Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény

Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény
Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pite egy négy évszakos és egész napos találmány. Olyan nincs, hogy nincs miből pitét sütni :) Egy omlós tészta, egy zamatos töltelék, egy kevés idő, és már kész is!

Az idei sárgabaracktermés utolsó darabjait szedtem le a fáról, nem lett egy tállal, és úgy gondoltam, nem is lehetne méltóbb sorsuk, mint egy ilyen igazi, nyári csemegévé válni :)

A hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez elegendők, én kisebb, 18 cm-es papír sütőformában sütöttem, így ebből az adagból kettő is kijön. A kisebb pite könnyebben ajándékozható, egyszerre akár kétféle is készíthető belőle ugyanannyi idő alatt, és tök szexi.

hozzávalók / 10 adag

A tészta

Töltelék

ajánlat

A xilittel készített tésztával nem egyszerű dolgozni. Nem oldódik el, kristályos marad, és kicsit "széttúrja" a tésztát. Ha cukor nélkül akarja valaki elkészíteni, inkább más édesítőt ajánlok hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. A lisztet a cukorral (vagy édesítőszerrel) együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, és elkeverjük. Ezután hozzá reszeljük a hideg vajat.
  2. A vajat és a lisztes keveréket apránként a tenyerünk között elmorzsoljuk, míg az egész vajjal el nem dolgozzuk, és egy finom morzsás tésztát nem kapunk. Ekkor hozzátesszük az evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon fel.
  3. A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára (ha több, az még jobb) pihentetni.

Töltelék

  1. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd a felezett barackokat még félbevágjuk (negyedeljük). Ízlés szerint befűszerezzük a sóval, rozmaringgal és a szárított citromhéjjal, összekeverjük, és állni hagyjuk.

Sütés

  1. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és a fóliából, majd egy deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha kicsit ragadna a deszkához, vagy a sodrófához, ezen liszttel tudunk segíteni. A tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
  2. A kinyújtott tésztát átemeljük a sütőformába, és kibéleljük vele (körbenyomkodjuk). Az alját villával megszurkáljuk. A sütőforma szélén túllógó tésztával több dolgot is kezdhetünk. Rajta hagyhatjuk, és miután megtöltöttük, ráhajtjuk a közepére, körbevágjuk, és újragyúrva kinyújtjuk, és a végén a tetejére tesszük (én így tettem), vagy a levágott tésztából rácsokat sodrunk, stb.
  3. A barackokat beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Vagy csak ömlesztjük, vagy mintát rakunk ki belőle, ahogy nekünk tetszik :)
  4. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük hőlégkeverésre, és 30-35 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a tésztát. Ha elkezd picit barnulni, akkor már jó is, vegyük ki, és hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felszelnénk. A tetejére tehetünk akár porcukrot vagy egyéb díszítést, ahogy nekünk tetszik :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 468
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Takibácsi

Mióta szakács: 2014.07.22.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

barackos lepény, omlós pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

311
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
xilit 10 dkg
tejföl 1 ek
1 csipet
sárgabarack 70 dkg
2 csipet
rozmaring 2 csipet
citromhéj 1 tk