r
Nosalty Logó

Karácsonyi Rigó Jancsi torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
DDalma
Karácsonyi Rigó Jancsi torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 923 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 9247 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 304 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    732.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    351 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    345 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 923 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188.2 g

Zsír

  • Összesen
    393.8 g
  • Telített zsírsav
    230 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2580 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7322.6 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    1189 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    1003 mg
  • Foszfor
    2807 mg
  • Nátrium
    2054 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1330.4 g
  • Cukor
    862 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    954.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3505 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    548 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    1346 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3453 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2037 micro
Összesen 9247 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 304 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta:
  2. 8 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral és 1 cs vaníliás cukorral habosra keverünk.
  3. 5 dkg kakaót, 2 ek zsemlemorzsát, 8 kanál lisztet (amit 1 cs sütőporral elkeverünk) hozzáadjuk.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. "Feláldozunk" egy keveset a habból lazításképp, és a csokimasszához keverjük, majd végül óvatosan hozzákeverjük a többi habot is.
  5. A tortaformába sütőpapírt rakunk, kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát, és megsütjük. (180 fokon kb. 45 perc) Sütés után kiborítjuk egy deszkára, és három lapra vágjuk a tésztát. Illetve szépségápolási operációt hajtunk rajta végbe (ahol kiáll vagy nem egyenletes lenyiszitoljuk).
  6. Hab:
  7. 1 liter tejszínt (habtejszínt) kemény habbá verünk, majd belerakunk 12 dkg porcukrot és 1 cs vaníliás cukrot. Ezen a ponton kiveszünk belőle egy pohárba 3-4 evőkanállal, hogy legyen mivel a torta oldalához ragasztani a rolettiket.
  8. Majd 12 dkg kakaót és 5 kis csomag habfixálót is hozzákeveverünk.
  9. Összeállítás:
  10. A tészta aljára öntjük a habot, majd elsimítjuk, és ráhelyezzük a másodikat lapot is. Elég sok hab szokott maradni, így kenjünk a tetejére is, hogy elsimítsuk az esetleges egyenlőtlenségeket, és szépen tudjuk ugyanígy formázni vele az oldalát is.
  11. Biztos észrevettétek, hogy marad egy egész lapunk! :) No hát ezzel a családot szoktam boldogítani. A lapot félbevágjuk, hogy két fél kerekünk legyen. Az egyik fél kerek lapra rárakjuk a maradék csokis habot, végül ráhelyezzük a másik felet is, enyhén megnyomkodjuk, hogy jól összeálljon. Szeleteket vágunk belőle, és berakjuk a hűtőbe.
  12. Díszítés:
  13. Tehát van egy tortánk, amit körbekentünk csokihabbal.
  14. A fondantot kinyújtjuk, és rárakjuk a tortára, szépen elsimítgatjuk, hogy sehol ne legyen levegős. Úgy vágjuk le a fölösleget, hogy egészen a torta aljáig érjen a fondant, de nem baj, ha nem lesz szép egyenletes az alja, vagy az oldala meggyűrődik. Az a lényeg, hogy a tetején szép sima legyen.
  15. A habverésnél félrerakott fehér tejszínhabbal vékonyan körbekenjük a fondanttal borított torta oldalát, és szépen rátapasztjuk egyenként a rolettiket. Ha körbeértünk megigazgatjuk, hogy kb. egyenlő távolságra legyenek egymástól, majd a szalaggal körbekötjük, és masnit is kötünk rá.
  16. A tetejére rakott díszt is fehér tejszínhabbal ragasztjuk rá. Mivel ez a torta karácsonyra készült, így a maradék mézeskalácsból tettem rá. De lehet bármi mást is. Csak a képzelet szabhat határt a díszítésnek.
  17. Ha kész a torta, tegyük hűtőbe. Kb. fél napot jó, ha állni hagyjuk, de igazán egy nap után áll össze az íze rendesen.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 32372
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 16.

Receptkategóriák

Karácsonyi Rigó Jancsi torta
DDalma 4 recept

A Rigó Jancsi a család nagy kedvence. Főleg Apukám szereti. Ez a recept még a Nagymamámtól származik, nagy kincsként óvta évtizedeken át, amíg élt, nem is szabadott kiadnom senkinek. De olyan finom, hogy szerintem vétek lenne tovább titkolni, hadd szerezzen örömet mindenkinek, aki a csokoládé varázsában él! :) Idén karácsonykor a Párom szüleihez készültünk ünnepi vacsorára, és már hetekkel előtte nagy fejtörést okozott, hogy mit vigyek ajándékba. Végül arra jutottam, hogy az ősrégi családi receptet bújtatom új köntösbe, hisz mindig sikert hozott, most se lehet ez másképp.

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Gyönyör?! :)

Törölt felhasználó

Igen,gyönyör?,és biztosan finom is,de a "Rigó Jancsi"-hoz szinte semmi köze nincs...tisztelhetnénk el?deink receptjeit.

Levendula

Miért ne lenne köze hozzá? A Rigójancsi egy piskótajelleg?, tejszíntöltelékes, csokis sütemény. Ahogyan ez is az - más kérdés, hogy (nyilván a küllem, és tán a karácsony miatt) kapott egy fondant bevonatot a csokimáz helyett, és a rolettidíszítés is kissé ünnepibbé tette a megjelenést. Az alapok megegyeznek, nem hiszem, hogy egy hobbiszakács oldalon - még egyszer: NEM szakmai cukrászati oldalon vagyunk - ne férnének bele a fentiek egy régi családi sütemény modernizálásába ...

Törölt felhasználó

Elméletileg a töltelék nem kakaós tejszín...és a fondant a tetején sem utal Rigó Jánosra...amúgy,a kolozsvári töltött káposztába sem teszünk pl.parizert...akkor már nem az lenne a neve.Én csak azt mondom,(igen,végzett cukrászként,de itt hobbi szakácsként)hogy a híres el?deink híres receptjeit tartsuk tiszteletben.Szerintem ennyivel tartozunk el?deinknek... Lehetne,pl.kakaós,fondantos kakaós süti...

Törölt felhasználó

...és csokoládét(CSOKOLÁDÉT)még nyomokban sem tartalmaz...

Levendula

Hát ... a kolozsvári töltöttkáposztába lehetséges, hogy tesznek némelyek parizert (egészen elvetemült dolgokat produkál az élet és a nincstelenség néha), és teljesen nyugodt szívvel hívják ett?l még kolozsvári töltöttkáposztának ... mondjuk Gyula néni módra. Ott az illúzió sokat segíthet az étel elfogyasztásánál. Itt a név utalhat az "?sforrásra". Sajnálom, de újfent azt tudom írni: ez egy hobbiszakács oldal, nem a Gerbaud szakmai vitafóruma. Ott biztosan okkal rónák meg azt, aki a Rigójancsit - horribile dictu! - csokoládé helyett kakaóval készíti, vagy - urambocsá - csokimáz helyett fondantbevonatot rak rá. Itt viszont azt hiszem, a "szerz?" - aki el?re bocsátotta, hogy családi receptet tesz közzé - nyugodtan hívhatja Rigójancsinak ezt a süteményt - legfeljebb nem indul vele szakmai versenyen, ahol majd a Képzett Cukrász lepontozza....

Törölt felhasználó

Teljesen igazat adok neked,a békesség kedvéért.Ett?l függetlenül sem hívjuk a családi receptek közt talált kakaós-fondantos sütit Rigó Jancsinak...ennyi.

Levendula

Ja és az én véleményem: a torta gyönyör?, és bár nekem nem kedvencem a tejszíntöltelékes sütemény, elmentem, mert a régi családi receptek, illetve annak modernizált változatai mindig sikert ígérnek! Köszi!

DDalma

Köszönöm! :)

Törölt felhasználó

Kedves DDalma! Gyönyör? a torta, ezt szeretném most egy közelg? szülinapra elkészíteni. A kérdésem csak annyi lenne hozzá, hogy esetleg be tudnád ide másolni annak a fondantnak a receptjét amit Te használsz? Rengeteg tortát csináltam már, de a fondant bevonatoktól mindig is tartottam. Viszont ez annyira megtetszett, hogy gondoltam egyszer mindent el kell kezdeni :) El?re is köszönöm, Nóri

DDalma

Kedves Nóri! Én is nagyon féltem t?le el?ször, mert sok rosszat is lehet olvasni. Én ezt a receptet használtam, és tökéletesen bevált, egyszer? volt nagyon kezelni és szuperul le van írva. http://kiskukta.blogspot.hu/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html Sok sikert a sütéshez! :) Majd meséld el hogy sikerült! :)))

Pupszi

az az 5 cs habfixáló nem sok egy kicsit hozzá?:O

DDalma

Tutira mentem! :) Nekem bevált ez a mennyiség. Szépen áll a hab és az ízén se lehet érezni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.