r
Nosalty Logó

Sárgabarack-lekvár rummal

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Sárgabarack-lekvár rummal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 694 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2775 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 152 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160 g
  • Cukor
    155 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    3052 micro
  • β-crypt
    290 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 694 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    778.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    640 g
  • Cukor
    618 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1030.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1071 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    212 micro
  • β-karotin
    12209 micro
  • β-crypt
    1161 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    993 micro
Összesen 2775 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    669 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 152 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az érett barackot megtisztítjuk: alaposanmegmossuk, majdkisebb adagokban1 percre forró vízbe mártjuk. Így könnyedén le lehet húzni a héját. Kettévágjuk, és a magját is kivesszük.
  2. A barack könnyen barnul, ezért még a tisztítás során keverjük hozzá a citromsavat.
  3. A tisztított barackhúst kimérjük, hogy 1,2 kg legyen.3,6 kg-nál több barackot ne főzzünk egyszerre, mert lassan forr fel, pedig most a sebesség is számít!
  4. Mivel rövid ideig főzzük, a barack nem fog szétesni, ezért merülő mixerrel pürésítsük a megfelelő, kissé darabos állagig (vagy ahogy szeretjük). Ezt megtehetjük krumplitörővel is.
  5. Alaposan keverjük el a cukorral és az elfelezett, kimagozott vaníliarúd belsejével. Dobjuk bele a vanília "bőrét" is. (Tehetünk bele aromát is, de avalódi vaníliának nincs párja.)
  6. Most tegyük fel a tűzre, és nagy lángon, kevergetve főzzük, míg forrni (habzani) nem kezd.
  7. Keverjük bele a zselésítőt, és továbbra is nagy lángon, zubogtatva kevergessük 4-5 percig, míg elfővi a habját.
  8. Húzzuk le a tűzről, vegyük ki a vanília "bőrét", és öntsük bele a rumot. Vigyázzunk, felpezseg, és kicsap a gőze!
  9. Rögtön, forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre (ennek értelme: az üvegbe zárt levegő átszivárog a forró lekváron és közben sterilizálódik), majd a talpukra állítva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell dunsztolni, évekig tökéletesen eláll.
  10. Ebből a mennyiségből kb. 2 liter lekvár lesz, így számoljuk ki a szükséges üvegmennyiséget.
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 17703
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 30.

Ajánló

Bármilyen süteménybe, vajas kenyérre, de csak úgy magában nyalogatva is kitűnő.

Receptkategóriák

Sárgabarack-lekvár rummal
koszider 91 recept

Nagy a bánat! Felbontottam az utolsó üveg rumos baracklekváromat, és hol van még a következő barack! Gyorsan közzéteszem a receptjét – míg írmagjáig fel nem faljuk –, hogy már most mindenki fenhesse rá a fakanalát. Ugyanis csodafinom, a rum alig érződik, mégis páratlanul aromás, illatos lesz tőle. Meg tartósít is, ez a lekvár ugyan meg nem romlik. (Ezt az utolsó mohikánt 2009-ben főztem.) Tudom, hogy a képen látható öblöny mustáros pixis, de úgy megtetszett... (Strawberry kiskanalának a testvére, lásd: Fügemustár)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek