r
Nosalty Logó

Sódarral töltött krumplis bodag

Dacota
Sódarral töltött krumplis bodag
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

715
Kalória
21.1g
Fehérje
74.5g
Szénhidrát
36.8g
Zsír
140.6g
Víz
121.8g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2861 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1002.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    140.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 715 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.3 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    487 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4008.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    523 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    876 mg
  • Nátrium
    2289 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    298 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    562.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    777 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 2861 kcal
  • 8% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 216 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, bő sós vízben megfőzzük.
  2. A húst ledaráljuk, vagy késes aprítóban pépesítjük.
  3. Hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, jól kikeverjük. Sóval óvatosan, mert a hús sós lehet!
  4. Ha a krumpli kész, még forrón meghámozzuk, majd krumplinyomóval összetörjük.
  5. Hozzáadunk annyi lisztet, amennyivel puha, rugalmas tésztát tudunk gyúrni. Kb. 2 bögre, de inkább csak fokozatosan adjuk hozzá! Belekeverjük a cukrot, a vajat és a kb 2 ek tejszínt is.
  6. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra.
  7. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát kb. 1/3-ad, 2/3-as arányban elvágjuk. A nagyobb tésztát a tepsibe igazítjuk, és megkenjük a krémmel. Rátesszük a másik tésztát, és oldalt óvatosan permet hajtogatunk neki.
  8. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna, és picit kopog.
  9. Felszeleteljük és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A sódar tulajdonképpen füstölt lapocka vagy oldalas. A bodag pedig bármilyen régi, élesztő nélküli lepény - jelen esetben krumplival feldobva. Recept a Kossuthkifli című könyv után.

További receptek

Klasszik lángos

A lángos egy hamisítatlan magyar találmány, amit elsősorban a nyári időszakhoz kötünk, azonban az év bármely időszakában elkészíthetjük. Ropogós szélek, puha belső és légies ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek