Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Spagetti szénégetőné módra. A tészta elnevezésének eredete vitatott, egyesek szerint a szénégetők készítették először, míg mások úgy gondolják, hogy faszén grill felett készült először ez a tésztaétel, s innen az elnevezés és létezik olyan teória is, miszerint a tésztán lévő sötét baconkockákról és apró, fekete őrölt bors darabkákról a szénre asszociálva kapta a tészta a nevét. Bárhonnan is a név eredete, annyi bizonyos, hogy valamikor a II. világháború után vált népszerűvé ez a tésztaétel, Ada Boni: La Cucina Romana c. klasszikusnak számító, 1927-ben kiadott szakácskönyvében még nem szerepel.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban sós vizet forralunk, közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és barnára pirítjuk rajta az apró kockákra vágott bacont, a megpucolt fokhagyma társaságában. A végén a fokhagymát kivesszük.
  2. Lobogó vízben roppanósra fűzzük a spagettit.
  3. Leszűrjük és a serpenyőben alaposan összeforgatjuk a pirított bacon kockákkal.
  4. A tésztát borsozzuk és hozzákeverjük az enyhén felvert tojást, majd a reszelt parmezán felét.
  5. A spagettit tányérra szedjük, megszórjuk a maradék sajttal és azonnal fogyasztjuk.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 97 255
elküldve: 11
receptkönyvben: 1 091
elkészítve: 56/77
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Spagetti carbonara, spagetti szénégetőné módra

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tévésámán
Tévésámán Sat, 2014-02-01 22:38

Ez valami iszonyat finom és tényleg rém egyszerű étel - imádom a mediterrán konyhát (különösen az olaszt)! (y)

furi
furi Thu, 2013-03-14 23:17

sziasztok!tènyleg nem okoskodni akarok 13 ève èlek olaszba de èn tejszin nèlkul mèg nem làttam carbonarat ètteremben..amugy minden stimmel.a tojàs sàrgàjàt csak akkor kell hozzà adni mikor elzàrtuk màr alatta a tuzet.a tojàst ki is lehet hagyni akkor konnyebb lesz a szòsz..

grandezoltan
grandezoltan / grandezoltan Sat, 2013-07-20 00:00

Kedves Furi!

Az eredeti Carbonaraban nincs tejszin, valószinűleg Dél-Tirolban dolgozol ahol nincs élet (étel) tejszin nélkül. ))))

inf3rno
inf3rno / inf3rno Wed, 2013-03-27 14:45

Én olasz nyelvű videoban szintén tejszín nélkül láttam. Lehet, hogy ez a spórolós változat...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-07 17:23

Az eredeti Carbonara kizárólag tojás, bacon, parmezán és bors. A tojássárgáját kell kikeverni a parmezánnal és ha kifőtt a tészta egyszerűen belekeverni majd hozzáadni az előzőleg fokhagymán pirított bacont. Ennyi. Tejszínt hírből sem ismeri, de ha valaki úgy szereti...

Szuszo
Szuszo / Szuszo Fri, 2015-05-01 13:49

Én Te változatodat csináltam. Hozzá teszem nem szeretem a carbonarat, mert nem ettem soha finom, mindig sonkásat csináltak vagy zacskósat. de ez! Ez isteni fincsi lett!!! Azt sem értettem hogy lesz ez laktató, hát az.
Csak azt akartam mondani : Köszönöm :)

Scarlettohara
Scarlettohara Sat, 2010-05-22 16:02

A hagyományos carbonarába NEM KELL tejszín, enélkül is éppen eléggé laktató és nehéz étel.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sat, 2010-05-22 20:26

Kedves Scarlettohara, teljesen egyetértek! Annyi, hogy nem a HAGYOMÁSNYOS carbonara tésztába, hanem a CARBONARA tésztába nem, nem , nem kell tejszín!!!!!!
Ez is egy a sok magyar baromság közül...

Mytzee
Mytzee Tue, 2012-04-17 13:34

Jobb később tisztázni a dolgokat, mint soha, természetesen jó magyarhoz híven én is a tejszínes lötyis tésztát ismertem carbonaranak. Eljött hát az idő, hogy megismerjem az igazi carbonarát. :) Bár tejszínesen is szeretem... :o

chaudfroid
chaudfroid / chaudfroid Tue, 2009-09-29 14:53

Én úgy csinálom,hogy a legnagyobb lángon megpirítom a szalonnát (la lehet pancetta) ráöntöm a főtt tésztát, lezárom a lángot és addig forgatom a tésztát a serpenyőben amíg sistereg.Amikor elhallgatott ráöntöm a tojásos-tejszínes keveréket (tojássárgája,tejszín,permezán sajt) és addig forgatom amíg rá nem ragad a mátrásom a tésztára.Tálaláskor frissen tört feketeborsot török a tetejére.
Azért nem jó tovább süttni a tojással mert összeugrik és szalonnás rántottás tészta lesz belőle.

petra
Petra / petra Sun, 2009-09-13 17:50

kedves Mirella,
igen, jól érted, az eredeti recept szerint a tűzről lehúzva keverjük a tésztához a tojást, ezzel már nem főzzük
tejszín pedig egyszerűen nincs ebben a tésztaételben:-)
üdv
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-13 16:20

Tehát jól értem, hogy nyers tojásos pirított tészta lesz baconnel így az eredmény? Tudtommal, sütni kell a tojásos egyveleggel is, csak nem szabad túlzásba vinni, kicsit folyós kell, hogy maradjon.
És a tejszín hol marad belőle?

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2014-03-11 18:59

A tejszín marad a hűtődben, nem kell bele. Másrészről a tojás onnantól, hogy érintkezik a forró tésztával, már nem nyers. TILOS sütni.

petra
Petra / petra Wed, 2009-08-26 13:12

a fenti leírásom szerint is így készül: a tojást hozzákevered a roppanós tésztához, összeforgatod és tálalod:-)
azaz a tojással már semmiképpen sem sütöd

Szentirmay
Szentirmay Wed, 2009-08-26 12:13

Azt mondjátok meg, hogy a tojásos mutyival kell e még sütni. Én azt hallottam szakács barátunktól, hogy igazából azzal már csak éppen átforgatod és kész, tehát félig-meddig nyers-krémes marad a tojás, az az igazi. Ettem is ilyet és nekem ízlett.
Sütni kell ezt még szerintetek??

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-04-03 15:49

Én azt a romantikus névmagyarázatot olvastam valahol (sajnos a forrásra nem emlékszem), hogy az olasz forradalmárok (karbonárik) titkos összejöveteleinek színhelye volt az erdő mélyén megbújó szénégető kemencék környéke. Mivel soha nem tudhatták, melyik pillanatban kell menekülniük üldözőik elől, nekik készítették a szénégetőnék ezt a ház körül éppen kéznél lévő nyersanyagokból gyorsan elkészíthető ételt.

682
spagetti tészta 200 g
bacon 50 g
vaj 20 g
fokhagyma 1 gerezd
tojás 1 db
parmezán sajt 50 g
fekete bors 0 ízlés szerint