Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rigójancsi torta

Rigójancsi torta
Rigójancsi torta
100 perc / előkészület: 80 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kb. 15 éve ettem először rigójancsit egy barátnőmnél és nagyon ízlett. Sokáig szemeztem ezzel a recepttel, mígnem a párom születésnapjára megsütöttem. Ízlett az egész családnak. Nem túl édes és habos hmm :).
 Nekem nem sikerült a csokoládé a tetejére, ezért sütöttem még egy tortalapot és bevontam "házi csoki bevonattal". De legközelebb ismét próbálkozom, hátha...
 A recept a Magyar konyha- édességek című könyvből származik.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetjére és az oldalára

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A tésztához  a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk.
  2. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk.
  3. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C; légkeveréses sütőben 165 C) kb. 20 percig sütjük.
  4. Amikor kihűlt, a formát kartonpapírral kibéleljük úgy, hogy a pereménél magasabb legyen, nehogy a krém kifolyjon.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, és kb. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle.
  6. A zselatint 15 percre 1 dl hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd addig melegítjük, amíg feloldódik.
  7. 1 evőkanálnyit ebből is félreteszünk, a többit a tejszínbe csorgatjuk, és elfelezzük.
  8. Az egyik felébe olvasztott csokoládé, a másikba porcukor kerül.
  9. A tésztára egyenletesen rákenjük a csokoládés, majd a fehér habot, és hűtőben 5-6 órát dermesztjük.
  10. Utána a tortakarimát meg a kartont leemeljük róla.
  11. A félretett zselatint újra feloldjuk, az eltett tejszínhabba csorgatjuk, majd a torta oldalára simítjuk, és ismét hűtőbe állítjuk.
  12. Közben sütőpapírra tesszük a tortakarikát, körberajzoljuk, és az olvasztott 15 dkg étcsokoládét egyenletesen rákenjük. Ha megszilárdult, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és a torta tetejére rakosgatjuk.
  13. Az oldalára mandulát tapasztunk; végül forró vízbe mártott késsel a bejelölt csokoládétetők mentén fölszeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 121 754
elküldve: 9
receptkönyvben: 990
elkészítve: 12/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Freya

Mióta szakács: 2009.11.02.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rigójancsi

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2014-05-01 02:00

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.04.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-01-24 13:08

Kedves Freya !
Tegnap elkészítettem, alig várom, hogy estére jöjjenek a gyerekeim és meg kínálhassam őket !
Nagyon finom, köszönjük szépen !
Annyi a változás,hogy 2-3 óra hűtés után én a tejszín rétegre kentem az olvasztott csokit.
Nagyon szép síma lett. Szeretettel üdvözöllek: Anci

Fokalany
Fokalany Tue, 2011-12-27 20:57

Ez a recept egyszerűen fantasztikus!! :) és nem olyan bonyolult mint amilyennek tűnik:)

Ninane
Ninane Fri, 2011-01-07 13:34

Hát lehet hogy nem ez az igazi Rigó Jancsi, de jobban hasonlít hozzá mint amit a tévében egy néne sütött ezen a néven, kakaós piskótára kent nyers, felvert tojásfehérjét... Hát az még négerkockának sem ment volna el, mert abba is gőz fölött verik a habot de arra inkább hasonlított. Nagyon felháborodtam, hogy egy neves főzőcsatornán leadnak ilyet, Rigó Jancsi néven, akkor is ha nem ők nevezték el annak.
Ezt csak egy hozzászólásra reagálva írtam :)
Szóval inkább ezt próbálom ki mint a nyers tojásos akármit.

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-01-07 13:34

Kedves Ninane, azt a aműsort én is láttam és elképedtem rajta. Vártam, hogy mikor kerül elő a tejszín mega csoki, hát közel sem járt hozzá a nénike. Tényleg inkább négerkocka benyomását keltette az a jancsi. Zsuzsa

Ninane
Ninane Sun, 2011-01-09 01:15

Akkor nem vagyok egyedül ezzel a problémával, örülök neki :) Mellesleg ki nem állom a nyers tojásos recepteket, főleg ha elkerülhető hogy nyers legyen.

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-10 09:02

Én a tiramisut is igyekszem tojás nélkül készíteni. Bár én a szüleimtől, vidékről hozom a házi tojást vagy ha épp nem tojnak a tyúkok, mert olyanjuk van, akkor a közeli Bábolnán veszem meg az egy havi adagot, mert havonta csak egyszer tudok szülőlátogatást tenni. A magyar tojásban még nem csalódtam, most viszont hallottam a dioxin szennyezett tojásról, hát nem biztos, hogy szeretném bármelyik ételembe tenni. Zsuzsa

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Fri, 2011-01-07 13:04

Sziasztok!
Minden évben a fiam születésnapjára ezt a sütit sütöm, ez a kedvece. Az eredeti rigójancsi valóban nem ez a recept, mind a tésztája, mind a krémje és a teteje is csokoládés (vagy kakaós) alapokból készül. Ez is finom lehet, de én maradok a megszokottnál.

Lidi
Lidi Sun, 2010-10-31 08:55

Hali!
Teljesen mindegy milyen fiú nevet kapott!
Szerintem guszta és biztos finom is!
Hamarosan kipróbálom!:)

torpi
torpi Wed, 2009-12-16 07:32

Az etcsoki helyett lehet natur holland kakaoport keverni , sokkal finomabb a csokinal, es akkor elmondhatod hogy rigojancsi tortat csinaltal.

freya
Freya / freya Fri, 2009-11-27 23:13

Kedves látogató! A recept a Magyar konyha- Édességek című könyvből származik. Abban nevezik Rigójancsinak ( nem Rigó Jancsinak ) :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-11-27 09:13

Biztos nagyon finom torta, de semmiképpen nem Rigó Jancsi!

396
tojás 2 db
cukor 2 csapott ek
finomliszt 1 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 1 csapott ek
napraforgó olaj 1 ek
habtejszín 8 dl
zselatin 1 ek
étcsokoládé 10 dkg
porcukor 1 púpozott ek
mandulapehely 10 dkg
étcsokoládé 15 dkg