Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült padlizsán paradicsomos joghurtmártással

Sült padlizsán paradicsomos joghurtmártással
Sült padlizsán paradicsomos joghurtmártással
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a nyár két legnagyobb előnye: iskolai szünet és padlizsán. Sajnos, szünetben idén van utoljára részem, de remélem, a padlizsán jövőre sem hagy cserben :).
Bár a szakácskönyv meleg előételnek írja, én főfogásként vacsorára tüntettem el egy szintén padlizsán-rajongó barátnővel.
Az eredeti recepi ebből a könyvből van.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Padlizsán-mániásoknak, vegáknak, fogyókúrásoknak és lúgosítóknak nagy szeretettel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot lobogó vízbe dobjuk 2 percre, majd megszabadítjuk a héjától.
  2. Apró darabokra vágjuk, és közepes lángon kb 10 perc alatt sűrűre főzzük.
  3. Közben megmossuk a padlizsánt, végét levágjuk, és kb 1 cm-es karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
  4. Olívaolajjal vékonyan kikenünk egy teflonserpenyőt, és kislángon puhára sütjük a padlizsánokat.
  5. Ha a paradicsommártás kész, és kicsit hűlt, összekeverjük a joghurttal.
  6. Száraz serpenyőben picit megbarnítjuk a római köményt, majd összetörjük (fűszermozsár hiányában ajánlom a papírzacsiba dugást, majd klopfolóval való csapkodást).
  7. Az összetört köményt a paradicsomos joghurthoz öntjük.
  8. Az eddigre langyosra hűlt padlizsánok tetejére halmozzuk a szószt, mentával díszítjük, és már esszük is.

  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 693
elküldve: 4
receptkönyvben: 213
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

padlizsán joghurtos-paradicsomos mártásban, padlizsán római köményes-paradicsomos joghurttal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csilona
csilona Fri, 2011-08-05 13:07

Kedves Dakota!
Kaptam padlizsánt,gondoltam megnézem mit tudnék gyorsan kihozni belőle.Így akadtam rá a receptedre
csak mi nem vegázunk,így turbózni kellett valamivel.A fagyóban volt grillezésről maradt baconba tekert
virsli sajttal,na én ezt felkarikáztam egy jénaiba tettem,rá az általad leírtak szerint elkészített padlizsánt

Be kell vallanom még a főtt kukoricát is,mert az is volt a hűtőbe,ja meg három gerezd fokhagymát!
Szuper finom volt! Köszi a receptet!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-06-16 17:38

Biztos voltam benne... Olyan drága vagy. De komolyan. Egészen meghatódtam. :-)))
Ez a zöldségevés dolog nem egyszerű így az elején. És jól jön egy kis segítség.
Köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-06-17 01:37

Nagyon szívesen!
Amúgy én is elég "húsos" vagyok, de mostanában igyekszem lehetőleg kerülni, de legalábbis mérsékelni. Tudod mi vitt rá erre? :D Mindig ott vannak a receptjeid végén a ph-besorolások, úgyhogy utána olvastam a blogodon e a lúgosításnak kicsit...na tuti, hogy 100%-ban nem menne (se tejtermék, se hús, se szénhidrát...) de nagyon elgondolkoztatott. Amúgy is sokkal-sokkal több húst eszünk, mint amire szükségünk van, úgyhogy most igyekszem visszafogni magam. Ilyenkor nyáron könnyebb lemondani róla, meg mérsékelni is :)
puszi:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-06-17 15:20

Nahát, nem is hittem volna, hogy van aki tényleg odafigyel... :-))) Egyébként nyugodtan lehet enni mindent, a lényeg az egyensúlyon van. 20% savas - 80% lúgos naponta. Abba a 20%-ba azért néhány dolog belefér... :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-06-16 16:20

Köszönöm szépen! :-))) Biztos, hogy ki fogjuk próbálni! ;-)
Puszi!
Eszter

97
padlizsán 50 dkg
joghurt 2 dl
paradicsom 4 db
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
római kömény 1 teáskanál
menta 0 ízlés szerint