Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkaszelet szőlőmártással

Sonkaszelet szőlőmártással
Sonkaszelet szőlőmártással
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy kiváló étel akkor, ha füstölt sonkát vagy bármilyen füstölt húst főztünk, és már unjuk hidegen enni – azaz bevethető húsvétkor, de szilveszterkor is. Készíthető bármilyen füstölt húsrészből, sonkából, kötözött sonkából, tarjából, de akár csülökből is. Az átpirított hússzelet nagyszerű ízt ad az egyébként édeskés szőlőmártásnak – azt is el tudom képzelni, hogy bármilyen sült mellé elkészíthető a mártás, ha egy kis füstölt, húsos kolozsvári szalonnával indítjuk.

Nagyszerű maradékmentő! Én most a lencseleveshez előre megfőzött kötözött sonkát vetettem be, príma január elseji ebéd lett belőle, ebből a szerencsehozó malacságból. Bor helyett pedig a buborékjából kifogyott, maradék pezsgőt hasznosítottam.

A recept egy régebbi Príma Konyhából származik.

hozzávalók / 1 adag

Sonkaszelet

Szőlőmártás

ajánlat

Azzal a borral kísérjük, amivel a mártást főztük. Ezért ízlésünknek megfelelő, de minőségi bort használjunk hozzá. A szőlő színe miatt a fehérbor szerencsésebb, de vörös szőlő esetén rozéval is készíthetjük. Egy testes vörösbor talán túl sok ehhez a fogáshoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előzőleg készre főzött, vastagabb szeletre vágott füstölt húsból (sonkából, tarjából, csülökből) készítjük. Személyenként két szeletet számítsunk.
  2. A vajat felolvasztjuk, és átforrósítjuk benne a sonkaszeleteket, kicsit meg is pirítjuk. Ez 4-5 perc mindössze. Kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.
  3. Elkészítjük a mártást. Lehetőleg nagy szemű csemegeszőlőből készítsük (a színe nem számít). A szőlőt leszemezzük, megmossuk, félbevágjuk. Ha sikerült mag nélkülit venni, nincs vele más gondunk, ha van benne mag, azt kipiszkáljuk.
  4. A mézet kikeverjük a borral, egy másik tálban pedig a tejszínt a keményítővel. Ha édes bort használunk, csak egy szűk evőkanál méz szükséges, ha a bor száraz, ízlés szerint édesítsük.
  5. A sonka sütése alól visszamaradt vajon felforrósítjuk a szőlőt, és kb. 5-7 percig sütjük. Jól át kell forrósodnia, de nem szabad szétfőnie! Ráöntjük a mézes bort, felforraljuk, és besűrítjük a tejszínnel. Sűrű, édeskés mártást kell kapnunk. (Ha nagyon édesnek ítéljük, cseppentsünk bele kevés citromlevet.)
  6. A kész fogást párolt rizzsel tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 301
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
90 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: szilveszter, újév

egyéb elnevezések

szőlőmártásos sonka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2020-01-11 22:17

Ez a kreativitás Koszider módra, gratulálok a végeredményhez!
üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2020-01-12 09:24

Kedves Margó, köszönöm! A pirított sonkához pazar köret az édeskés szőlőmártás, mi húsvétkor rendszeresen ezt ebédeljük.
Üdvözöl: Koszider

1163
főtt sonka 20 dkg
vaj 3 dkg
szőlő 30 dkg
fehérbor 1 dl
méz 1 ek
habtejszín 1 dl
étkezési keményítő 0.5 csapott ek