r
Nosalty Logó

Egyszerű rozsos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Egyszerű rozsos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 470 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1878 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 238 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1543.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    1181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 470 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6175.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    4725 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 1878 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 238 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ha kenyérsütőben készítjük: először elmorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a porcukrot, majd ráöntjük a langyos tejet.
  2. Amíg az élesztő "felfut", összekeverjük a többi hozzávalót: a kétféle lisztet, a sót, az őrölt köményt.
  3. Majd ezt is az élesztős tejhez adjuk.
  4. Elkezdjük dagasztani.
  5. A langyos vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt állagot. (Akkor jó, ha tészta nem ragad az edény falához, de az ujjunkat könnyen bele tudjuk nyomni).
  6. Ha nem kenyérsütőbe készítjük, a sorrend a következő: liszt-porcukor-só-kömény, a tejben felfuttatott élesztő-víz.
  7. Ha összeállt a tésztánk, kizsírozott, lisztezett gyümölcskenyér formába nyomkodjuk finoman, majd a 40 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig pihentetjük, ezután 180 fokon további kb. 35 percig sütjük, amíg piroskás lesz a teteje.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 31x12x7
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 38562
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sokkal jobb, mint a bolti és egyszerű elkészíteni. Ajánlom mindenkinek, aki szereti tudni, hogy mi kerül az asztalára :).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Csillu! Én még csak néhány napja vettem egy kenyérsüt? gépet, és most keresek hozzá recepteket, de én eddig úgy tudtam, hogy ilyenkor az éleszt?t nem kell felfuttatni. Kipróbáltam ezt a receptet, és nem futtattam fel az éleszt?t, csak a tetejére morzsoltam. Szépen kisült, nagyon finom lett, de nem lett olyan nagy, mint neked a képen (én a gépben sütöttem meg, de nem töltötte ki teljesen a kétkarú üstjét). Szerinted azért nem lett nagyobb, mert nem volt az éleszt? felfuttatva? Köszi, Ági

Törölt felhasználó

Szia Ági! Lehetséges, hogy ez volt a probléma.Én minden tésztát amihez éleszt? kell, az éleszt? felfuttatásával kezdem. Egyébként az én kenyerem rendes süt?ben sült, szerintem próbáld ki, h a gépben csak megdagasztod és ha feljött a tészta a gép tetejéig, kiveszed és átrakod a formába. A receptben a süt?ben kelt meg, de azt azért írtam úgy mert gyorsabb és az eredmény majdnem olyan jó.Én a tésztát a következ?képpen állítom össze: el?ször elmorzsolom az éleszt?t (ez kerül az üst aljára) rászórom a cukrot, majd a tejet vagy vizet, addig várok amíg a tetején haboskás lesz az éleszt?.Ezután a lisztet összekeverem a f?szerekkel, sóval és egyben adom hozzá.Sok sikert! Csillu

Törölt felhasználó

Köszi a választ! Legközelebb megpróbálom úgy, hogy felfuttatom az éleszt?t, hátha úgy jobb lesz. Igazából nem szeretnék bajlódni külön süt?ben történ? sütéssel, mert nem sok id?m van egy 5 hónapos pici lány mellett, ezért is vettem meg a kenyérsüt?t, hogy csak összedobom a dolgokat, és néhány óra múlva kiveszem a kenyeret :)

cirbolya

Kézzel dagasztottam, gázsüt?ben sütöttem. Kit?n? recept. Szép és finom kenyér lett. Köszönöm.

Törölt felhasználó

Ez volt életem els? kenyér sütése. Egész jól sikerült, habár nekem a tészta kissé híg lett (túl sok víz?). Egy kis extra liszt megoldotta. ?rölt köményem nem volt, szóval sima köménymaggal is jó. Kösz a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Csillu! Életem els? jó kenyere. Köszönöm szépen, mindenki dicsérte! :) Kenyérsüt?be készítettem. :)

Törölt felhasználó

Szia! A liszteket csak ebben az arányban használod? Vagy esetleg több teljes ki?rlés? liszttel is kipróbáltad már? Vagy esetleg csak teljes ki?rlés?b?l? Köszi a választ! Anikó

fekete.brigitta87

Sziasztok! Én most csináltam meg a kenyeret. Rosszul látom, hogy nincs leírva, hogy külön kellene keleszteni? Mert nekem egyáltalán nem kelt meg, és így persze sületlen is lett a közepe... Na mindegy, biztos csak én vagyok béna..

Törölt felhasználó

Sziasztok! Elnézést kérek mindenkit?l a kés?i válaszért! Kedves cirbolya, tommot, agrzsuzsi nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyeretek :). Kedves Strega76, próbáltam több rozsliszttel de mivel ennek a fajta lisztnek alacsonyabb a sikér tartalma általában a kenyér tömény, a tészta ragadós lett. :( Persze lehet kísérletezni Herbáriás boltokban kapható sikérrel. Nálam ez az arány jött be. Ha sikerült oszd meg velünk is légyszi :).Kedves fekete.brigitta87! Biztos, hogy nem vagy béna :D Ha nekem nem lett volna egy feneketlen gyomrú kutyusom, házat építhettem volna az elcseszett kenyerekb?l :D. Sok eshet?ség lehet: pl.: nekem se sikerült mindegyik éleszt?vel,ált. a budafokival minden összejön.Vagy túl kemény lett a tésztád, próbáld meg több langyos vízzel, és a liszt is legyen szobah?mérséklet?, esteleg nem került elég leveg? a tésztába -tovább kell dagsztani-. Nekem is csak a süt?ben kelt, de sokszor rátettem a radiátorra egy konyharuhával letakarva, az is hatásos :) Csillu

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek