Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi Rigó Jancsi torta

Karácsonyi Rigó Jancsi torta
Karácsonyi Rigó Jancsi torta
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Rigó Jancsi a család nagy kedvence. Főleg Apukám szereti. Ez a recept még a Nagymamámtól származik, nagy kincsként óvta évtizedeken át, amíg élt, nem is szabadott kiadnom senkinek. De olyan finom, hogy szerintem vétek lenne tovább titkolni, hadd szerezzen örömet mindenkinek, aki a csokoládé varázsában él! :)

Idén karácsonykor a Párom szüleihez készültünk ünnepi vacsorára, és már hetekkel előtte nagy fejtörést okozott, hogy mit vigyek ajándékba. Végül arra jutottam, hogy az ősrégi családi receptet bújtatom új köntösbe, hisz mindig sikert hozott, most se lehet ez másképp.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. 8 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral habosra keverünk.
  2. 5 dkg kakaót, 2 ek zsemlemorzsát, 8 kanál lisztet (amit 1 cs sütőporral elkeverünk) hozzáadjuk.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. "Feláldozunk" egy keveset a habból lazításképp, és a csokimasszához keverjük, majd végül óvatosan hozzákeverjük a többi habot is.
  4. A tortaformába sütőpapírt rakunk, kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát, és megsütjük. (180 fokon kb. 45 perc) Sütés után kiborítjuk egy deszkára, és három lapra vágjuk a tésztát. Illetve szépségápolási operációt hajtunk rajta végbe (ahol kiáll vagy nem egyenletes lenyiszitoljuk).

Hab:

  1. 1 liter tejszínt (habtejszínt) kemény habbá verünk, majd belerakunk 12 dkg porcukrot és 1 cs vaníliás cukrot. Ezen a ponton kiveszünk belőle egy pohárba 3-4 evőkanállal, hogy legyen mivel a torta oldalához ragasztani a rolettiket.
  2. Majd 12 dkg kakaót és 5 kis csomag habfixálót is hozzákeveverünk.

Összeállítás:

  1. A tészta aljára öntjük a habot, majd elsimítjuk, és ráhelyezzük a másodikat lapot is. Elég sok hab szokott maradni, így kenjünk a tetejére is, hogy elsimítsuk az esetleges egyenlőtlenségeket, és szépen tudjuk ugyanígy formázni vele az oldalát is.
  2. Biztos észrevettétek, hogy marad egy egész lapunk! :) No hát ezzel a családot szoktam boldogítani. A lapot félbevágjuk, hogy két fél kerekünk legyen. Az egyik fél kerek lapra rárakjuk a maradék csokis habot, végül ráhelyezzük a másik felet is, enyhén megnyomkodjuk, hogy jól összeálljon. Szeleteket vágunk belőle, és berakjuk a hűtőbe.

Díszítés:

  1. Tehát van egy tortánk, amit körbekentünk csokihabbal.
  2. A fondantot kinyújtjuk, és rárakjuk a tortára, szépen elsimítgatjuk, hogy sehol ne legyen levegős. Úgy vágjuk le a fölösleget, hogy egészen a torta aljáig érjen a fondant, de nem baj, ha nem lesz szép egyenletes az alja, vagy az oldala meggyűrődik. Az a lényeg, hogy a tetején szép sima legyen.
  3. A habverésnél félrerakott fehér tejszínhabbal vékonyan körbekenjük a fondanttal borított torta oldalát, és szépen rátapasztjuk egyenként a rolettiket. Ha körbeértünk megigazgatjuk, hogy kb. egyenlő távolságra legyenek egymástól, majd a szalaggal körbekötjük, és masnit is kötünk rá.
  4. A tetejére rakott díszt is fehér tejszínhabbal ragasztjuk rá. Mivel ez a torta karácsonyra készült, így a maradék mézeskalácsból tettem rá. De lehet bármi mást is. Csak a képzelet szabhat határt a díszítésnek. 
  5. Ha kész a torta, tegyük hűtőbe. Kb. fél napot jó, ha állni hagyjuk, de igazán egy nap után áll össze az íze rendesen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32 cm
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 30 074
elküldve: 9
receptkönyvben: 205
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

DDalma

Mióta szakács: 2013.01.12.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Rigó Jancsi, tejszínes torta, csokis torta tejszínkrémmel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ddalma
DDalma / ddalma Fri, 2014-04-11 22:49

Tutira mentem! :) Nekem bevált ez a mennyiség. Szépen áll a hab és az ízén se lehet érezni.

norcyyyy
norc / norcyyyy Fri, 2013-01-18 12:28

Kedves DDalma!
Gyönyörű a torta, ezt szeretném most egy közelgő szülinapra elkészíteni. A kérdésem csak annyi lenne hozzá, hogy esetleg be tudnád ide másolni annak a fondantnak a receptjét amit Te használsz? Rengeteg tortát csináltam már, de a fondant bevonatoktól mindig is tartottam. Viszont ez annyira megtetszett, hogy gondoltam egyszer mindent el kell kezdeni :)
Előre is köszönöm,
Nóri

Levendula
Levendula / Levendula Wed, 2013-01-16 16:08

Ja és az én véleményem: a torta gyönyörű, és bár nekem nem kedvencem a tejszíntöltelékes sütemény, elmentem, mert a régi családi receptek, illetve annak modernizált változatai mindig sikert ígérnek!
Köszi!

joss71
joss71 / joss71 Wed, 2013-01-16 14:37

Igen,gyönyörű,és biztosan finom is,de a "Rigó Jancsi"-hoz szinte semmi köze nincs...tisztelhetnénk elődeink receptjeit.

Levendula
Levendula / Levendula Wed, 2013-01-16 16:06

Miért ne lenne köze hozzá? A Rigójancsi egy piskótajellegű, tejszíntöltelékes, csokis sütemény. Ahogyan ez is az - más kérdés, hogy (nyilván a küllem, és tán a karácsony miatt) kapott egy fondant bevonatot a csokimáz helyett, és a rolettidíszítés is kissé ünnepibbé tette a megjelenést.
Az alapok megegyeznek, nem hiszem, hogy egy hobbiszakács oldalon - még egyszer: NEM szakmai cukrászati oldalon vagyunk - ne férnének bele a fentiek egy régi családi sütemény modernizálásába ...

joss71
joss71 / joss71 Sat, 2013-01-19 16:53

Elméletileg a töltelék nem kakaós tejszín...és a fondant a tetején sem utal Rigó Jánosra...amúgy,a kolozsvári töltött káposztába sem teszünk pl.parizert...akkor már nem az lenne a neve.Én csak azt mondom,(igen,végzett cukrászként,de itt hobbi szakácsként)hogy a híres elődeink híres receptjeit tartsuk tiszteletben.Szerintem ennyivel tartozunk elődeinknek... Lehetne,pl.kakaós,fondantos kakaós süti...

Levendula
Levendula / Levendula Wed, 2013-01-23 14:43

Hát ... a kolozsvári töltöttkáposztába lehetséges, hogy tesznek némelyek parizert (egészen elvetemült dolgokat produkál az élet és a nincstelenség néha), és teljesen nyugodt szívvel hívják ettől még kolozsvári töltöttkáposztának ... mondjuk Gyula néni módra. Ott az illúzió sokat segíthet az étel elfogyasztásánál. Itt a név utalhat az "ősforrásra".
Sajnálom, de újfent azt tudom írni: ez egy hobbiszakács oldal, nem a Gerbaud szakmai vitafóruma. Ott biztosan okkal rónák meg azt, aki a Rigójancsit - horribile dictu! - csokoládé helyett kakaóval készíti, vagy - urambocsá - csokimáz helyett fondantbevonatot rak rá.
Itt viszont azt hiszem, a "szerző" - aki előre bocsátotta, hogy családi receptet tesz közzé - nyugodtan hívhatja Rigójancsinak ezt a süteményt - legfeljebb nem indul vele szakmai versenyen, ahol majd a Képzett Cukrász lepontozza....

joss71
joss71 / joss71 Mon, 2013-01-28 16:44

Teljesen igazat adok neked,a békesség kedvéért.Ettől függetlenül sem hívjuk a családi receptek közt talált kakaós-fondantos sütit Rigó Jancsinak...ennyi.

923
tojás 8 db
porcukor 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
zsemlemorzsa 2 ek
finomliszt 8 evőkanál
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
habtejszín 10 dl
porcukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 12 dkg
habfixáló 5 csomag
roletti 60 db
cukorfondant 50 dkg
keksz 10 dkg