Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos kuglóf

Rumos kuglóf
Rumos kuglóf
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elég bonyolult Nagyi recept... Nem nehéz elrontani, de aki megcsinálja helyesen, nem marad ki a jóból. Egy rám maradt receptkönyvéből próbáltam ki ezt a finomságot, nekem sem sikerült elsőre, de megérte újrapróbálni :) Türelem rózsát terem!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

Az öntethez

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tejet a cukor felével meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk.
  2. Ezután a felfuttatott élesztőt a liszttel, a maradék cukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat vagy margarint is beledagasztjuk.
  3. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett kuglófformába töltjük, hozzáveregetjük az asztalhoz, hogy az aljára is leérjen a massza, és langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.
  4. Forró sütőbe tesszük, kb. 180 fokon, de 5 perc múlva mérsékeljük a sütési hőfokot 160 fokra. Tűpróbáig sütjük.
  5. Ha megsült, 5-10 percig hagyjuk állni, mert különben szétesik. Majd fejjel lefelé egy tálra borítjuk.
  6. Az 1 dl vízben felforraljuk cukrot a citromhéj keverékével, amelyet még a rummal is ízesítettünk, majd leöntjük vele a kuglófot. Amikor a tészta jól megszívta magát, bekenjük a barackízzel és szikkadni hagyjuk.
  7. A kakaót 1 ek cukorral és egy kevés vízzel kevergetve sűrűre főzzük, a tűzről levéve a vajat belekeverjük, és így öntjük a kuglóf tetejére, hogy helyenként lecsurogjon róla.
  8. Ha megdermedt, a maradék cukorral habbá vert tejszínnel díszítjük. (Nekem az elkészítési idő összesen 2 óra volt.)


 

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 852
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Süti89

Mióta szakács: 2012.07.22.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kuglóf
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rumos kuglóf a nagyitól, kuglóf, vajas kuglóf rummal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

736
rétesliszt 25 dkg
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
porcukor 4 dkg
tojás 3 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 5 dkg
1 csipet
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
cukor 15 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
rum 1 dl
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
sárgabaracklekvár 3 ek
vaj 3 dkg
habtejszín 2 dl