Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd szalonnás omlett

Svéd szalonnás omlett
Svéd szalonnás omlett
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem ma ezt készítette a kollégáinak, én pedig gyorsan lecsaptam a receptre, hogy ide feltöltsem.
Az egymásnak főzés nekem nagyon tetszik -nem igazán ízletes az étel a munkahelyükön, így elhatározták öten, hogy inkább ők maguk főznek egymásnak - mindenki a saját napján. A diákok meg persze mehetnek a menzára vagy a közeli pizzériába.
Ezen főzés keretében nő hát többek között a magyarországi ételek -paprikáskrumpli, rakott krumpli, paprikáscsirke, rakott kelkáposzta és hasonló finom ételek- híre a svéd tanárok körében -szerény közreműködésemmel. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ezt az ételt a svédek vörösáfonya lekvárral eszik, Magyarországon az Ikeában lehet kapni... (De természetesen enélkül is remek az omlett.)
A vörösáfonya neve lingon, s nem összetévesztendő a fekete áfonyával (blåbär-vel), ami hazánkban is terem. A lingon lekvárja nem is igazán édes, és sültekhez, a svéd húsgolyókhoz (köttbullar) szívesen eszik - én is megszerettem. Míg a feketeáfonya lekvárt süteményekhez használják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szeljük fel a szalonnát kis kockákra. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint.
  2. Helyezzük a tepsibe a vajjal együtt, majd tegyük a sütőbe. Kb. 10 percig süljön 225 fokon, hogy jól átsült legyen végül.
  3. Közben a lisztet, az 1 tk sót tegyük egy tálba (ehhez is tehetünk kis kakkukfüvet). Lassan keverjük hozzá a tejet, majd a három tojást is. Figyeljünk rá, hogy sima, csomómentes legyen a massza.
  4. Öntsük rá a masszát a megsült szalonnadarabokra, s tegyük vissza a tepsit kb. 30 percre a sütőbe -amíg a képen látható eredményt nem kapjuk.

  • sütési hőfok: 225°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 288
elküldve: 1
receptkönyvben: 339
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

K.Orsolya

Mióta szakács: 2009.11.12.
17 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tepsiben sült omlett szalonnával, fläskpannkaka

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiskifli78
kiskifli78 Sun, 2015-05-10 22:02

Nagyon szimpatikus lett a sütőben való sütés miatt :) kifejezetten szeretem a különlegességeket! Holnap el is készítem! Olvastam egy cikket egy svéd oviról, ahol szintén az Anyukák főztek felváltva a gyerekeknek a héten! Ez nagyon jó ötlet, házi koszt mindenkinek és nincs túlbürokratizálva az ellenörzés és mimden más miatt. Köszöntem a receptet! Viki

aszfaltvirág
aszfaltvirág Tue, 2012-01-10 15:09

Helló mindenki.

Az hogy valaki svédországban él, nem jelenti azt hogy a recept svéd. Ez a recept például nem az, akár milyen finom is. Svédországban nem lehet szalonnát kapni, nem is ismerik. Vásárlócsarnokokban, ahol árulnak magyar ételt, ott van, de ott sem sok. Baconszalonnát és császárhúst viszont lehet kapni, mind a kettö füstölés nélkül és erösen sóban pácolva. Gyengén sózott húsos szalonna nincs !!

Viszont liszttel kevert tojásból rántottát akkor sem készítenek a svédek. Semmi féle képpen. Van tepsis palacsinta, de abban sokkal több a liszt, abba van baconszalonna és azt eszik áfonyalekvárral, vagy van makarónipuding, szintén baconszalonnával, felvert tojással és áfonyalekvárral. Abba viszont nincs külön liszt.

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Tue, 2012-01-10 16:44

Szia aszfaltvirag!
Tovabbra is allitom, hogy ez egy "klassiskt recept på svensk husmankost som är enkelt att göra". (Klasszikus sved hazikoszt receptje, amit egyszeru elkesziteni.) Szoval nem csak azert lett a recept sved, mert törtenetesen itt elek... :)
Igen, itt valoban nincs sem jo kis magyar husaru, sem turo, ritka az igazi magyar tv-paprika es a sargabarack meg sok mas finomsag. A recept hozzavaloit es a nevet is "fläskpannkaka" a ferjem segitsegevel irtam at magyarra, igy lett belöle gyengen sozott husos szalonna es sved szalonnas omlett. Remelem, aki kiprobalja a receptet, az rajön, hogy mi is illik bele, s örömet leli benne.
Egy kis eszrevetel a Tealtalad irtakhoz is, ami jol jellemzi, milyen nehez atforditani egy receptet egyik nyelvröl a masikra. Te afonyalekvarrol irsz, ami valojaban egy edes lekvart takar, ami fekete afonyabol (blåbär-böl) keszul. A lingonsylt (nem edes, husokhoz remekul illö dolog), amivel ezt az etelt, s az altalad emlitetteket is talaljak a vörösafonyabol (lingon) keszult lekvart takarja... IKEA-ban kaphato Mo-on.
De Neked, hogy pontosan követhesd a valodi receptet, ime itt van svedul is. (Nem pontosan az altalam leforditott, csak egy, septiben a neten talalt recept.) Remelem, ezzel majd sikerul valami finomat alkotnod -- hiszen ez a lenyeg, nem igaz?!

INGREDIENSER:
200-300 g bacontärningar eller rimmat eller rökt fläsk i tärningar eller kassler
3 dl vetemjöl eller 3 dl vetemjöl med fullkorn eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
SERVERING:
lingonsylt
UTRUSTNING DU BEHÖVER:
1 st långpanna ca 30x40 cm
GÖR SÅ HÄR:
Smörj en långpanna, 30x40 cm. Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C.
(Om man använder kassler som ju är färdiglagat kött så kan man istället smörja långpannan med smör och strö ut kasslerbitarna utan att ställa in den i ugnen förrän pannkakassmeten är påhälld.)
Gör pannkakassmeten: Häll mjöl och salt i en skål med höga kanter. Häll på en tredjedel av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet. Om man vill kan man använda elvisp.
Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.
Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.
Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering.
Vispa lite (så att inte mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakassmeten över fläsket. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg. OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30x40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg för då är risken att den smakar deg.
Skär fläskpannkakan i bitar och servera.

kalloka
kalloka Wed, 2011-10-26 18:32

Szia Orsi!
Én nagyon hálás vagyok ezért receptért, már sokszor készítettem, itt volt az ideje, hogy megköszönjem!
Kata

hraurie
hraurie Wed, 2011-08-10 00:20

Nagyon guszta ez a recept, még sosem fordult meg a fejemben hasonló, pedig számtalan rakott tésztával, krumplival próbálkoztam már :) Holnap kipróbálom ezt az omlettet is.
Arra gondoltam, hogy a massza tetejét megszórom egy kis reszelt sajttal, és úgy teszem be a sütőbe. Majd írok, hogy hogy sikerült :)

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi Thu, 2011-06-30 10:30

Khm, khmm, khmmm... Szerintem a szalonna zsírja miatt. Remélem, a zöldséggel sem fog leragadni. De a szalonna, az kell. Már csak a férjek miatt is. :) KOrsi

saxo
saxo Tue, 2011-07-19 15:22

 A szalonnazsírral együtt sült le. :-) Ámde már megoldottam. Külön sütöm ki a szalonnát, kizsírozom a tepsit, beleöntöm a cuccot és rászórom a szalonnát. Teljesen jó lesz és szépen szeletelhető. :-)

saxo
saxo Wed, 2011-06-29 09:22

 Tegnap ez volt a vacsi. Asszem megpróbálom zöldségekkel is, bár a férjem szerint bőven elég, ha szalonna van benne. :-)
1 kérdés. Mitől nem ragad ez bele a tepsibe?

740
kolozsvári szalonna 30 dkg
finomliszt 2.5 dkg
1 tk
tej 6 dl
tojás 3 db
vaj 5 dkg
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint