Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggydzsem Kaporkától

Meggydzsem Kaporkától
Meggydzsem Kaporkától
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a nyár, roskadozik a meggyfánk a sok finom gyümölcstől. Ilyenkor a meggyet is meggyel esszük, és természetesen a finomságból jut bőven dzsemnek valónak télire. A receptben megadott értékekből kb. 7.5 dl dzsem készül.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaposan megmosott és kimagozott meggyet húsdarálón ledaráljuk. Akinek nincsen húsdarálója, nyugodtan dolgozzon botmixerrel. A lényeg, hogy ne pépesítsük el teljesen a gyümölcsöt, az egész állaga maradjon kicsit rusztikus.
  2. Az így ledarált meggyet lábosba tesszük, és kb. 2 órán keresztül, időnkénti keverés mellett, alacsony lángon rotyogtatjuk (gyöngyözve forraljuk).
  3. Ezután hozzáadjuk a cukrot, nátrium-benzoátot, és kevergetés mellett további 30 percig rotyogtatjuk. Mi nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat, ezért 40 dkg cukrot teszek a meggyhez. Amennyiben azonban valaki édes szájú, illetve a meggy nem annyira édes, 1 kg meggyenként lehet még további 10 dkg cukornyi mennyiségig hozzáadni (többel nem javaslok, mert az már émelyítően édes lenne).
  4. A lekvárosüvegeket alaposan megmossuk, és 2 perce betesszük őket a mikróba, további sterilizálásra.
  5. Ezután az üvegeket forró vízzel teli magas falú tepsibe állítjuk, hogy amikor a forró dzsemet az üvegekbe öntjük, ne pattanjanak szét. A dzsem állaga ilyenkor még elég folyós. Ettől nem kell megijedni. A dzsem lehűlés és állás után, az üvegben fog szilárdabb állagot kapni. Persze ezzel a recepttel végső állapotában sem szilárd állagú lekvárt kapunk, de nem is ez a cél. :)
  6. Az üvegeket betöltjük a dzsemmel, majd egymás mellé rakva, jó alaposan, vastag takaróba bugyoláljuk, és így pihentetjük őket egy napig (kb. ennyi idő alatt hűl ki).
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 085
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kaporka2011

Mióta szakács: 2014.06.09.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

meggy lekvár, dzsem meggyből

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

999
meggy 1 kg
cukor 40 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi