r
Nosalty Logó

Svéd gomba ahogy Fahéj készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Svéd gomba ahogy Fahéj készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 132 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 525 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 72 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    226 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7191 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 132 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    841.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    524 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    597.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    902 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 525 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    115.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3940 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 72 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát megmossuk, cikkekre vágjuk.
  2. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a paradicsompürét, a citromhéjat.
  3. Lefedjük és saját levében főzzük, míg egészen sűrű nem lesz.
  4. Akkor belekeverjük a cukrot és a citromlevet.
  5. Kihűtjük, és hűtőbe tesszük legalább egy órára.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 87038
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 15.

Ajánló

Ne csak magában készítsük, hanem valamilyen más jellegű majonézes saláta mellé, mert úgy finom igazán, ebből is, abból is falatozva.

Receptkategóriák

Még főiskolás koromban Szegeden ettem svéd gombát először egy Kárász utcai salátabárban. Roppantul megfogott az a pikáns, szokatlan íze. Később megpróbáltam reprodukálni, és irtó büszke voltam, amikor először olyanra sikerült, mint az a bizonyos legelső. Azóta, ha svédasztalt tálalok valamilyen ünnep alkalmából, ez a saláta elmaradhatatlan nálunk. És mindig, de mindig eszembe jut róla az a szegedi első, természetesen a hozzá kapcsolódó szép emlékekkel.

Hozzászólások

bárányka

Ezt a jöv? héten elkészítem finomnak t?nik.Imádom a gombát minden formában.

Fahéj

Pikáns, különleges íz?, de nagyon finom! Remélem, Te sem fogsz csalódni benne.

bárányka

Biztosan nem.Majd megírom ha elkészült.

Fahéj

Kíváncsian várom a véleményeket! :)

Bató Edit

Ezt imádom!!!

Fahéj

Nem csodálom! :))

bárányka

Elkészült! Fantasztikusan finom .Nagyon ízlett mindenkinek pillanatok alatt elfogyott pedig a dupláját készítettem,igaz sokan voltunk rá.

Fahéj

Nagyon örülök! Váljék kedves egészségetekre! :)

mickey

nem volt pirospaprika gondoltam pici chilivel is jo lesz meg egy kicsi edes-savanyu szosz hozza a vegeredmeny az finom lett igy is

Fahéj

A pirospaprika nem kötelez? hozzá, én is csak a színe miatt teszek bele, meg ugye s?rít is egy kicsit. Anélkül is tökéletesre készíthet?!

Törölt felhasználó

Elkészítettem, nagyon finom lett, köszönöm a receptet!

Fahéj

Igazán nincs mit!

Ardnax0

Isteni lett, bár a citromot én teljesen kihagytam, s kakukkfüvet használtam f?szerezésre, de köszönöm a receptet.

Fahéj

A kakukkf? illik a paradicsomhoz, biztos finom lehetett. A citrom nem citromként érz?dik rajta, hanem ad neki egy érdekes, pikáns ízt. érdemes úgy is kipróbálni. :) Üdv: Fahéj

Mytzee

Isteni!!! <3

Fahéj

Örülök, hogy ízlik! :)

Mytzee

A svéd gomba ismétlése az élvezetek anyja! :)

Fahéj

S a mellé fogyasztott bármilyen majonézes saláta (borsó, francia, stb.) pedig az élvezetek apja, s így a kett? együtt a tökéletes és teljes élvezet! :)))

Törölt felhasználó

Nagyon finom! :)

Fahéj

Ezt örömmel olvasom! :)

taranikó

Nagyon finom lett, pedig csak konzerv gombát kaptam, így abból készült. Nem gondoltam volna, hogy citrom kell bele, de nagyon jó így. A férjem nézte ki a receptet, és nagyon ízlett neki. Köszönöm a receptet.

Fahéj

Örülök, hogy ízlik! Mikor el?ször készítettem, nekem is hihetetlennek t?nt, hogy citrom kell bele. Pedig nagyon is fontos, az adja azt a jó is pikáns ízét. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Holnap ez lesz az ebédhez! Köszönjük a receptet! Zsuzsa Szegedr?l :))

Fahéj

Nagyon szívesen! Jaj, de finom lesz az az ebéd, ott a messzi Szegeden. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Remek lett! :) A fiúk felfalták!

Fahéj

Abszolút megértem ?ket! :)

Marti48

Kedves Fahej, nagyon hasonlo, ifjukorombeli emlekek füznek ehez a salatahoz, melyet en a pesti Mezes Mackoban imadattal kultivaltam! A Te recepted, a leiras alapjan, igen-nagyon hasonlit "ahoz a bizonyos" nagyon finom izvilaghoz, amit Te is kerestel. De jo, hogy feltetted az oldaladra! Holnap kiprobalom, mert van maradek gombam, de ötletem eppen nincs... Köszönettel üdvözöllek! Marti

Fahéj

Kedves Márti! Én is ettem ilyet a Mézes Mackóban is!!! Ó, azok a régi szép id?k! :) Remélem, a saláta ízleni fog, és emlékeket ébreszt. Üdv: Fahéj

Marti48

Jaj, ne is mond!!! Emlekszel "a" turmix-gepre? Akkoriban (70-es evek eleje) "ez" volt ott a szenzacio! "Hosszu tömött sorban" varakoztunk türelmesen, mig sorra nem kerültünk. En a karamellasat szerettem legjobban, vagy a bananost, de az sajna nem mindig volt... Szo, ami szo, ma megcsinalom a gombat, biztos, hogy izleni fog, az emlekek pedig, mint latod, maris feléledtek bennem! Üdv-üdv! Marti

Fahéj

Ó, a turmix az nagy újdonság volt akkoriban. Banános forever! :))) Üdv: Fahéj

Marti48

Bizony-bizony! Van is itthon minden. /Meg turmixgep is.../! Lehet, hogy csinalok is - ma ugy latom Mezes-Mackos-nap van! Szep napot, most elsönek nekiesek a svedgomba-keszitesnek. Marti48

Marti48

Kedves Fahej, most irom csak, hogy elkeszitettem a salatat, es nagyon izlett! Egy bakit löttem: nem volt annyi gombam, mint a receptedben, de a citromhejat nem hoztam aranyba vele, ezert kicsit "citromos" lett, nem volt rossz, de legközelebb jobban vigyazok! Jo volt egy kicsit "nosztalgiazni" Veled. Nagyon kellemes hetveget kivanok: Marti

Fahéj

Na majd legközelebb még fincsibb lesz! :) Én is szoktam ilyen bakikat elkövetni, de sebaj, így színes a világ. Szép vasárnap délutánt! Üdv: Fahéj

Ecibogyoka23

Nagyon jól meg lehet dobni, ha f?zéskor egy pici fehérbort öntünk hozzá. Ez elf? róla, de eszméletlen pikáns lesz t?le... A kedvencem! :)

Fahéj

Köszi, ez egy nagyon jó ötlet! Kipróbálom legközelebb. :)

zsuzsa.sulyok

- (már megint a te receptjeid között "bóklászok", és megvan a holnapi ebéd is, köszi.!, tarhonyás csirkemell)... -kíváncsi voltam, -svéd gomba T?led: ---én is ugyanígy, - (kicsi bor tényleg jó bele, szerintem is, mindegy milyen szín?, ha jó)... -a konzerv gombának, is vannak el?nyei, pl. mindig kéznél lehet...-én nagyon alaposan megmosom sz?r?n, aztán áll is egy ideig vízben, aztán újra megmosom....- viszont, bevallom, mindig keverek hozzá egy kis szárított (forrázott), igazi erdei tinóru, vargánya gombát... -többek közt-, svéd gomba is készült már így, mea culpa, de állítólag finom volt...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek