Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó Hevikétől

Mézeskalács házikó Hevikétől
Mézeskalács házikó Hevikétől
130 perc / előkészület: 120 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly láttam valahol egy mézeskalács házat, ami teljesen megbabonázott, de akkor valahogy idő hiányában ennek a készítése elmaradt. Kihívásnak tekintettem, és már nagyon vártam az ünnepek közeledtét. Hetekkel ezelőtt elkezdtem keresgélni a neten, ki hogyan készíti ezt a remekművet. A több órányi olvasgatásból és tapasztalatokból született ez a két házikó, amire igen büszke vagyok. Nem könnyű feladat, nekem 2 napomba került az elkészítése (munka mellett). A sikeren felbuzdulva elhatároztam, hogy jövőre sorozatgyártásba kezdek! smiley

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

  • 10 dkg cukor (olvasztott)

A szóráshoz

ajánlat

Mielőtt nekifogtok, érdemes előre kigondolni a ház méreteit, a díszítést és minden apró részletet, mert időt spóroltok meg vele. Karácsony előtt elég pár nappal elkészíteni. Nem tudom, mennyire "tartós", de az enyém 4 napja megvan, és jól bírja még. Ajándékba is lehet készíteni, csak a szállításnál óvatosan.

Ebből a tészta mennyiségből nekem ez a két ház lett, a fent megadott ház méretével.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet megolvasztjuk, belekeverjük a margarint, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, majd ha kihűlt, akkor 1 egész tojást.
  2. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, és a mézes keverékkel összedolgozzuk.
  3. Az elkészült tésztát 3-5 órára hideg helyre tesszük.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a házikó sablonját. A képen látható ház méretei: tető: 16x9,5 cm (2 db kell), a ház oldala: 13x7,5 cm (2 db), ház eleje: 10x7,5x8 cm (2 db), kémény (tetszőleges) és egy ház alap (ami nagyobb legyen a háznál).
  5. Pihentetés után a tésztát kis adagokban lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, majd a sablonokat ráhelyezzük, körbevágjuk, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  6. Kivágjuk az ablakok és az ajtó helyét. (Az ablakokat be is "üvegezhetjük"., ha színes töltetlen kemény cukorkát két zacskó között összetörünk klopfolóval, és az ablak helyét a cukortörmelékekkel kitöltjük, majd úgy sütjük.)
  7. A felvert másik egész tojással lekenjük a tésztát, és hideg helyen kb. fél órát még pihentetjük.
  8. 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, hogy szép barna színt kapjon, de vigyázat, gyorsan megég.
  9. Sütőből kivéve,  még egy tojásfehérjével is lekenjük, ettől lesz fényes a tészta. A tésztát a tepsibe hagyjuk kihűlni.
  10. Az írókához 1 tojásfehérjébe apránként fakanállal belekeverjük a porcukrot. A tojásfehérjét nem kell felverni. Annyi porcukrot teszünk hozzá, hogy a fakanálról ne csöppenjen le a massza.
  11. A ház alapját egy nagyobb tálcára tesszük. Kis lábasban cukrot olvasztunk, majd a ház elemeit óvatosan a forró olvadt cukorba mártjuk, és egyesével a ház alapjára helyezzük. A illesztéseknél ügyeljünk arra, hogy az oldalait is bele kell mártani a cukorba. Gyorsan kell dolgozni, mert a cukor forró, és hamar megköt. Ha a lábosban kihűlt a cukor, akkor kis lángon újra felmelegítjük, és tovább "ragaszthatunk" vele.
  12. Ha készen van a ház, akkor az írókát erősebb zacskóba töltjük, pici lyukat szúrunk a végére, és körberajzoljuk vele a házat. Így eltüntetjük vele az illesztéseket, illetve a cukormázat. Megrajzoljuk a cserepet, a jégcsapot, a havas tetőt, kéményt stb.
  13. 15 percre hidegre tesszük, hogy az íróka megszáradjon, ezután a porcukrot szűrőbe téve, leporcukrozzuk az egész házat, mintha havas lenne.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 161
elküldve: 3
receptkönyvben: 77
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézes házikó, mézeskalács ház

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

erikaanyu
erikaanyu Tue, 2011-12-20 17:31

kedves hevike ! ügyes vagy régen már sütöttem én is házikót ,aztán ahogy a gyerekek nőttek meg sokat kell dolgozni ,nem volt erőm hozzá,az idén lányunk barátjának ajándékba,megint csináltam igaz 3 szor áltam neki mert összedölt,de nem adtam fel végül is férjem segitségével elkészült és olyan jóra sikerült hogy egész olaszországig birta az utat.

hevike
Hevike / hevike Tue, 2011-12-20 20:09

Köszönöm szépen! Hát jó kis meló, az biztos, de megéri a fáradtságot. Olaszországig bírta? Gratulálok! :-)

ilusnéni
ilusnéni Mon, 2011-12-12 12:18

kedves hevike. nagyon ügyes jó tudni hogy a fiatalok is szeretnek sütni. én már régen sütöm a karácsonyi mézeseket. ha elfogadja szeretnéksegiteni. a háziko összeragasztásánál szerencsésebb ha főzött tojásfehérje habot használ - amit egy kicsit túlfőz - .az is nagyon gyorsan száras . a pirított cokor a levegő páratattalmátol felpuhul és nem marad meg a házikó. üdvözli: ilusnéni

hevike
Hevike / hevike Mon, 2011-12-12 16:24

Kedves Ilusnéni! Nagyon szépen köszönöm a tanácsát, és legközelebb ki fogom próbálni úgy, ahogy ön javasolta. Nyugodjon meg, vagyunk egy páran, akik szeretnek sütni! :-) Üdvözlettel: Hevike

manka142
manka142 Fri, 2011-12-09 22:04

Annyra ügyes vagy Tesóm!!!!Nagyon Büszke vagyok Rád!!!A jövő évi falucskához a mintát,küldöm!!!Puszi

1035
finomliszt 50 dkg
méz 1.5 dl
tojás 2 db
margarin 5 dkg
porcukor 13 dkg
szódabikarbóna 1.5 kk
mézeskalács fűszerkeverék 14 g
tojásfehérje 1 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 3 ek
cukor 10 dkg
porcukor 3 ek