Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd gomba ahogy Fahéj készíti

Svéd gomba ahogy Fahéj készíti
Svéd gomba ahogy Fahéj készíti
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még főiskolás koromban Szegeden ettem svéd gombát először egy Kárász utcai salátabárban. Roppantul megfogott az a pikáns, szokatlan íze. Később megpróbáltam reprodukálni, és irtó büszke voltam, amikor először olyanra sikerült, mint az a bizonyos legelső. Azóta, ha svédasztalt tálalok valamilyen ünnep alkalmából, ez a saláta elmaradhatatlan nálunk. És mindig, de mindig eszembe jut róla az a szegedi első, természetesen a hozzá kapcsolódó szép emlékekkel.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ne csak magában készítsük, hanem valamilyen más jellegű majonézes saláta mellé, mert úgy finom igazán, ebből is, abból is falatozva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát megmossuk, cikkekre vágjuk.
  2. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a paradicsompürét, a citromhéjat.
  3. Lefedjük és saját levében főzzük, míg egészen sűrű nem lesz.
  4. Akkor belekeverjük a cukrot és a citromlevet.
  5. Kihűtjük, és hűtőbe tesszük legalább egy órára.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 73 711
elküldve: 23
receptkönyvben: 1 183
elkészítve: 134/152
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
mikor: tízórai, ebéd, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

svéd gombasaláta, paradicsomos gombasaláta, gombasaláta

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monti2
Monti / monti2 Tue, 2018-05-29 22:07

Szia. Nagy kedvencünk a svéd gombasaláta, de már régen készítettük. Nézegettem több receptet is, és azt szeretném megkérdezni, hogy friss paradicsom helyett miért érdemes sűrítettet használni? Köszi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2018-05-30 20:58

Mert sűrűbb lesz az állaga. A svédgombát rövid lére kell pirítani vagy párolni, nem tudom, mi a jó szó. A paradicsomtól lehet, hogy túl vizes lesz. De egy próbát megérne, ha sikerül vmi kevésbé leves (mondjuk Lucullus) paradicsomot beszereznünk hozzá.
Üdv: Fahéj.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2018-02-16 18:57

Milyen érdekes párosítások! Sose ettem még melegen, de mindenképp kipróbálom. Köszi az ötletet! :)

Bubu46
Bubu46 Fri, 2018-01-26 08:16

Köszönöm, nagyon finom lett - kicsit több babérlevéllel, ami izlés dolga .Jobban jártam volna, ha a paradicsom pürét már csak a lepirított gombához adom a végén ...de lesz legközelebb !!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2018-01-28 08:28

Köszönöm, hogy megírtad! Jó, ha van visszajelzés, hogyan vált be a receptem másoknál. :)
Szép vasárnapot! Fahéj

tpi964
tpi964 Sun, 2016-02-21 14:28

tpi964

Mint "mézesmackó fan" szólók hozzá én is.Nagyon köszönöm, elfeledett régi ízeket találtam meg,legközelebb triplázok!

tpi964
tpi964 Sun, 2016-02-21 14:20

Mint "Mézes Mackó fan" szólok hozzá én is.Nagyon köszönöm, elfeledett régi ízekre találtam rá ujra.Kicsit figyelmetlen voltam egyszerre tettem bele mindent,de nem lett baj belőle.Legközelebb triplázok.Üdv.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-02-21 17:54

Akkor örülök, hogy rátaláltál erre a receptre. A "mindent egyszerre" nem nagy gond, csak a citromlé íze intenzívebb marad, ha csak a végén tesszük bele.
Szép estét: Fahéj

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-02-16 12:08

- (már megint a te receptjeid között "bóklászok", és megvan a holnapi ebéd is, köszi.!, tarhonyás csirkemell)...

-kíváncsi voltam, -svéd gomba Tőled: ---én is ugyanígy, - (kicsi bor tényleg jó bele, szerintem is, mindegy milyen színű, ha jó)...
-a konzerv gombának, is vannak előnyei, pl. mindig kéznél lehet...-én nagyon alaposan megmosom szűrőn, aztán áll is egy ideig vízben, aztán újra megmosom....- viszont, bevallom, mindig keverek hozzá egy kis szárított (forrázott), igazi erdei tinóru, vargánya gombát... -többek közt-, svéd gomba is készült már így, mea culpa, de állítólag finom volt...

Ecibogyoka23
Ecibogyoka23 / Ecibogyoka23 Sun, 2013-08-11 14:17

Nagyon jól meg lehet dobni, ha főzéskor egy pici fehérbort öntünk hozzá. Ez elfő róla, de eszméletlen pikáns lesz tőle... A kedvencem! :)

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-07-13 09:06

Kedves Fahej,

most irom csak, hogy elkeszitettem a salatat, es nagyon izlett! Egy bakit löttem: nem volt annyi gombam, mint a receptedben, de a citromhejat nem hoztam aranyba vele, ezert kicsit "citromos" lett, nem volt rossz, de legközelebb jobban vigyazok!

Jo volt egy kicsit "nosztalgiazni" Veled. Nagyon kellemes hetveget kivanok:
Marti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-07-13 17:13

Na majd legközelebb még fincsibb lesz! :) Én is szoktam ilyen bakikat elkövetni, de sebaj, így színes a világ.
Szép vasárnap délutánt! Üdv: Fahéj

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-07-10 18:14

Kedves Fahej,

nagyon hasonlo, ifjukorombeli emlekek füznek ehez a salatahoz, melyet en a pesti Mezes Mackoban imadattal kultivaltam! A Te recepted, a leiras alapjan, igen-nagyon hasonlit "ahoz a bizonyos" nagyon finom izvilaghoz, amit Te is kerestel. De jo, hogy feltetted az oldaladra! Holnap kiprobalom, mert van maradek gombam, de ötletem eppen nincs...

Köszönettel üdvözöllek!
Marti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-07-11 08:08

Kedves Márti!
Én is ettem ilyet a Mézes Mackóban is!!! Ó, azok a régi szép idők! :)
Remélem, a saláta ízleni fog, és emlékeket ébreszt.
Üdv: Fahéj

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-07-11 14:01

Jaj, ne is mond!!! Emlekszel "a" turmix-gepre? Akkoriban (70-es evek eleje) "ez" volt ott a szenzacio! "Hosszu tömött sorban" varakoztunk türelmesen, mig sorra nem kerültünk. En a karamellasat szerettem legjobban, vagy a bananost, de az sajna nem mindig volt...

Szo, ami szo, ma megcsinalom a gombat, biztos, hogy izleni fog, az emlekek pedig, mint latod, maris feléledtek bennem!

Üdv-üdv!
Marti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-07-11 14:10

Ó, a turmix az nagy újdonság volt akkoriban. Banános forever! :)))
Üdv: Fahéj

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-07-11 15:19

Bizony-bizony! Van is itthon minden. /Meg turmixgep is.../! Lehet, hogy csinalok is - ma ugy latom Mezes-Mackos-nap van!

Szep napot, most elsönek nekiesek a svedgomba-keszitesnek.
Marti48

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Sat, 2013-04-13 19:44

Holnap ez lesz az ebédhez! Köszönjük a receptet! Zsuzsa Szegedről :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-04-13 23:14

Nagyon szívesen! Jaj, de finom lesz az az ebéd, ott a messzi Szegeden. :)
Üdv: Fahéj

taranikó
taranikó Sun, 2013-03-31 20:25

Nagyon finom lett, pedig csak konzerv gombát kaptam, így abból készült. Nem gondoltam volna, hogy citrom kell bele, de nagyon jó így. A férjem nézte ki a receptet, és nagyon ízlett neki. Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-31 20:30

Örülök, hogy ízlik! Mikor először készítettem, nekem is hihetetlennek tűnt, hogy citrom kell bele. Pedig nagyon is fontos, az adja azt a jó is pikáns ízét.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-12-03 21:01

S a mellé fogyasztott bármilyen majonézes saláta (borsó, francia, stb.) pedig az élvezetek apja, s így a kettő együtt a tökéletes és teljes élvezet! :)))

Ardnax0
Ardnax0 Thu, 2012-08-16 19:15

Isteni lett, bár a citromot én teljesen kihagytam, s kakukkfüvet használtam fűszerezésre, de köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-08-17 08:45

A kakukkfű illik a paradicsomhoz, biztos finom lehetett. A citrom nem citromként érződik rajta, hanem ad neki egy érdekes, pikáns ízt. érdemes úgy is kipróbálni. :)
Üdv: Fahéj

mickey
mickey Wed, 2012-07-11 01:36

nem volt pirospaprika gondoltam pici chilivel is jo lesz meg egy kicsi edes-savanyu szosz hozza a vegeredmeny az finom lett igy is

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-07-11 07:44

A pirospaprika nem kötelező hozzá, én is csak a színe miatt teszek bele, meg ugye sűrít is egy kicsit. Anélkül is tökéletesre készíthető!

baranyignacne
bárányka / baranyignacne Sat, 2012-06-23 18:29

Elkészült! Fantasztikusan finom .Nagyon ízlett mindenkinek pillanatok alatt elfogyott pedig a dupláját készítettem,igaz sokan voltunk rá.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-06-15 21:35

Pikáns, különleges ízű, de nagyon finom! Remélem, Te sem fogsz csalódni benne.

132
csiperkegomba 50 dkg
napraforgó olaj 4 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fűszerpaprika 1 kk
babérlevél 1 db
sűrített paradicsom 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 1 tk