Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pogácsa Ilu nénitől

Sajtos pogácsa Ilu nénitől
Sajtos pogácsa Ilu nénitől
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ó, igen, a sokezredik sajtos pogácsa receptje.:)

Az az igazság, hogy ha a képen látható pogácsát csak úgy kivehetnénk a képernyőből, az tulajdonképpen beszédesebb lenne bármilyen méltatásnál. Puha és omlós és sajtos és finom és ropogós kívül... és én ráadásul nem is vagyok pogácsarajongó! Tényleg nem, máskor hűvös közönnyel sétálok el egész tepsinyi frissen sült példányok előtt, de ez, kérem... pogácsa!

Az, hogy mégis megsütöttem, édesapámnak köszönhető, aki kisgyerekkora óta él-hal a pogácsáért. Le is tesztelt már mérhetetlenül sokfélét, de csak kettőt emleget azóta is: az egyik az ő édesanyjáé, a másik pedig Ilu nénié. Ilu néni a kedves szomszédnénink (és tulajdonképpen a pótnagymamám) volt sok évvel ezelőtt, amolyan igazi, férjjel-kutyával-macskával és régi mesekönyvekkel. Tőle származik a recept, amit leírt nekünk, mert apukám elhatározta, hogy márpedig ezt ő megsüti, ha törik, ha szakad. Sok évig (nahát, ki tudja, miért...) nem lett belőle semmi, el is felejtettük a kis papírlapot, és csak nemrég került elő költözés során. Mivel holnap osztálykirándulásra megyek, gondoltam, kipróbálom, hadd legyen mit elosztogatni (nem lesz), emellett édesapám is holnap utazik vidékre, hogy Anyák Napja alkalmából felköszöntse a nagymamámat - nos, a neki szánt sütihalmazt is megtoldottuk még néhány szem pogácsával.:)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A reszelt sajt egy részét (kb. harmadát) félretesszük, ezt szórjuk majd a pogácsa tetejére.
  2. A hozzávalókat összegyúrjuk "egy kicsit gyengébb állagú" tésztává (ahogy Ilu néni fogalmaz). Kifejezetten lágy marad, nem válik el az edény falától, de nem is kell neki ilyen mutatvány. Az viszont fontos, hogy jól dolgozzuk ki, mert akkor lesz az igazi.
  3. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Az 1 óra leteltével kivesszük a tésztát, és lisztezett deszkára borítva alaposan átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, szaggatjuk, és besorakoztatjuk a pogácsákat a tepsibe. Itt a csapat ismét pihen 10 percet.
  5. Ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt 200 fokra.
  6. A pihenő után a tetejüket megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk egy kis sóval és a reszelt sajttal, majd betesszük a tepsit a forró sütőbe. 5-6 perc után a hőfokot lejjebb vesszük kb. 170 fokra, így sütjük még 15-20 percig, amíg szép színt kapnak. A sütőből kivéve még nagyon puhának tűnnek, de hűlés közben tökéletes állagúra szilárdulnak.
  7. Ne hagyjuk, hogy még melegen elfogyjon az egész! :)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 518
elküldve: 2
receptkönyvben: 87
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

framboise

Mióta szakács: 2014.04.13.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

A Sajtos Pogácsa - mennyei kiadás Ilu nénitől, sajtos pogácsa, egyszerű pogácsa, puha pogácsa

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andr3w
Andr3w Sat, 2016-11-05 22:34

Nemtudom, h csináltátok, de, ha azt csináltam betűre, mint ami a receptben volt, akkor nekem palacsintatészta állagú lett...

marimi
marimi Thu, 2014-05-22 15:47

Ez a pogácsa nagyon jó!!! Gyors, nincs vele sok macera, kívül ropogós, belül omlós, ízletes. Szívesen fogom készíteni vendégeknek is. Köszönet a receptért:)

Dorr
framboise / Dorr Fri, 2014-06-13 23:24

Örülök, hogy odaát is sikert aratott!:) Köszönöm, hogy megosztottad velem

628
finomliszt 50 dkg
sertészsír 12.5 dkg
margarin 12.5 dkg
sajt 15 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
élesztő 3 dkg
tej 50 ml
cukor 2 teáskanál
tejföl 2 dl
2 teáskanál
tojásfehérje 1 db