r
Nosalty Logó

Meggydzsem Kaporkától

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kaporka2011
Meggydzsem Kaporkától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 999 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1998 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    254.8 g
  • Cukor
    238 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3465 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    383 micro
Összesen 999 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    509.5 g
  • Cukor
    476 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    775.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6930 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 1998 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    495 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaposan megmosott és kimagozott meggyet húsdarálón ledaráljuk. Akinek nincsen húsdarálója, nyugodtan dolgozzon botmixerrel. A lényeg, hogy ne pépesítsük el teljesen a gyümölcsöt, az egész állaga maradjon kicsit rusztikus.
  2. Az így ledarált meggyet lábosba tesszük, és kb. 2 órán keresztül, időnkénti keverés mellett, alacsony lángon rotyogtatjuk (gyöngyözve forraljuk).
  3. Ezután hozzáadjuk a cukrot, nátrium-benzoátot, és kevergetés mellett további 30 percig rotyogtatjuk. Mi nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat, ezért 40 dkg cukrot teszek a meggyhez. Amennyiben azonban valaki édes szájú, illetve a meggy nem annyira édes, 1 kg meggyenként lehet még további 10 dkg cukornyi mennyiségig hozzáadni (többel nem javaslok, mert az már émelyítően édes lenne).
  4. A lekvárosüvegeket alaposan megmossuk, és 2 perce betesszük őket a mikróba, további sterilizálásra.
  5. Ezután az üvegeket forró vízzel teli magas falú tepsibe állítjuk, hogy amikor a forró dzsemet az üvegekbe öntjük, ne pattanjanak szét. A dzsem állaga ilyenkor még elég folyós. Ettől nem kell megijedni. A dzsem lehűlés és állás után, az üvegben fog szilárdabb állagot kapni. Persze ezzel a recepttel végső állapotában sem szilárd állagú lekvárt kapunk, de nem is ez a cél. :)
  6. Az üvegeket betöltjük a dzsemmel, majd egymás mellé rakva, jó alaposan, vastag takaróba bugyoláljuk, és így pihentetjük őket egy napig (kb. ennyi idő alatt hűl ki).
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5381
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 21.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Kaporka2011 12 recept

Itt a nyár, roskadozik a meggyfánk a sok finom gyümölcstől. Ilyenkor a meggyet is meggyel esszük, és természetesen a finomságból jut bőven dzsemnek valónak télire. A receptben megadott értékekből kb. 7.5 dl dzsem készül.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?