Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabógallér leves

Szabógallér leves
Szabógallér leves
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A levest az én drága nagymamámtól tanultam (özvegyen maradt 42 éves korában, 7 gyermeket kellet etetnie). Természetes, hogy nagyobb menyiségben kellett főzni, de a zöldség megtermett a kertben, és laskatésztát is gyakran csinált, mert hús csak vasárnap és ünnepnapokon került az asztalra, amit a ház körül tudtak tenyészteni városi szinten. Olaj helyett zsírt használt. Egy egyszerű, de nagyszerű, laktató leves. Nekem is sikerem van, lehet ünnepi vagy hétköznapi leves.
A fakanál faragott kell legyen, nem olyan, amit az üzletekben lehet kapni! Lehet helyettesíteni falapáttal is.                    

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A töltelékhez

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát, fehérrépát és zellergumót megmossuk, megpucoljuk, leöblítjük, és karikákra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát és a zellergumót pedig kockára.
  2. Egy 4 literes fazékban 2 kanál olajon megdinszteljük, felöntjük kb. 2,5 l vízzel, sózzuk, és lassú tűzön feltesszük főni.
  3. A tojásból és a lisztből egy lágyabb tésztát gyúrunk, hagyjuk állni 5-10 percet letakarva, és ezután kisodorjuk egy vékony, hosszúkás lapra (kb. 30×50 cm). Egy tiszta konyharuhán egy kicsit hagyjuk száradni, hogy ne ragadjon össze, amikor felcsavarjuk.
  4. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát (lehet reszelni is a kisebb lyukú reszelőn), hozzáadjuk a búzadarát, és mikor a hagyma kezd pirulni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Kihűtjük.
  5. Ezután a tésztalapra rákenjük a hagymás tölteléket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Felcsavarjuk, mint a bejglit. Kiszaggatjuk, kivágjuk egy fakanál segítségével (ha késsel vágjuk, akkor szétfő a levesben), így egyben marad. Lehet háromszög alakú vagy négyszögű alakú (én az elsőt kedvelem).                         
  7. A felforrt levesbe tesszük, és megfőzzük szép lassú tűznél, időnként pótoljuk egy kis hideg vízzel, hogy a búzadara jól megfőjön a laska tészta belsejében. Háromszorosra dagadnak a levesben.         
  8. Végül hozzáadjuk a petrezselyem és zellerzöldet, és lehet is tálalni.
  • elkészítettem: 24 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 301
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusi Kezdi konyhaja

Mióta szakács: 2013.08.14.
10 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött leveslaska, leves töltött laskával, zöldségleves laskatésztával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-09-02 11:24

Kedves Nusi! Ez engem is nagyon erdekel....csatlakozva Tormahoz, megismerni a regi konyha receptjeit, mindig is nagyon erdekelt! Ez talan, kicsit hasonlit a derelyehez, vagy is a derelyeszaggato is azert cakkos, hogy osszenyomja a tesztat, mikozben el is vagja. Biztos, hogy kiprobalom, koszonom szepen, es varom a tobbi regi receptedet. Udvozlettel:Veronika:)

nusikezdi
Nusi Kezdi konyhaja / nusikezdi Mon, 2013-09-02 19:39

Talán hasonlít a déréjéhez,de a tésztát úgy néz ki mint a bejgli kb. 2 cm a vastagsága , ezert a derelyeszaggató az első (felső ) lapot el vágja, ha cakkos is, azt kel elérni hogy a felső lap ragadjon az alsóval és közben ragadnak a többiek is. Próbáld meg ,egyéb nem történhet csak hogy a lapok szét válnak (mint a lebbencs levesben ) de ízben így is kitűnő.Vigyázat a tésztát nem szabad túl szárítani mert akkor nem ragad,viszont úgy nyersen se jó feltekerni mert akkor nagyon összeragad és a töltelék megkeményedik és nem fő meg a búzadara .Akkor jó ha szépen megnőnek kb. háromszorosára .Sok sikert !!!!!! Nem nehéz, érdemes ki próbálni ,volt nekem is mikor nem sikerült , a tapasztalat alapján írtam le a fentieket .

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-09-02 08:35

Kedves Nusi! Nagyon érdekel a recept, mert szeretem a régi konyha receptjeit....itt a fakanál azért mûködik jól, mert vastag, és egy kicsit össze is nyomja a tésztát, mikor vágjuk? Jól értelmezem, vagy nem? Mindenképp ki szeretném próbálni!
És figyelni fogom a receptjeidet! Üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-04 01:23

Veronikának írt hozzászólásod még több jó információt adott Nusi, köszönöm!! Üdv, Torma :)

nusikezdi
Nusi Kezdi konyhaja / nusikezdi Wed, 2013-09-04 07:18

Nagyon szívesen,neked csak feleltem hogy miért működik itt a fakanál ,(nagyon jó volt a megértésed) de szívesen válaszolok bárkinek és jól esik az érdeklődések .Üdv. Nusi

266
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 1 db
fehér hagyma 1 kis db
búzadara 1 csapott ek
napraforgó olaj 5 ek
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
tojás 1 db
finomliszt 80 g