Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Salátaleves

Salátaleves
Salátaleves
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyáim és nagyapáim eledele volt valamikor, sajnos őket nem ismerhettem, de szerencsére anyukám megőrzött egy-két ételt a fejében és ma is szívesen főzi-átadja ezeket nekünk. Ha jól tudom, ezek valamikor Erdélyben (Bukovina,Istensegíts,stb.) készültek. Nagyon érdekes íze van, régi korokat ídéző, mégis ínyenc étel. Én midig friss kenyérrel fogyasztom. Jó étvágyat!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A salátát metéltre vágjuk, feltesszük a vízben főzni.
  2. Hozzáadjuk a sót és az apró kockára vágott húsos szalonnált. Kb. 10 percig gyenge lángon főzzük.
  3. Közben elkészítjük a tejfölös habarást  és hőkiegyenlítés mellett behabarjuk a lét.
  4. A tojást a rántottánál ismertek szerint megsütjük, közben apróra daraboljuk (mint a császármorzsánál) és hozzáadjuk a paprikát. Majd a levesünkbe öntjük.
  5. Végül mehet az ecet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 40 964
elküldve: 2
receptkönyvben: 136
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Cseke Márti

Mióta szakács: 2010.05.20.
5 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd
adag: 4 főre
fogás: leves

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

horvathreka
horvathreka / horvathreka Tue, 2014-05-20 12:56

Szia! Az egész családunk Bukovinából származik, bár nagyszüleim életük java részét már itt élték le, de az ízek még a régiek. Igazi tavaszi idényleves (bár ma már évszaktól független, mikor készítjük, hála a fóliás salátáknak). Az egyik kedvencem. Bár nem teljesen így készítjük. Az összes feltett salátaleves közül mégis ez hasonlít leginkább az "igazira". Nálunk a fokhagymát apróra nyomják, bele a fazékba a vízbe, apróra vágott szalonnát teszünk mellé a főzővízbe, sózzuk és forraljuk, amíg a fokhagyma majd' elfő. Eközben a salátát megmossuk, felvágjuk. A levest elzárjuk. Beletesszük a salátát. Hagyjuk állni. Habarást készítünk egy tojás+tejfölből. Ha kihűlt ecetezzük. (Én már csak a tányérban ecetezem, mert a férjem nem szereti savanyúan.) Szalonnapörccel tálaljuk.

pannika222
pannika222 Wed, 2013-12-04 19:36

Kedves Márti! Az igazi erdélyi saláta leves a következő: apróra vágott füstöltszalonnát megpiritunk jó sokat,nem baj,ha több zsirt ereszt.Levesszük a tűzről,és beleteszünk legalább 3 nagy gerezd szintén apróra vágott fokhagymát,vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg.Felengedjük vízzel,megsózzuk.
A salátát megmossuk,a levesnél nem baj,ha vastagabb a levele,legalább tartalmasabb lesz.Én a leveleket csak tépkedni szoktam.Ha felforr a víz,beledobjuk a salátát,és megfőzzük.Mielőtt elkezdem a főzést 1 tojással és liszttel megcsináloma habarást.
Amig elkészítem a levest,a liszt megduzzad a habarásban.
Mikor megfő a saláta,hagyom állni egy kicsit,utána behabarom.
Ecetezem.
Az egész családom Erdélybol származik,tehát az elkészítés módja autentikus.
Próbáld ki, szerintem így is izleni fog.
Nagyanyám tojást tett bele,ahogy Te is,Anyósom puliszkával ette,mégpedig úgy hogy a kész puliszkát kockára vágva rakta a levesbe.
Jó étvágyat.
Kaprot a levesbe nem teszek,csak a fözelékbe.És abba is teszek fokhagymát,csak kevesebbet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-21 06:35

Anyukám úgy főzte a salátalevest, hogy elkészítette a levet /rántással, habarással/, ízesítette, s csak ezután tette bele a salátacsíkokat, s csak újraforrásig főzte, így a saláta még roppan, nem olyan nyúlós valamik.Én soha nem ettem meg gyerekkoromban, de hogy a férjem kedveli, most már ráadom magam. Néha:)
Igen, én is hallottam, hogy salátafőzeléket is csinálnak, de abba krumplit is főznek.
Ezt a tojásbetétet nem hallottam, legközelebb kipróbálom.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-06-04 19:49

Igen,fincsi volt, először a gyerekeim csak méregették, de aztán érdekes mód elfogyott.A régi lakásunkba volt egy szomszédasszonyunk, akinek a férje erdélyi, és ő még főzeléket is csinált salátából, hát néztünk rá, mint a moziban, mert neki természetes lett a férje által.Most valahogy itt volt az idő, kipróbáltam, nem bántam meg.Lesz máskor is.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-06-03 15:01

Megcsináltam, mert a sok eső miatt akkorára nőtt, hogy rendes salit nem tudtam belőle csinálni, és ezt a receptet választottam.Ez is sikerült.Pedig még nem főztem ilyet, de a csirkéknek sajnáltam volna odaadni.Nem volt öreg a sali, csak nagy.

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Thu, 2010-06-03 20:34

Szia,örülök,ugye nem volt bonyolult és elég érdekes,szokatlan ízvilág,de aki szereti a savanykás ízeket annak szerintem isteni.

csekemarta
Cseke Márti / csekemarta Sun, 2010-05-30 18:15

Nagyon szívesen,de a tiéd még szimpibb a puliszkával.Majd kipróbálom.Egyébként lehet,hogy eredetileg ehhez is ettek,csak hozzám már nem jutott el ez.Neked is minden jót.Márti

kalenda
kalenda Sun, 2010-05-30 13:15

Szia ! Gyakran főzök én is saláta levest , apró kockára vágott hússal is szoktam és jó sok kaporral. Az én nagyszüleim mindig túróspuliszkával ették. Köszi ezt az egyszerű de mégis nagyon finom leves receptet. Kívánok minden jót . Üdv Margit

167
fejessaláta 0.5 db
kolozsvári szalonna 5 dkg
tojás 1 db
víz 1 l
1 tk
ecet 2 tk
fűszerpaprika 1 kávéskanál
bors 1 csipet
tejföl 2 ek
finomliszt 2 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek