r
Nosalty Logó

Spaghetti alla carbonara

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Spaghetti alla carbonara
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 676 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1351 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 357 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1476.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    337 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    523 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 676 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.2 g

Zsír

  • Összesen
    54.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    290 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2953.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    674 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    913 mg
  • Nátrium
    1046 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    323 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    501 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    280 micro
Összesen 1351 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    781.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 357 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy lábasban sós vizet forralunk, közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és barnára pirítjuk rajta az apró kockákra vágott bacont, a megpucolt fokhagyma társaságában. A végén a fokhagymát kivesszük.
  2. Lobogó vízben roppanósra fűzzük a spagettit.
  3. Leszűrjük és a serpenyőben alaposan összeforgatjuk a pirított bacon kockákkal.
  4. A tésztát borsozzuk és hozzákeverjük az enyhén felvert tojást, majd a reszelt parmezán felét.
  5. A spagettit tányérra szedjük, megszórjuk a maradék sajttal és azonnal fogyasztjuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 99839
  • Feltöltés dátuma: 2008. február 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Spagetti szénégetőné módra. A tészta elnevezésének eredete vitatott, egyesek szerint a szénégetők készítették először, míg mások úgy gondolják, hogy faszén grill felett készült először ez a tésztaétel, s innen az elnevezés és létezik olyan teória is, miszerint a tésztán lévő sötét baconkockákról és apró, fekete őrölt bors darabkákról a szénre asszociálva kapta a tészta a nevét. Bárhonnan is a név eredete, annyi bizonyos, hogy valamikor a II. világháború után vált népszerűvé ez a tésztaétel, Ada Boni: La Cucina Romana c. klasszikusnak számító, 1927-ben kiadott szakácskönyvében még nem szerepel.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én azt a romantikus névmagyarázatot olvastam valahol (sajnos a forrásra nem emlékszem), hogy az olasz forradalmárok (karbonárik) titkos összejöveteleinek színhelye volt az erd? mélyén megbújó szénéget? kemencék környéke. Mivel soha nem tudhatták, melyik pillanatban kell menekülniük üldöz?ik el?l, nekik készítették a szénéget?nék ezt a ház körül éppen kéznél lév? nyersanyagokból gyorsan elkészíthet? ételt.

Törölt felhasználó

Azt mondjátok meg, hogy a tojásos mutyival kell e még sütni. Én azt hallottam szakács barátunktól, hogy igazából azzal már csak éppen átforgatod és kész, tehát félig-meddig nyers-krémes marad a tojás, az az igazi. Ettem is ilyet és nekem ízlett. Sütni kell ezt még szerintetek??

Petra

a fenti leírásom szerint is így készül: a tojást hozzákevered a roppanós tésztához, összeforgatod és tálalod:-) azaz a tojással már semmiképpen sem sütöd

Törölt felhasználó

Tehát jól értem, hogy nyers tojásos pirított tészta lesz baconnel így az eredmény? Tudtommal, sütni kell a tojásos egyveleggel is, csak nem szabad túlzásba vinni, kicsit folyós kell, hogy maradjon. És a tejszín hol marad bel?le?

Kornél

A tejszín marad a h?t?dben, nem kell bele. Másrészr?l a tojás onnantól, hogy érintkezik a forró tésztával, már nem nyers. TILOS sütni.

Petra

kedves Mirella, igen, jól érted, az eredeti recept szerint a t?zr?l lehúzva keverjük a tésztához a tojást, ezzel már nem f?zzük tejszín pedig egyszer?en nincs ebben a tésztaételben:-) üdv Petra

Törölt felhasználó

Én úgy csinálom,hogy a legnagyobb lángon megpirítom a szalonnát (la lehet pancetta) ráöntöm a f?tt tésztát, lezárom a lángot és addig forgatom a tésztát a serpeny?ben amíg sistereg.Amikor elhallgatott ráöntöm a tojásos-tejszínes keveréket (tojássárgája,tejszín,permezán sajt) és addig forgatom amíg rá nem ragad a mátrásom a tésztára.Tálaláskor frissen tört feketeborsot török a tetejére. Azért nem jó tovább süttni a tojással mert összeugrik és szalonnás rántottás tészta lesz bel?le.

Törölt felhasználó

A hagyományos carbonarába NEM KELL tejszín, enélkül is éppen eléggé laktató és nehéz étel.

Törölt felhasználó

Kedves Scarlettohara, teljesen egyetértek! Annyi, hogy nem a HAGYOMÁSNYOS carbonara tésztába, hanem a CARBONARA tésztába nem, nem , nem kell tejszín!!!!!! Ez is egy a sok magyar baromság közül...

Mytzee

Jobb kés?bb tisztázni a dolgokat, mint soha, természetesen jó magyarhoz híven én is a tejszínes lötyis tésztát ismertem carbonaranak. Eljött hát az id?, hogy megismerjem az igazi carbonarát. :) Bár tejszínesen is szeretem... :o

Törölt felhasználó

Az eredeti Carbonara kizárólag tojás, bacon, parmezán és bors. A tojássárgáját kell kikeverni a parmezánnal és ha kif?tt a tészta egyszer?en belekeverni majd hozzáadni az el?z?leg fokhagymán pirított bacont. Ennyi. Tejszínt hírb?l sem ismeri, de ha valaki úgy szereti...

Törölt felhasználó

Én Te változatodat csináltam. Hozzá teszem nem szeretem a carbonarat, mert nem ettem soha finom, mindig sonkásat csináltak vagy zacskósat. de ez! Ez isteni fincsi lett!!! Azt sem értettem hogy lesz ez laktató, hát az. Csak azt akartam mondani : Köszönöm :)

Törölt felhasználó

Die Ungarische Au-pair mädchen hat das Heute Abend für uns gekocht und es war lecker.

Petra

:-))

Törölt felhasználó

sziasztok!tènyleg nem okoskodni akarok 13 ève èlek olaszba de èn tejszin nèlkul mèg nem làttam carbonarat ètteremben..amugy minden stimmel.a tojàs sàrgàjàt csak akkor kell hozzà adni mikor elzàrtuk màr alatta a tuzet.a tojàst ki is lehet hagyni akkor konnyebb lesz a szòsz..

inf3rno

Én olasz nyelv? videoban szintén tejszín nélkül láttam. Lehet, hogy ez a spórolós változat...

Törölt felhasználó

Az volt a jó változat.... :))))

Törölt felhasználó

Kedves Furi! Az eredeti Carbonaraban nincs tejszin, valószin?leg Dél-Tirolban dolgozol ahol nincs élet (étel) tejszin nélkül. ))))

Tévésámán

Ez valami iszonyat finom és tényleg rém egyszer? étel - imádom a mediterrán konyhát (különösen az olaszt)! (y)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek