Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár Fahéj konyhájából

Szilvalekvár Fahéj konyhájából
Szilvalekvár Fahéj konyhájából
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok hajlandó bolti szilvalekvárból sütni-főzni. A baracklekvár vagy a szamócadzsem még csak elmegy valahogy, ha bolti, de a szilva az annyira messze esik a valódi lekvár ízétől és állagától, hogy számomra használhatatlan. Ha nincs saját lekvárom, akkor inkább nem főzök derelyét, pedig imádjuk.

Az idén sajnos lekéstem a szilvaszezonról, azért tettem el ilyen keveset. Mire lett időm lekvárt főzni, már csak kevés, pici szemű, drága szilvát lehetett kapni. Meg egyfajta finomságos muskotályos szilvát, persze azt se olcsón. Így hát abból készítettem ezt a lekvárt. Nem sok, de legalább a derelyénkbe elég lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebből az adagból 1,8 liter lekvár lett, ami 5-6 db 3-3,5 dl-es kis üvegre elég.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát átválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk, húsát ledaráljuk.
  2. Rozsdamentes edényben felforraljuk, majd a legeslegkisebb lángon 3 órán át főzzük, de legalábbis annyi ideig, amíg felére-harmadára összeesik és besűrűsödik. Közben gyakran megkeverjük..
  3. Ekkor hozzáöntjük a cukrot, és azzal már csak 15 percig főzzük, kevergetve.
  4. Gondosan elmosott üvegekbe színültig töltjük, a tiszta (de inkább új) kupakot rácsavarjuk, az üvegeket fejreállítjuk 2 percre.
  5. Száraz dunsztba bugyolálva, hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 16 286
elküldve: 2
receptkönyvben: 211
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvalekvár, házi szilvalekvár, gyümölcslekvár szilvából

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moncsicsi83
moncsicsi83 Thu, 2017-09-07 14:09

Köszönöm szépen a receptet. Egyszerű, pont olyan, ami nekem kell. A végeredmény pedig: nagyon nagyon finom. Csináltam cukorral, illetve édesítővel is. Mindkettő nagyon jól sikerült!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2017-09-07 19:55

Örülök, hogy ezt a receptet választottad, s hogy nem csalódtál benne.
Üdv: Fahéj

fkatica
fkatica Tue, 2015-09-01 22:14

Az elmúlt évben recepted szerint készítettem a lekvárt. Mondhatom, nagy sikere volt.Most dupla mennyiséget kell főznöm, köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2015-09-02 15:26

Örülök, hogy sikere volt. Nekem még maradt tavalyról, de nagyon gondolkodom, hogy ennek ellenére főzök be egy keveset. Nehogy kifogyjak belőle év közben...

fkatica
fkatica Mon, 2015-09-07 20:20

Most pihizik a takarok alatt, jó néhány üveggel lett. /6kg apró szilvából./ Isteni finom lett.

u.bridge
bridge / u.bridge Wed, 2015-08-12 07:32

Kedves Fahéj,
nagyon szimpatikus a recepted. Szerinted ringló szilvàból is lehet csinàlni? Kaptam a szomszédoktól egy halommal és kipróbàlnàm...
köszönöm,
Üdv, Bridge

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2015-08-12 16:51

Kedves Bridge!
Természetesen lehet ringlóból is készíteni, ugyanúgy, mint a szilvát. Ugyanolyan finom lesz, én már próbáltam.
Jó befőzést! Fahéj (én épp őszibarackkal teszem ugyanezt) :)))

Hasibecker
Hasibecker Thu, 2015-07-30 18:14

Nagyon szuper ez a recept kedves Fahéj, ma elkészítettem. Ez után csak így fogom a szilvalekvárt főzni.
Köszi, hogy megosztottad velünk.
Ajánlom mindenkinek és ne riasszon el senkit a hosszú főzési idő, mert közben lehet takarítani, mosni a nélkül, hogy a lekvár leégne. Nem kell mellette állni végig.
Üdv.: Marika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-07-30 23:24

Örülök, hogy ezt a receptet választottad. Remélem, ízre és állagra is megfelel majd. Sajnos, azért nem annyira kemény, mint azok az üstben főtt, békebeli szilvalekvárok voltak. De azért ez is nagyon finom.
Üdv: Fahéj

catawampus
catawampus Sun, 2014-09-14 20:58

Koszonet az egyszeru es eszszeru receptert. Nincs benne ecet, zselesito, rengeteg cukor, szalicil, nem kell sutni, stb. Csak a lenyeg: a gyumolcs es keves cukor. Ahogy annak lennie kell.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-09-15 22:17

Nem szeretem, ha túl van variálva. A szilvalekvár legyen egyszerűen szilvaízű. A kevés cukor meg a tartósítószer hiánya miatt azért jó, ha a bontott üveget a hűtőben tároljuk, és a lekvárt 1-2 héten belül elfogyasztjuk.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-10-07 18:48

Csak hozzájutottál a szilvához. Szép színű lekvárt főztél belőle. Szép estét kívánok. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-07 18:58

Nem tudtam nyugodni, amíg be nem főztem legalább egy keveset. :)
Üdvözlettel: Fahéj

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-10-07 15:58

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen a válaszodat. Legközelebb figyelembe veszem a tapasztalataidat.
Üdv. Marcsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-11-04 12:47

Kedves Marcsi!
Gondoltam, szólok, hogy időközben már megbontottam az első üveg lekvárt, és teljesen optimális a cukortartalma, nagyon finom lett ezzel a kevés cukorral is. És tartósító nélkül, meg ilyen kevés cukorral eltéve sem akaródzik megromlani, szerencsére. :)
Szép vasárnapot! Üdv: Fahéj

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-11-04 18:44

kedves Fahéj!
Bátor voltam már az utóbbi lekvároknál én is! Gondoltam, ha Nálad jól érzik magukat a gyümik kevés cukor és tartósító nélkül, az én spájzamban is ki kell bírniuk! Köszi.,
Boszi

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2012-10-07 13:20

Én évek óta ugyanilyen cukormennyiséggel teszem el, DE este beteszem a réges-régi zománcozott lábasba a szilvát, rászórom a cukrot és reggelig-a legkisebb lángon-"sütöm". Nem fröcsköl össze semmit, nem kell mellette állni, és éjszaka nem zavar senkit, a pokoli hőség sem. (Amikor először csináltam ezt a sütős módszert, szinte egyáltalán nem tudtam, nem mertem aludni...mostmár tudom, h legalább 6 órára szüksége van, és annyi alvás nekem is elég :D )

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-07 13:32

Kedves Scarlett!
Én pusztán anyagi okokból tettem el főve és nem sütve. :) Mert kikalkuláltuk, hogy jobban megéri a gázon egy kisláng, mint a villanytűzhelyben egy éjszaka. De sokat hallottam erről a sütős módszerről, és nagyon szimpatikus. Viszont engem nem zavar, ha kevergetnem kell több órán át, mert közben jövök-megyek, mást csinálok, és minden "kanyarban" egyet keverek rajta. :))
Jó hallani, hogy te se rakod tele cukorral, hiszen akkor nem is érződik a gyümölcs finom aromája.
Szép délutánt! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-07 11:29

Kedves Fahéj!

Csodásan néz ki a lekvárod, ennivalóan guszta : fénypostával 2-3 üveggel nem tetszenél átküldeni ide nekünk? - szebb mint az enyém! :-O

/ Még nem bontottam sajátot, mert ha azt egyszer elkezdem, januárban nem lesz semmi., ugyanígy van az uborka, körtebefőtt, minden...:-O /

Szólj, mikor nyissam az ablakot, mert igen hideg van már, és nem lehet állandóan nyitva, viszont az ablaktörésért kár lenne, ...:-(

Csodás a lekvárod, nagyon guszta, biztos finom , - a régi szilvák meg amúgy csodásak voltak, nehéz manapság kifogni, ami finom, lekvárnak való, minőségi és édes, mert kevés a fa, kevés az eső, (akkor marad meg ha permetezve van, az nem jó), kevés a jókedvű-ilyen csodákra képes háziasszony, és ha finom a minősége a szilvának, nem is kell bele annyi cukor, állítólag régen nem is raktak bele, mert nem kellett,...ezt hallottam a régiektől.:-O

Csodás háziasszony vagy, irigyellek! :-O

Szép vasárnapot kívánok!

Éva-A.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-07 13:24

Aranyos Éva -Anyóca!
Köszi a dicsérete! :) De te éppoly csodás háziasszony vagy, ahogy így megemlíted, miket raktál el télire. Hát igen, én se bontottam még, mert azt tapasztaltam, hogy jobb az íze, ha hagyjuk állni legalább 2 hétig eltevés után. De hamarosan felbontok egyet, mert már nagyon szeretnénk lekváros derelyét enni. Ha valóban létezne fényposta, biz'Isten, küldenék kóstolót. :))
További szép vasárnapot! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-07 15:08

Kedves Fahéj!

Köszi, kár, azért, hogy nincs ilyen találmány, vagy csak mi nem tudunk a fénypostáról? Hm...:-o

Köszönöm a dicséretet, :-o
-a család szerint kissé nem voltam" topon" az idén, ilyet még soha nem csináltam, hogy lecsópaprikát, paradicsomot (hámozva és lében), fűszernövényeket olívában fagyóban, fűszernövényeket olívában de üvegben, szilvát és birset, paszternákot, répát, zöldséget, zellergumót, karalábét, zöldborsót, kevés zöldbabot és fejtett babot, petrezselyemzöldet és zellerzöldet, meggyet, piszkét, némi kis cseresznyét mind a fagyóba, na és üvegbe a lekvárokat (szilva és barack), paradicsom passatát (sűrített leve), meg egyéb dolgok, mint savanyú uborka, lecsó, és hasonlók, raktam el, megkérdezték: " mi történt?, elmentem hörcsögnek, csak gyűjtök és gyűjtök..., mindenből egy kicsit, illetve ahogy termett, vagy amennyit tudtunk kapni, illetve venni!."
Én meg rávágtam:" hogy igen, mert ami van, amit termett a fa, a palánta, a bokor, a föld alatt termett, világos, hogy elrakom, iszonyat árak vannak már 3 éve fokozatosan, és ha a fele igaz annak, amit télire mondanak, végünk.:-(( "

Hát jó, hogy átmentem hörcsögbe!!! :-O
Mondhatni, mint a mesében a hangya, aki szorgosan gyűjtögetett, télire, a tücsök meg csak hegedült. Én , próbáltam mindenből egy kicsit, hátha jól tettem.:-O
Viszont a tapasztalataim még nem annyira jók mint a Tieid, még csak kezdő vagyok a télire való elrakások sorában, mondjuk úgy, igaziból elrakós 6. éve vagyok.:-o

Előtte anyósom és anyum rakott el, ami csak termett,....és kellett.:-o
El voltam kényeztetve,sógornőmmel együtt, - segíteni persze kellett, de más az, mint önállóan készíteni.
De már nekik sem terem úgy, és hát nem is igen van erejük,na meg kedvük se elrakni.

Szép vasárnap délutánt kívánok!
Éva-A.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-07 16:32

Akkor az idén tényleg jól belehúztál! Nekem mindent vennem kell a piacon, ezért minimálisat tettem el, mert a mi piacunk nagyon drága. :((

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-07 22:41

Kedves Fahéj!
Ilyenkor jó, ha rászán az ember palántákra némi pénzt tavasszal, bár akkor őszintén szívom a fogam, hogy minek is vettem ezt meg azt a palántát....:-((
Aztán nyáron látom, hogy megérte, meg ilyenkor is.:-O
Aztán ősszel utálom a falevelet gereblyézni, na de ami rajta van gyümölcs, és még dióról nem is volt eddig szó,...hát mégis csak söprögetjük ősszel, ha van körte, meg alma, meg szilva., stb...:-O

És nem is lehet kihagyni azt a szokásos kis mondatot: hogy " azért vannak a jóbarátok! "....mert én ezt adok, ő meg azt ad, és cserekereskedelem van..:-O
Na nem kell megijedni a kert nem hatalmas, és semmiből se rakok el sokat, de azért úgy általában, nagyjából eljutunk február végéig, néha március közepéig is, aztán már nagyon nézegetem, hogy mi van még a polcokon,....üres üvegen kívül.:-O
Példa, a barátnőmnek 9 gyereke van, nekem kettő. Én elrakok szilvát 15-20 üveggel, ő 200 üveggel. Az én cseresznyém 15 -20 üveg, az övé, 200. Körte: szintén...sorolhatnám, ha jobb a termés és kedvezőbb az ár, volt ,hogy ezekből a gyümölcsökből és még ami csak van, 350 üveggel rakott el, mindegyikből külön-külön!!!! :-(( Én lehidaltam a megemlítéstől is, nem hogy megcsináljam! :-O
Persze, neki is sokan segítenek, hisz 9 gyereket kell etetni..:-O
Jó éjt és szép hetet kívánok!
Most szerintem a berakást , e csodás nyári és őszi munkát meg is oldottuk itt szóbelileg is.:-O
Éva-A.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-10-08 19:38

200-300 üveggel befőzni! Minden csodálatom az övé.
Igen, akkor most megvagyunk a befőzéssel! :)))
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-08 22:29

Kedves Fahéj!

Azért egy nagy titok van a barátnőmnél, akinek a neve: anyós.:-O
Ha ő nem lenne,....hát...:-o
Így lehet csirkét tartani, meg disznót és nyulat,..:-O
Meg nekilátni egyszer 3 napot rászánva szilvát rakni, az a bizonyos cirka 200 üveg, aztán megint jön valahonnan meggy, abból is lesz 3 nap meló után megint vagy 200 üveg és, így megy ez addig, amíg vesznek, kapnak gyümölcsöket. Én láttam a spájzukat, még jó, hogy volt ott egy szék, és le tudtam ülni!!! :-o
És ez a savanyúság és gyümölcsmennyiség tavaszra mind egy szálig, azaz üvegig elfogy.:-o

Mi megtettük a kis családunkért amit tudtunk,...jaj igen, ma meg két vödör almát kaptam a szomszédból, mind lereszeltem, már nincs üvegem, ment a fagyóba, sütibe isteni lesz.
Anyukám bejelentette este,hogy holnap hozzák a kelkáposztát, a héten azt főzök: levest, főzeléket, rakva, meg mit tudom én, de hogy a maradékot hova rakom?! Lehet, ráfekszek a fagyóba lévő dolgokra, összenyomom, tömörítem, és akkor még tán fér bele valami....Isten lássa lelkem, mindennek örülök, családtag, barátnő, szomszéd néni segítő és finomságos ajándékának, de már nem tudom hova tenni.:-o
A kelkáposztát még betuszakolom, valahogy, más már nem megy...:-o
Már nem is igen tudok, de ha tudnék se akarok már üveget venni,..a polcok is tele vannak.
Szép estét kívánok!
Szép holnapi napot!
Bár már ősz van, hideg, hiába süt a nap, és a fák hullajtják a leveleket...na de ennek is a szépsége megvan.:-o
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-10-09 12:00

Le a kalappal az anyósod előtt! Én is nagyon szerettem az én anyósomat, ő is sok minden jó és hasznos dologra megtanított engem, és rengeteget segített, amíg bírta szegénykém.
Az sose baj, ha tele a kamra, úgyhogy csak tömöríts, ha még tudsz, mert télen, tavasszal elővenni meg milyen jó lesz! :)
Sok szép őszi napot kívánok: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-10-09 13:05

Le a kalappal, a 9 gyerekes barátnőm anyósa előtt!! :-O
Ő ez a csoda néni, aki ekkora segítséget ad a barátnőmnek,...:-O
Nélküle nem is mert volna szerintem a 9 gyerek vállalásába belefogni.:-o
Az ő anyósa még "csak" 62 éves lesz, ő még bírja..:-O
Minden anya és nagymama előtt le a kalappal, mert azért dolgozunk ilyenkor, hogy a családot sok finomsággal lássuk el ősszel és télen! :-O

Az én anyósom is csodás, anyukám is,nekem mindkettő 72 éves, de ők már nem tudnak, meg nincs is annyi idegzetük és kedvük ilyenekkel pepecselni, hogy lekvár, meg befőtt, meg lecsó és savanyú és satöbbi,...persze raktak el, és kaptunk is, sógoromék is, ...de korán sem annyit, mind mondjuk 6-8, sőt 10 éve!!:-O
Már nekünk kell a sarkunkra állni, ha ilyeneket akarunk.:-O
Én megpróbálom..:-O

Szép napot kívánok, itt reggel 5 fok volt, nem igen örültem neki....:-((
Éva-Anyóca

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-10-07 11:02

Szia! Nagyon tetszik, hogy ehhez a szilva mennyiséghez ilyen kevés cukrot tettél. Én is próbálom minél kevesebbel készíteni a lekvárokat, de ennyire még nem mertem redukálni. Kérdésem: biztosan nem először teszed el ilyen aránnyal, semmi gondod nem lett velük?
Üdv. Marcsi-Boszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-07 13:20

Kedves Marcsi!
Hogy őszinte legyek, én nem ragaszkodom katonásan a cukormennyiségekhez a dzsemeknél. Szilvához kg-onként 20 dkg-nál azért sose teszek többet, de pontosan nem szoktam mérni. Az idén csak a Nosalty kedvéért mértem pontosan. Talán ahogy sűrűsödik főzésnél a lekvár, ugye kevesebb lesz a mennyisége is, mintha megállnék dzsem-szinten, meg valahogy veszít is a savanyúságából. Szilvafajtától is függ, nem is kicsit! Mert az én szilvám egy nagyon édes fajta muskotályos szilva volt. A lényeg, hogy kóstolgatni szoktam a lekvárt ahogy fő, és nekem valahogy nagyon elég volt az a 10 dkg kilónként, amit beletettem. Én abból indultam ki, hogy nagyanyáink se tettek bele cukrot, viszont jó sűrűre főzték. Próbáltam ezt utánozni. Az biztos, hogy ha megdöntöm az üvegeket, amiben a kihűlt lekvárok vannak, nem nagyon moccannak. :)
Ha attól tartasz, hogy savanyú lesz, tégy bele kicsivel több cukrot. Ha meg attól, hogy megromlik, akkor egy csipetnyi tartósítót a tetejére.
Üdv: Fahéj

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-10-07 16:03

Az előbb elfelejtettem írni: irány a piac, hátha tudok még szerezni szilvát! Felcsigáztál!
Üdv. Marcsi

668
szilva 3.5 kg
cukor 30 dkg