Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Skolebrød - a norvég iskolakenyér

Skolebrød - a norvég iskolakenyér
Skolebrød - a norvég iskolakenyér
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több, mint 20 éve a kedvenc süteményem. A kardamom illata semmivel sem összehasonlíthatóvá teszi ezt a péksütit. Felesleges sztorizni, meg kell sütni. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Házi puding helyett tasakos pudingporból is készíthetjük a tölteléket, de kevesebb tejjel-sűrű pudingra lesz szükségünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. A sima tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk.A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe krátert mélyesztünk. Amíg a gombócok kelnek, elkészítjük a pudingot.
  3. A pudinghoz a tojássárgát a cukorral, keményítővel, vaníliával, pici tejjel csomómentesre keverjük, robotgép pár perc alatt szép habosra dolgozza. A maradék tejet felforraljuk, félrehúzzuk és belecsurgatjuk a tojásos masszát. Visszatéve kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, félretesszük.
  4. Az időközben megkelt gombócok krátereit megigazítjuk és elosztjuk bennük a kihűlt pudingot, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 220 fokra előmelegített sütőben, aminek az aljába egy vízzel teli lábast állítottunk, kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és evőkanalanként annyi vizet adunk hozzá,hogy egy sűrű, kenhető masszát kapjunk. A kihűlt skolebrödök oldalát egy ecsettel megkenjük a cukormázban és kókuszreszelékben meghempergetjük őket.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 911
elküldve: 2
receptkönyvben: 408
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kókuszos-pudingos fánk, kókuszos kelt tészta, norvég süti

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cerceruska
cerceruska Mon, 2016-01-25 15:03

tegnap csináltam meg, isteni finom..... a férjem be szokta írni a naptárába a fontos dolgokat, ez is bekerült :)

Incike81
Incike81 / Incike81 Wed, 2014-08-27 15:11

Szia! Azt szeretném kérdezni,hogy helyesen szerepel-e itt úgy a recept,hogy nem kell bele/hozzá tojás?
Azért kérdezem,mert a blogon mintha meg kéne ugyanehhez a recepthez.
Remélem az itteni jó változat,sajnos nem használhatok tojást lányom allergiája miatt. :(
Köszi előre is a választ!

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2014-08-27 16:47

Kedves Incike,2 kulonbozo recept is van a tesztahoz,az egyik tojassal a masik anelkul.Nyugodtan csinald ezt a tojas nelkuli verziot,de ha van bevalt tojasmentes kelt teszta receptet,nyugodtan hasznald azt! Udv: Szofika

martka70
martka70 Sun, 2014-01-05 17:27

Kedves Szofika!
Másodszor sütöm a sütidet, nagy sikere volt, annak ellenére, hogy kókuszreszelék helyett, darált mandulába forgattam, mer elfogyott a kókuszreszelékem :)
Kardamom beszerzése volt a legnagyobb feladat, de miután megoldódott, már neki is álltam.
Isteni ízvilág, nagyon finom!
Köszi, Márti

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2011-09-28 19:19

Kedves Kleo!
Hát erre a kérdésre nem könnyű válaszolnom,mert én itt Angliában szerencsére nagyon olcsón veszek kész vaníliakrémet( Custard) és csak azzal töltöm be. Hamarosan felteszem ennek a krémnek a receptjét,majd látni fogod. De egy sűrűbb vaníliasodó vagy hígabb vaníliapuding szerintem tökéletesen megteszi. Sok sikert, nagyon finom:)
Üdv: Szofika

kleo86
kleo86 / kleo86 Wed, 2011-09-28 17:42

Nagyon jól néz ki,hazautazom egyből megcsinálom az tuti:))egy kérdés te milyen pudingból csinálod??:)

1188
finomliszt 500 g
cukor 80 g
vaj 80 g
friss élesztő 40 g
tej 2 dl
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
kardamom 2 teáskanál
tej 2 dl
tojássárgája 1 db
cukor 30 g
étkezési keményítő 30 g
vanília kivonat 5 csepp
porcukor 1 bögre
víz 5 ek
kókuszreszelék 10 dkg