r
Nosalty Logó

Sódarral töltött krumplis bodag

Dacota
Sódarral töltött krumplis bodag
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

715
Kalória
21.1g
Fehérje
74.5g
Szénhidrátok
36.8g
Zsír
140.6g
Víz
121.8g
Koleszterin
3.3g
Rost
6.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2861 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1002.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    140.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.3 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    487 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4008.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    523 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    876 mg
  • Nátrium
    2289 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    298 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    562.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    777 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 2861 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 216 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, bő sós vízben megfőzzük.
  2. A húst ledaráljuk, vagy késes aprítóban pépesítjük.
  3. Hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, jól kikeverjük. Sóval óvatosan, mert a hús sós lehet!
  4. Ha a krumpli kész, még forrón meghámozzuk, majd krumplinyomóval összetörjük.
  5. Hozzáadunk annyi lisztet, amennyivel puha, rugalmas tésztát tudunk gyúrni. Kb. 2 bögre, de inkább csak fokozatosan adjuk hozzá! Belekeverjük a cukrot, a vajat és a kb 2 ek tejszínt is.
  6. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra.
  7. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát kb. 1/3-ad, 2/3-as arányban elvágjuk. A nagyobb tésztát a tepsibe igazítjuk, és megkenjük a krémmel. Rátesszük a másik tésztát, és oldalt óvatosan permet hajtogatunk neki.
  8. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna, és picit kopog.
  9. Felszeleteljük és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A sódar tulajdonképpen füstölt lapocka vagy oldalas. A bodag pedig bármilyen régi, élesztő nélküli lepény - jelen esetben krumplival feldobva. Recept a Kossuthkifli című könyv után.

További receptek

Ropogós tócsnigofri

A tócsnit több módszerrel is ropogósra süthetjük: serpenyőben, tepsiben, de akár gofrisütőben is készülhet. Így extrán roppanós lesz a külseje, plusz izgalmas formát is kap. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...