Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarack-lekvár rummal

Sárgabarack-lekvár rummal
Sárgabarack-lekvár rummal
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy a bánat! Felbontottam az utolsó üveg rumos baracklekváromat, és hol van még a következő barack! Gyorsan közzéteszem a receptjét – míg írmagjáig fel nem faljuk –, hogy már most mindenki fenhesse rá a fakanalát. Ugyanis csodafinom, a rum alig érződik, mégis páratlanul aromás, illatos lesz tőle. Meg tartósít is, ez a lekvár ugyan meg nem romlik. (Ezt az utolsó mohikánt 2009-ben főztem.)
Tudom, hogy a képen látható öblöny mustáros pixis, de úgy megtetszett... (Strawberry kiskanalának a testvére, lásd: Fügemustár)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen süteménybe, vajas kenyérre, de csak úgy magában nyalogatva is kitűnő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az érett barackot megtisztítjuk: alaposan megmossuk, majd kisebb adagokban 1 percre forró vízbe mártjuk. Így könnyedén le lehet húzni a héját. Kettévágjuk, és a magját is kivesszük.
  2. A barack könnyen barnul, ezért még a tisztítás során keverjük hozzá a citromsavat.
  3. A tisztított barackhúst kimérjük, hogy 1,2 kg legyen. 3,6 kg-nál több barackot ne főzzünk egyszerre, mert lassan forr fel, pedig most a sebesség is számít!
  4. Mivel rövid ideig főzzük, a barack nem fog szétesni, ezért merülő mixerrel pürésítsük a megfelelő, kissé darabos állagig (vagy ahogy szeretjük). Ezt megtehetjük krumplitörővel is.
  5. Alaposan keverjük el a cukorral és az elfelezett, kimagozott vaníliarúd belsejével. Dobjuk bele a vanília "bőrét" is. (Tehetünk bele aromát is, de a valódi vaníliának nincs párja.)
  6. Most tegyük fel a tűzre, és nagy lángon, kevergetve főzzük, míg forrni (habzani) nem kezd.
  7. Keverjük bele a zselésítőt, és továbbra is nagy lángon, zubogtatva kevergessük 4-5 percig, míg elfővi a habját.
  8. Húzzuk le a tűzről, vegyük ki a vanília "bőrét", és öntsük bele a rumot. Vigyázzunk, felpezseg, és kicsap a gőze!
  9. Rögtön, forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre (ennek értelme: az üvegbe zárt levegő átszivárog a forró lekváron és közben sterilizálódik), majd a talpukra állítva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell dunsztolni, évekig tökéletesen eláll.
  10. Ebből a mennyiségből kb. 2 liter lekvár lesz, így számoljuk ki a szükséges üvegmennyiséget.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 958
elküldve: 4
receptkönyvben: 154
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

rumos baracklekvár, sárgabarackos-rumos dzsem

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2017-07-09 17:50

Olvastam a receptedet, mondjuk Haas-al és édesítővel csináltam, de a rum jó ötlet
Természetesen nem volt sütőrum, de volt igazi, az is megtette

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2017-07-09 21:44

Kedves Terranova56! örülök, hogy kipróbáltad! A "rendes" rummal egyáltalán nem tévedtél, mert én sem sütőrumra gondoltam, hanem egy azóta már megszűnt műfajra, a tearumra. A sütőrum nagyon gyenge (valami 20% körüli mindössze), csak hígítja a lekvárt, még az íze se jó. De ma már nem látok a boltban tearumot, ami épp jó erősségű és ízű volt, így maradnak a drága, de legalább finom, valódi rumok.
Édesítőszerrel nincs tapasztalatom. A cukor nemcsak az íze miatt jó a lekvárba, hanem tartósít is - ezért magam félnék csak édesítőszert használni. De ha neked bevált, sok kalóriát tudsz megspórolni.
Üdvözöl: Koszider

terranova56
terranova56 Mon, 2017-07-10 22:38

Igen, sok kalóriát megspórolok, fogyózok.
Irigylem azokat, akinek nem kell édesítőszer
Mondjuk nem jelent problémát, könnyen viselem.
Abban teljesen igazad van a lekvár cukorral lekvár, édesítővel csak valami hasonló, de korán sem az
Zacskós eltevőszert használok, amit édesítőszerrel is lehet eltenni
A vigaszom csak annyi, hogy megehetek egy üveg lekvárt és csak annyi kalóriát fogyasztok, amennyi gyümölcs van az üvegben.
üdv:Ticcsi

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2017-07-11 07:58

Mondjuk, az én fenekemnek se ártana, ha hanyagolnám a cukrot. De addig örüljünk, míg "csak" szépészeti megfontolások miatt nem eszünk cukrot és nem egészségügyi okból. A cukorbetegségnél alattomosabb kór kevés van.
Jó egészséget kíván: Koszider

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-07-24 20:54

Kedves Koszider!
Életem első saját készítésű baracklekvárjához a te receptedet vettem alapul :) Igazi, békebeli, üstben főzöttet kapunk Anyumtól - így gondoltam én vmi csavart is teszek a mi pár üvegünkbe :-D Nem bántam meg, h. a te recepted, ötleted alapján jártam el! 3x-os adagot készítettem, amibe 40%-os rumból végül 125 ml vándorolt a lekvárba - nagyon aromás lett! Én ennyit éreztem úgy, h. nem nyomja el a barack ízét, ad némi pikantériát és még a gyerekeimnek is odaadhatom :) Összejött egy félig telt üveg is, ezt ma kanalazta ki a lányom, csak úgy... Siker! Köszönöm, hogy feltetted a receptet! (3:1 lekvárzselésítőm volt itthon, így a 3x-os adagba 1 kg cukor ment - tökéletesen jó lett így is :) Hajni

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-07-24 22:58

Kedves Hajni!
Szívből örülök, hogy jól sikerült a lekvárod és hogy erről be is számoltál! Annak meg még jobban, hogy ízlik a családnak!
Természetesen az arányokon lehet (sőt, kell is) változtatni, a család ízlése szerint. Meg sok függ a barack érettségétől, ha jó érett, magában is elég aromás, kevesebb cukor, rum, stb. kell bele. Bűvészkedni akkor muszáj, ha valami gond van... Én pl. az idén kipróbáltam, hogy a piaci, nem túl érett barack mit bír ki. (Sajnos, a barátnőm csodás barackja az utolsó szemig lefagyott, kénytelen voltam piacozni.) Kiderült, hogy 1 napig prímán lehet a utóérlelni, kitettem az erkélyre, a napra és nagyszerűen beérett. Nem reméltem, hogy így is lehet, de bejött.
Üdvözöl: Koszider

Eleison
Eleison / Eleison Sun, 2011-07-17 12:23

Azt szeretném megkérdezni, szerinted vaníliás cukorral is jó lehet a lekvár? (Rumból meg csak 60%-os portoricoi van itthon.:) )

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-07-17 13:53

Kedves Eleison!
Igen, jó hozzá a vaníliás cukor, egy zacskóval tegyél az 1,2 kg-hoz. (Illetve azért kóstold meg, mert lehet, hogy elbír 2 zacskóval is, a van. cukor aromája gyengébb. Kellemesen vaníliásnak kell lennie.) Azt erősebb rumből meg elég lesz egy fél deci is, mert másképp nagyon szeszes ízű lenne.
Üdvözöl: Koszider

Lulu86
Turmix / Lulu86 Sun, 2011-07-10 07:34

Remélem, hogy akiknek elajándékozom, valóban az általad írt élményben részesülnek.

Lulu86
Turmix / Lulu86 Sat, 2011-07-09 10:39

Ma elkészítettem, igaz kicsit másként, de az csak az állagát befolyásolhatná az eredményt nem. Sokkal nagyobb durranásra számítottam, de azért kösz a receptet

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-07-09 15:20

Várj, míg kihűl! Meg ha elérkezik a tél. Hidd el, ha decemberben kibontod, tiszta tavaszillat lesz a konyhában.
Koszider

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2011-03-30 17:32

Biztos voltam benne, hogy tetszeni fog! (Többek között azért is tettem ebbe a lekvárt.)
Egyébként csalóka a kép, mert ez a bigyó csak akkora, mint egy kisebb tojás, jószerivel egy fél kanál valami fér bele. Mustárból talán elég (főként a békebeli csípős garcsicából, amit annyira imádtam az átkos Szovjetunióban), de lekvárnak nagyon soványka. Ezt vigasztalásul üzenem.
Koszider

694
sárgabarack 1.2 kg
cukor 50 dkg
citromsav 1 kávéskanál
vanília 0.5 db
rum 1 dl
dzsemfix 1 csomag