gyümölcsökhöz én is használok dzsemfixet de a szilvához nem ill. van még egy -kettő ,a gyümölcs cukor- és víztartalma is számít. A lényeg , hogy az üveg tiszta legyen(kifőzve) és forrón kerüljön bele a lekvár. Én a tetejükre állítva hagyom kihűlni (vákumot képez és jobban lezár a tető) szoktam 1 réteg celofánt is rátenni és ha félek hogy romlandóbb a befőtt akkor a celofánra kerül a szalicil majd a tető. 5-6 éve így csinálom és nem dobtam még ki semmit.

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-09-03 10:52

Szia Nicki!
Nagyon köszönöm gyors válaszodat, ugyanis szilvát még akarok eltenni lekvárnak. Kipróbálom(bátor leszek!) dzsemfix nélkül, ahogy Te készíted. Igaz, valahol olvastam, hogy nem javasolt a celofán és a tető közé tenni a szalicilt, de arra már nem emlékszem miért. Számomra a Te érveid és tapasztalataid számítanak!
Köszi.
Boszi-Marcsi

Reta
Reta Sun, 2012-08-19 06:35

En is szoktam rumos lekvart kesziteni, de en 8 orat fozom mig jo kemeny lesz. egy orai fozes utan nekem meg eleg hig, semmikeppen nem ugy nez ki mint a kepen levo. Vagy talan ha fejtetore allitod megkemenyszik ?? mert akkor en is kiprobalom. En szeretem hogy kemeny legyen a szilva lekvar mert maskeppen kifolyik a sutemenybol ha pl. kiflicskeknek alkalmazod. Kerlek ird meg az allagat. Koszi Udv Reta

Nicki
Nicki / Nicki Tue, 2012-08-21 12:26

Szia Reta! Jól mondod 1 óra főzés után nem lesz kemény , de én éppen ezt szeretem, azért is írtam hogy nem a sűrű (kemény) szilvalekvár lesz az eredmény. Nem a sütésálló fajta inkább csak kaláccsal szoktuk enni :)

evacili
evacili Tue, 2012-08-14 22:42

Ma megcsináltam. Nagyon finom, különleges,pikáns íze van.

327
szilva 1 kg
rum 5 ek
citromlé 1 citromból nyert
cukor 20 dkg