r
Nosalty Logó

Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 311 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 3119 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 236 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    744 micro
  • β-crypt
    68 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 311 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    42.3 g

Zsír

  • Összesen
    171.6 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    442 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1034.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    537 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    360.7 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    646.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2018 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1366 micro
  • α-karotin
    124 micro
  • β-karotin
    7443 micro
  • β-crypt
    678 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    635 micro
Összesen 3119 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    78.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    563 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

A tészta

Töltelék

Sütés

Elkészítés

A tészta

  1. A lisztet a cukorral (vagy édesítőszerrel) együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, és elkeverjük. Ezután hozzá reszeljük a hideg vajat.
  2. A vajat és a lisztes keveréket apránként a tenyerünk között elmorzsoljuk, míg az egész vajjal el nem dolgozzuk, és egy finom morzsás tésztát nem kapunk. Ekkor hozzátesszük az evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon fel.
  3. A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára (ha több, az még jobb) pihentetni.

Töltelék

  1. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd a felezett barackokat még félbevágjuk (negyedeljük). Ízlés szerint befűszerezzük a sóval, rozmaringgal és a szárított citromhéjjal, összekeverjük, és állni hagyjuk.

Sütés

  1. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és a fóliából, majd egy deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha kicsit ragadna a deszkához, vagy a sodrófához, ezen liszttel tudunk segíteni. A tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
  2. A kinyújtott tésztát átemeljük a sütőformába, és kibéleljük vele (körbenyomkodjuk). Az alját villával megszurkáljuk. A sütőforma szélén túllógó tésztával több dolgot is kezdhetünk. Rajta hagyhatjuk, és miután megtöltöttük, ráhajtjuk a közepére, körbevágjuk, és újragyúrva kinyújtjuk, és a végén a tetejére tesszük (én így tettem), vagy a levágott tésztából rácsokat sodrunk, stb.
  3. A barackokat beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Vagy csak ömlesztjük, vagy mintát rakunk ki belőle, ahogy nekünk tetszik :)
  4. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük hőlégkeverésre, és 30-35 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a tésztát. Ha elkezd picit barnulni, akkor már jó is, vegyük ki, és hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felszelnénk. A tetejére tehetünk akár porcukrot vagy egyéb díszítést, ahogy nekünk tetszik :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 637
  • Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 05.

Ajánló

A xilittel készített tésztával nem egyszerű dolgozni. Nem oldódik el, kristályos marad, és kicsit "széttúrja" a tésztát. Ha cukor nélkül akarja valaki elkészíteni, inkább más édesítőt ajánlok hozzá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sós-rozmaringos, sárgabarackos lepény
Takibácsi 27 recept

A pite egy négy évszakos és egész napos találmány. Olyan nincs, hogy nincs miből pitét sütni :) Egy omlós tészta, egy zamatos töltelék, egy kevés idő, és már kész is! Az idei sárgabaracktermés utolsó darabjait szedtem le a fáról, nem lett egy tállal, és úgy gondoltam, nem is lehetne méltóbb sorsuk, mint egy ilyen igazi, nyári csemegévé válni :) A hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez elegendők, én kisebb, 18 cm-es papír sütőformában sütöttem, így ebből az adagból kettő is kijön. A kisebb pite könnyebben ajándékozható, egyszerre akár kétféle is készíthető belőle ugyanannyi idő alatt, és tök szexi.

Hozzávalók

A tészta

Töltelék

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...