r
Nosalty Logó

Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra

Szegedi Eszter
Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Piskóta

Töltelék

Díszítőelemek és bevonat

1180
Kalória
17g
Fehérje
148.3g
Szénhidrát
58.8g
Zsír
95.4g
Víz
363.6g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
119.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Piskóta

Töltelék

Díszítőelemek és bevonat

Összesen 1180 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Piskóta

Töltelék

Díszítőelemek és bevonat

Összesen 9427 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Piskóta

Töltelék

Díszítőelemek és bevonat

Összesen 346 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    58.8 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    668 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    148.3 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    95.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    485 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    478 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    317 micro
Összesen 1180 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.2 g

Zsír

  • Összesen
    470.4 g
  • Telített zsírsav
    277 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    142 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2909 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5344 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    228 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    2084 mg
  • Nátrium
    1601 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1186.4 g
  • Cukor
    954 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    763.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3883 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    512 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    1574 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3822 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    747 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2537 micro
Összesen 9427 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 346 kcal

Elkészítés

Piskóta

  1. Egy nagy tálba belerakjuk a cukrot, aztán rá a 6 tojást. Botmixer segítségével felverjük, ameddig szép, krémes állagot nem kapunk. Eközben hozzáadjuk a vaníliaaromát és a vizet.
  2. A lisztet és a keményítőt leszitáljuk egy másik tálba. Majd szintén szitálva kis adagonként hozzáadjuk a felvert tojásos krémhez (adagonként összekeverjük). Megjegyzés: gluténmentes lisztkeverékkel is tökéletesen működik ez a recept.
  3. Ezután 180 fokon készre sütjük. (25-30 perc) (Közepes, szögletes tepsit használtam a sütéséhez, sütőpapírral bélelve.)
  4. Amikor megsült a piskóta, fontos, hogy megvárjuk, amíg kihűl.

Töltelék

  1. Ameddig sül a piskóta, előkészítjük a tölteléket, a főzött csokikrémet. A tojásokat az átszitált kakaóporral és a cukorral csomómentesre kikeverjük egy fém keverőtálban (kézi habverővel).
  2. Egy lábas 1/3-ába vizet öntünk, és elkezdjük forralni. Amikor már elég meleg a víz, felrakjuk rá a tálat, és kis lángon, folyamatosan kevergetjük, amíg egy sűrű állagot nem kapunk.
  3. Amikor elértük a kívánt sűrűséget, beletördeljük a csokit. Még pár percig sütjük, utána félrerakjuk hűlni. Amikor kihűlt, a habosra vert vajat kanalanként hozzáadjuk.
  4. Ezután előkészítjük a habot, ami az egészet összetartja majd. 2 csomag habtejszínt a botmixer táljába öntünk, és kemény habbá verjük. Közben hozzáadjuk a kiskanál cukrot.

Díszítőelemek és bevonat

  1. Kerek sütiszaggatóval (kb. 12 cm átmérőjű) szeleteket szaggatunk a piskótából, amennyi kijön belőle. Majd ezeket óvatosan félbevágjuk. Ha nincs sütiszaggató, használható egy kistányér is, amit csak körbe kell vágni. :)
  2. Ezután az egyik kis korong felső részét megkenjük a habtejszínnel, majd rakunk rá egy réteget a csokikrémből is (én még bueno darabkákat is tettem itt bele). Majd ráteszünk még egy piskótakorongot.
  3. A tetejét és az oldalát is megkenjük ezzel a habkrémmel. Ha ez megvan, a tetejére kis félgömb formában rárakunk még habkrémet, és próbáljuk kis gömbnek kinéző sütinek átalakítani.
  4. Beporcukrozzuk a nyújtódeszkát és a nyújtófát, majd ezen elkezdjük kinyújtani a fondantot. (marcipánt is lehet használni). Kb. 2-3 mm-esre szoktam kinyújtani. Ha fehér fondantot használunk vigyáznunk kell arra, hogy tiszta legyen a felület és a kezünk is, mert minden kis kakaópor egyből meglátszik rajta.
  5. A kinyújtás után ráigazgatjuk a sütinkre. Az alján kívül minden részét be kell fednie. Amikor elkészült, tetszőlegesen díszíthető csokifigurákkal, marcipánrózsákkal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x22x6

Tavaly karácsonyra készítettem a családnak, és hatalmas sikert aratott. Nem túl olcsó és eléggé macerás, de a végeredmény magáért beszél. *Lisztérzékenyeknek is ajánlom figyelmébe a receptet, mert a mennyiségek meghagyásával, lisztkeverékkel is ugyanúgy használható. (tapasztalat) *FONTOS! ha nem azonnal/ aznap szeretnéd fogyasztani, akkor az összeállításhoz használt habtejszín helyett inkább tortakrémet használj. :)   

Nosalty stories

További receptek

Lávasüti

Ha gyorsan akartok villantós desszertet varázsolni az asztalra, akkor készítsétek el ezt a pofonegyszerű lávasütit. Ez a francia édesség ugyanis egyáltalán nem igényel komoly konyhai ...

Rosanics Petra

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek