Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szamócalekvár fűszeresen

Szamócalekvár fűszeresen
Szamócalekvár fűszeresen
133 perc / előkészület: 130 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tegnap délutános műszak előtt kisétáltam a zöldségeshez, mert egy kis gyümölcsöt szerettem volna vásárolni. Ott mosolygott rám 4 láda szamóca. Kolléganőm rábeszélésére azonmód magamévá is tettem egy ládával. A gond csak az volt, hogy még előttem állt a munka, és késő este mehetek haza, másnapig pedig nem szerettem volna tárolni a gyümölcsöt. Így máris feldolgozó üzemmódba csaptam át és elkezdtem megenni a kis aranyosakat. Isteni ízük volt. Az illatról már nem is beszélve, ami a szobánkat belengte. Szumma-szummárum este felvonszoltam a ládát a második emeletre és nekiláttam a műveletnek. Már akkor erősen bántam a dolgot, mikor holtfáradtan a kis szemeket csipegettem, de kellett nekem rongy bicikli, fakerék. 3 óra alatt végeztem mindennel. Szinte isteni volt. Bár amikor a fűszereket pakoltam, a rózsaborsot szimatoltam, végül a lekvárban főtt citromhéjat magamba tömtem, már nem is bántam az egészet. Reggelre kelve pedig már azon gondolkodom, vajon maradt-e a zöldségesnél még egy kis szamóca?

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szamócákat megpucoljuk, csak az ép szemeket használva, majd folyó hidegvíz alatt jól átmossuk, lecsepegtetjük.
  2. Egy nagy lábasban vagy fazékban kis tűzön feltesszük a szamócát, hozzákeverjük a cukrot, a citromok zöldségpucolóval lehántott héját és a levét, vaníliát, fahéjat, rózsaborsot. Kicsit botmixerrel beleturmixolhatunk vigyázva, hogy maradjon elegendő egész szem is benne.
  3. Végül hozzáadjuk a Dzsemfix extrát és 3 percig erős lángon forraljuk a lekvárt vele. Ezután elzárjuk a tüzet.
  4. A lekvárt kifertőtlenített űvegekbe tesszük, celofánnal, majd a kupakkal lezárjuk.
  5. 2-3 napra takarókba csomagolva, hagyjuk kihűlni. Célszerű száraz, sötét helyen tárolni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 236
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szamócadzsem, fűszeres-vaníliás szamócadzsem, citromos-rózsaborsos szamócalekvár

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-06-21 08:52

Sajnos nincs ötletem, mert ez a gyümölcs olyan édes, illatos volt. Én még nem tapasztaltam ilyet. Esetleg valami tartósító, vagy édesítő használata elváltoztathatja az ízét (szerintem). Más ötletem nincs. Üdv: Évi néni

kitsikatica
kitsikatica Thu, 2012-06-21 08:50

A szamóca dzsem nekem mindig kissé kesernyés....valami ötlet ez ellen??? Megköszöném :D

436
szamóca 4 kg
cukor 1 kg
citromlé 2 citromból nyert
citromhéj 2 citromból nyert
fahéjrúd 2 db
vanília 1 db
rózsabors 1 ek
dzsemfix 2 csomag