Nosalty Logó

Szabógallér leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Nusi Kezdi konyhaja
Szabógallér leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 266 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 1067 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Összesen 113 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    661 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    217 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6468 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    873 micro
Összesen 266 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    47.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1587.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    599 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2645 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    869 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    25870 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3493 micro
Összesen 1067 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    282 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1056 micro
  • β-karotin
    2758 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Elkészítés

A leveshez

  1. A sárgarépát, fehérrépát és zellergumót megmossuk, megpucoljuk, leöblítjük, és karikákra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát és a zellergumót pedig kockára.
  2. Egy 4 literes fazékban 2 kanál olajon megdinszteljük, felöntjük kb. 2,5 l vízzel, sózzuk, és lassú tűzön feltesszük főni.
  3. A tojásból és a lisztből egy lágyabb tésztát gyúrunk, hagyjuk állni 5-10 percet letakarva, és ezután kisodorjuk egy vékony, hosszúkás lapra (kb. 30×50 cm). Egy tiszta konyharuhán egy kicsit hagyjuk száradni, hogy ne ragadjon össze, amikor felcsavarjuk.
  4. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát (lehet reszelni is a kisebb lyukú reszelőn), hozzáadjuk a búzadarát, és mikor a hagyma kezd pirulni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Kihűtjük.
  5. Ezután a tésztalapra rákenjük a hagymás tölteléket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Felcsavarjuk, mint a bejglit. Kiszaggatjuk, kivágjuk egy fakanál segítségével (ha késsel vágjuk, akkor szétfő a levesben), így egyben marad. Lehet háromszög alakú vagy négyszögű alakú (én az elsőt kedvelem).
  7. A felforrt levesbe tesszük, és megfőzzük szép lassú tűznél, időnként pótoljuk egy kis hideg vízzel, hogy a búzadara jól megfőjön a laska tészta belsejében. Háromszorosra dagadnak a levesben.
  8. Végül hozzáadjuk a petrezselyem és zellerzöldet, és lehet is tálalni.
  • Elkészítettem: 24 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 69
  • Össznézettség: 14703
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nusi Kezdi konyhaja 10 recept

A levest az én drága nagymamámtól tanultam (özvegyen maradt 42 éves korában, 7 gyermeket kellet etetnie). Természetes, hogy nagyobb menyiségben kellett főzni, de a zöldség megtermett a kertben, és laskatésztát is gyakran csinált, mert hús csak vasárnap és ünnepnapokon került az asztalra, amit a ház körül tudtak tenyészteni városi szinten. Olaj helyett zsírt használt. Egy egyszerű, de nagyszerű, laktató leves. Nekem is sikerem van, lehet ünnepi vagy hétköznapi leves. A fakanál faragott kell legyen, nem olyan, amit az üzletekben lehet kapni! Lehet helyettesíteni falapáttal is.                    

Hozzászólások

Torma

Kedves Nusi! Nagyon érdekel a recept, mert szeretem a régi konyha receptjeit....itt a fakanál azért mûködik jól, mert vastag, és egy kicsit össze is nyomja a tésztát, mikor vágjuk? Jól értelmezem, vagy nem? Mindenképp ki szeretném próbálni! És figyelni fogom a receptjeidet! Üdv, Torma :)

Nusi Kezdi konyhaja

Igen ,nagyon jó az észrevételed ,azért m?ködik a fakanál !Köszönöm az elein járok de következnek a többiek is nemsoká !!!

Torma

Veronikának írt hozzászólásod még több jó információt adott Nusi, köszönöm!! Üdv, Torma :)

Nusi Kezdi konyhaja

Nagyon szívesen,neked csak feleltem hogy miért m?ködik itt a fakanál ,(nagyon jó volt a megértésed) de szívesen válaszolok bárkinek és jól esik az érdekl?dések .Üdv. Nusi

pussycat

Kedves Nusi! Ez engem is nagyon erdekel....csatlakozva Tormahoz, megismerni a regi konyha receptjeit, mindig is nagyon erdekelt! Ez talan, kicsit hasonlit a derelyehez, vagy is a derelyeszaggato is azert cakkos, hogy osszenyomja a tesztat, mikozben el is vagja. Biztos, hogy kiprobalom, koszonom szepen, es varom a tobbi regi receptedet. Udvozlettel:Veronika:)

Nusi Kezdi konyhaja

Talán hasonlít a déréjéhez,de a tésztát úgy néz ki mint a bejgli kb. 2 cm a vastagsága , ezert a derelyeszaggató az els? (fels? ) lapot el vágja, ha cakkos is, azt kel elérni hogy a fels? lap ragadjon az alsóval és közben ragadnak a többiek is. Próbáld meg ,egyéb nem történhet csak hogy a lapok szét válnak (mint a lebbencs levesben ) de ízben így is kit?n?.Vigyázat a tésztát nem szabad túl szárítani mert akkor nem ragad,viszont úgy nyersen se jó feltekerni mert akkor nagyon összeragad és a töltelék megkeményedik és nem f? meg a búzadara .Akkor jó ha szépen megn?nek kb. háromszorosára .Sok sikert !!!!!! Nem nehéz, érdemes ki próbálni ,volt nekem is mikor nem sikerült , a tapasztalat alapján írtam le a fentieket .

pussycat

Nagyon koszonom a gyors valaszt! Feltetlenul kifogom probalni! Udv. Veronika

Hozzávalók

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek