Croque-en-bouche
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
Az égetett tésztához
-
15g finomliszt55 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g víz0 kcal
-
28g tojás35 kcal
A vaníliakrémhez
-
41g tojás52 kcal
-
75g tej42 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
10 kcal
A karamellhez
-
50g cukor194 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
Az égetett tésztához
-
60g finomliszt218 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
110g tojás138 kcal
A vaníliakrémhez
-
165g tojás208 kcal
-
300g tej168 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A karamellhez
-
200g cukor774 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
Az égetett tésztához
-
5.2g finomliszt19 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.9g víz0 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
A vaníliakrémhez
-
14.2g tojás18 kcal
-
25.8g tej14 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
A karamellhez
-
17.2g cukor66 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.4 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 309 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 70.6 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1008 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1813.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 513 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 610 mg
-
Nátrium 510 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 377.7 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 355.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 729 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 732 mg
-
Retinol - A vitamin: 723 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1237 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 30.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Hozzávalók
Az égetett tésztához
-
6 dkg finomliszt
-
5 dkg vaj
-
1 csipet só
-
1.5 dl víz
-
2 db tojás
A vaníliakrémhez
-
3 db tojás
-
3 dl tej
-
5 dkg finomliszt
-
7 dkg cukor
A karamellhez
-
20 dkg cukor
Elkészítés
Az égetett tésztához
- A tészta:
- Öntsünk 1,5 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, meg a csipet sót. Ha a vaj elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (pár perc).
- A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Amennyiben a tészta sima, rugalmas, könnyen leesik a kanálról, nem szükséges beleütni a második tojást, csak egy részét. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomjunk közepes méretű, sima csőrű habzsák segítségével, tetejét igazítsuk simára, vizes kézzel. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz.
- Kb. 15-20 perc alatt süssük aranysárgára. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél (180) ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkokat, és rácsra helyezve hűtsük ki. (22 db fánklesz belőle.)
- Vaníliakrém elkészítése:
- A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verjük, majd félretesszük.
- A tej 2/3 részét (2 dl) forrni tesszük a vaníliával.
- A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel.
- Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.
- Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, óvatosan a tojáshabot. Kihűtjük.
- Fánkok megtöltése:
- A kihűlt fánkokat a krémmel a következőképpen töltjük meg. A vaníliakrémet habzsákba szedjük, és a habzsák csövével egy pici lyukat ejtünk a fánkokon, és belenyomjuk a krémet.
- Karamell elkészítése:
- A cukrot tegyük egy lábasba, és lassú tűzön olvasszuk fel, amíg be nem barnul, teljesen folyékony nem lesz.
- Fánkkúp összeállítása:
- Mártsuk bele karamellbe a fánkokat, és rakjuk körbe egy tányéron. Ez lesz a kúp alapja.
- Majd a következő sort kissé beljebb rakjuk a karamellbe mártott fánkokkal. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy marad.
- Két villa segítségével karamellszálakkal körbetekerjük a fánkkúpot, valamint tetszés szerinti, karamelldíszt „ragasztunk” rá.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 80
- Össznézettség: 15418
- Feltöltés dátuma: 2012. október 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A Croque-en-bouche vagy Croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése „szájban roppanós”. Kitalálója Antonin Careme francia cukrász volt, és főként esküvők, keresztelők, első áldozások alkalmával szervírozták/szervírozzák. Ezt a (számunkra) különös hangzású édességet a "Süss, Alkoss, Díszíts" (SAD) 5. fordulójára készítettem, melynek háziasszonya Tücsök Bogár volt, témája pedig a karamell. Igazából profiterolt már rég szerettem volna készíteni, ez pedig mondhatjuk, hogy ennek a látványosabb változata. A Croque-en-bouche égetett tésztából készül, a profiterol vaníliakrémjével töltik meg a fánkocskákat, és karamellel díszítik. A karamelles fánkokat kúpszerűen tornyozzák fel, és karamellszálakkal fonják körbe. Többféleképpen is lehet készíteni: a krémmel ragasztani egymáshoz a fánkokat vagy karamellel, a tornyozás módja is sokféle lehet: középen egy tölcsérnek támasztva, azt használva vezetőnek, vagy simán egymás mellé ragasztva. Fázisfotók az elkészítésről itt taláható.