Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Croque-en-bouche

Croque-en-bouche
Croque-en-bouche
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Croque-en-bouche vagy Croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”.
Kitalálója Antonin Careme francia cukrász volt, és főként esküvők, keresztelők, első áldozások alkalmával szervírozták/szervírozzák. 
Ezt a (számunkra) különös hangzású édességet a "Süss, Alkoss, Díszíts" (SAD) 5. fordulójára készítettem, melynek háziasszonya Tücsök Bogár volt, témája pedig a karamell. Igazából profiterolt már rég szerettem volna készíteni, ez pedig mondhatjuk, hogy ennek a látványosabb változata.
A Croque-en-bouche égetett tésztából készül, a profiterol vaníliakrémjével töltik meg a fánkocskákat, és karamellel díszítik. A karamelles fánkokat kúpszerűen tornyozzák fel, és karamellszálakkal fonják körbe. Többféleképpen is lehet készíteni: a krémmel ragasztani egymáshoz a fánkokat vagy karamellel, a tornyozás módja is sokféle lehet: középen egy tölcsérnek támasztva, azt használva vezetőnek, vagy simán egymás mellé ragasztva.
Fázisfotók az elkészítésről itt taláható.

hozzávalók / 4 adag

Az égetett tésztához

A vaníliakrémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta:

  1. Öntsünk 1,5 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, meg a csipet sót. Ha a vaj elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (pár perc).
  2. A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Amennyiben a tészta sima, rugalmas, könnyen leesik a kanálról, nem szükséges beleütni a második tojást, csak egy részét. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomjunk közepes méretű, sima csőrű habzsák segítségével, tetejét igazítsuk simára, vizes kézzel. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz.
  3. Kb. 15-20 perc alatt süssük aranysárgára. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél (180) ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkokat, és rácsra helyezve hűtsük ki. (22 db fánk lesz belőle.)

Vaníliakrém elkészítése:

  1. A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verjük, majd félretesszük.
  2. A tej 2/3 részét (2 dl) forrni tesszük a vaníliával.
  3. A tojássárgákat elkeverjük a  cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel.
  4. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.
  5. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, óvatosan a tojáshabot. Kihűtjük.

Fánkok megtöltése:

  1. A kihűlt fánkokat a krémmel a következőképpen töltjük meg. A vaníliakrémet habzsákba szedjük, és a habzsák csövével egy pici lyukat ejtünk a fánkokon, és belenyomjuk a krémet.

Karamell elkészítése:

  1. A cukrot tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel, amíg be nem barnul, teljesen folyékony nem lesz.

Fánkkúp összeállítása:

  1. Mártsuk bele karamellbe a fánkokat, és rakjuk körbe egy tányéron. Ez lesz a kúp alapja.
  2. Majd a következő sort kissé beljebb rakjuk a karamellbe mártott fánkokkal. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy marad.
  3. Két villa segítségével karamellszálakkal körbetekerjük a fánkkúpot, valamint tetszés szerinti, karamelldíszt „ragasztunk” rá.
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 316
elküldve: 2
receptkönyvben: 175
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang, születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellás fánkkúp, vaníliakrémmel töltött fánkok

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

toroktm
g.timcsi / toroktm Thu, 2014-02-13 22:19

Kedves Anita!
Ma keszitettem el ezt a mennyei finomsagot Balint este alkalmabol,nagy sikert aratott ,eloszor a kinezete aztan az ize miatt is,nagyon utos lett :-) rengeteg dicseretet kaptam es ezt neked koszonhetem,igyhat koszonom szepen ezt a nagyon mutatos finom edesseget!!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-10-21 09:40

Ez annyira gyönyörű!!!! :-O

Csodás, guszta, nagyon profi munka, láttam nem oly rég elkészíteni a TV Paprikán, valamelyik szakácstól, hát nem semmi volt végig nézni, de Te meg is csináltad!!!!, jó kis meló, nagyon ügyes vagy.:-O :-O
Látványos és finom, gratulálok! :-O
Szép hosszú hétvégét Nektek! :-O
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-10-21 21:09

Köszönöm szépen kedves Éva-Anyóca!
Én sajnos azt a műsort nem láttam. A youtube-on kutattam elkészítési videó után, mikor a fejembe vettem, hogy elkészítem. Ez egy kisebb változat volt, amit megcsináltam, de annyira gyönyörűeket lehet látni a neten profiktól, hogy csak elámulok!
Nektek is szép hosszú hétvégét kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-22 13:07

Ha lesz az a szakács aki süt-főz, legalább a nevét leírom, hátha megleled egyszer úgy adódik, szokták a műsorokat ismételni , én már másodszor láttam végig, és ő is azt tanácsolta, hogy némi kis édesség készítési gyakorlata legyen az illetőnek, aki nekilát, na meg baromi nagy adag türelme!!! :-O
Ott a képernyőn át közölte, : "anyu, ez idegörlő, tudom, hogy a húgom imádja, most lesz az esküvője, de már előre közlöm, nem, nem fogom elkészíteni, bocs,erre nem fogtok rávenni,- mást találtam ki!"
Hát azok után amit láttam, el is hiszem, hogy főleg ha tétje van, nem lehet elrontani egy ilyen csodát.:-O
Köszönöm, teregetnek a napok, Nektek is szép napos időt kívánok még mára, lehet holnap is lesz még napsütés,- riogatnak, nem sokára, még a hó végén havazni fog, - nem tudom, most még süt a nap, ki lehet teregetni egy kicsit.:-O
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-10-29 00:25

Köszi szépen, ha sikerül lejegyzetelni a nevét. Szeretem ezeket a műsorokat, de mostanában ritkán tudok tévézni. Inkább éjjel jutok a tv közelébe, akkor jut magamra idő :-).
Nálunk 7végén már elég hűvös volt, a leandereket most cipeltem be a téli pihenőhelyükre, nagyon brrrr idő volt!
Szép hetet kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-29 01:22

Kedves HossoAni!

James Martin a szakács, akinek a főzőműsorában láttam, nem oly rég.:-O

Az idő az pocsék, egy hét alatt, a kora nyáriból belezuhantunk a késő őszi, sőt tél eleji időben, állítólag éjszaka hó is esik és fagyni is fog,.......brrrrrr:-(((( Utálom!!!!!!!!
Nem csoda , hogy rengeteg ismerős ember, családtag lett rosszul, az elmúlt héten csak mentőt hallottam száguldozni, hogy a frász tört ki állandóan!!
A gyerekeim a suliba érkezve, le kellett hogy sms-ben , egy OK-val jelentkezzenek, hogy sikeresen ott vannak. A páromnak is! :-O Tudom, hülyeség, de így voltam és vagyok nyugodt.:-O
Itt a mindjárt tél, ma reggel még az órát is állítgattuk.:-((
DE! Végre őszi szünet van...november ötödikén mennek suliba.:-o
Tartalmas hetem lesz, köszönöm, Neked is szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-10-20 17:17

Kedves Anita!
Ez egyszerűen profi! Gratulálok! :)
Szép hétvégét! Fahéj

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-10-21 21:06

Kedves Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm a méltató szavakat, nagyon jól esett!
További szép hosszú hétvégét kívánok!
Anita

592
finomliszt 6 dkg
vaj 5 dkg
1 csipet
víz 1.5 dl
tojás 2 db
tojás 3 db
tej 3 dl
finomliszt 5 dkg
cukor 7 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 20 dkg