r
Nosalty Logó

Sajtos rizzsel töltött mángold

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Sajtos rizzsel töltött mángold
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1203 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 4807 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 28 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.8 g

Zsír

  • Összesen
    34.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15569.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    2230 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    3022 mg
  • Foszfor
    1982 mg
  • Nátrium
    8174 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.9 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    3495.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    11588 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    70 mg
  • C vitamin:
    1108 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    30668 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    654 micro
  • Kolin:
    747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    1663 micro
  • β-karotin
    134781 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    406541 micro
Összesen 1203 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    339.2 g

Zsír

  • Összesen
    136.8 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    714 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    62278.1 g
  • Cink
    62 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    8918 mg
  • Vas
    277 mg
  • Magnézium
    12088 mg
  • Foszfor
    7930 mg
  • Nátrium
    32697 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    56 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    715.5 g
  • Cukor
    165 mg
  • Élelmi rost
    242 mg

VÍZ

  • Összesen
    13980.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    3
  • A vitamin (RAE):
    46350 micro
  • B6 vitamin:
    15 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    282 mg
  • C vitamin:
    4434 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    122674 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2615 micro
  • Kolin:
    2989 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1116 micro
  • α-karotin
    6650 micro
  • β-karotin
    539123 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1626164 micro
Összesen 4807 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    196 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    734 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    3224 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9724 micro
Összesen 28 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Bő forró vízbe mártom a mángoldot, egyszerre kettőt-kettőt a két kezemben. Éppen csak meglágyuljon, kiemelem, veszem a következőket. A már leforrázott leveleket tálon pihentetem, hagyom kihűlni.
  2. Amíg a levelek hűlnek, elkészítem a tölteléket: párolt rizs maradékot (vagy persze frissen is készülhet) hidegen, reszelt sajttal (esetemben természetesen a piacomról származó kecskesajt már éppen száradó maradékának lereszelésével), tojással, frissen őrölt borssal keverem.
  3. A kihűlt, forrázott mángold levelekből kivágom a szárat, félreteszem (saláta lesz belőle majd), a két fél levelet egymás mellé fektetem, úgy, hogy egymásra fedjenek és a 'válluk' legyen tőlem távolabb: egy két részből álló, kicsit egymásra lapuló, nagyon elnyújtottszív-forma fekszik előttem. Vagy 30 cm hosszú és legszélesebb pontján (a váll alatt) sem több, mint 15 cm.
  4. A közepére merek egy fél evőkanálnyit a rizses-sajtos-tojásos töltelékből, keresztben hurkát formálok belőle.A levél felém eső részét áthajtom a tölteléken, és tőlem elfele göngyölni kezdem úgy, hogy közben finom nyomkodással tömörítem a tölteléket.
  5. A váll előtt úgy 5-6 centivel behajtom a levélnek a töltelékből kilógó végét - ez zárja a kis hengert oldalról -, végiggörgetem a hengerecskét. A műveletet az összes levéllel ismétlem.
  6. A vajat megolvasztom egy lapos lábasban és a hengerecskéket szorosan egymás mellé a lábasba helyezem.
  7. Amikor elfogytak a levelek, ráöntöm a bort és fedő alatt teljes lángon 10 perc alatt készre párolom a tekercseket - a tojásnak éppen csak össze kell kötnie a tölteléket.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 41953
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 17.

Ajánló

Köretnek, előételnek, hidegen csak úgy bekapni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sajtos rizzsel töltött mángold
Harmathy Ildikó 313 recept

A mángoldot nagyon könnyű termeszteni, csak el kell vetni a magot, aztán nő és ontja szép, egészséges leveleit. Kártevő alig bántja, ezért aztán az ember könnyen hajlamos a termesztésére, ha van akár egy csöppnyi kis kertje is. Az Anna Malom kertjében mindig volt mángold, sokat kísérleteztem vele. Eddig ez a legkedvesebb mángold receptem. Nagyanyámtól tanultam: az ételmaradékot nem dobjuk ki, továbbhasznosítjuk. Ez a recept nagyon alkalmas a párolt rizs maradékának eltűntetésére. (Nálam valahogy mindig marad.) Most a piacomon vettem a mángoldot, az én kertemben éppen nincsen. Már hiányzott!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek