Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rigó Jancsi muffin

Rigó Jancsi muffin
Rigó Jancsi muffin
56 perc / előkészület: 40 perc sütés: 16 perc
receptkönyvben hozzászólások (79)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt találtam ezt a jópofa süti receptet.
Nemcsak finom, de mutatós is:-).

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a krémhez felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét a tejszínben. Megvárjuk, míg kihűl és hűtőbe tesszük.
  2. A tojássárgákat habosra verjük a cukor kétharmadával.
  3. A tojásfehérjéket keményre verjük, a végefelé hozzáadjuk a maradék cukrot.
  4. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, belekeverjük a sütőport.
  5. A cukros tojássárgákhoz forgatjuk óvatosan a tojáshabot, és vigyázva belekeverjük a lisztes egyveleget is.
  6. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, elosztjuk bennük a masszát és légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  7. A kihűl muffinok tetejét 1,5-2 cm vastagan levágjuk.
  8. A hűtőhideg csokis tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. Habzsákból a lefejezett muffinokra nyomjuk a krémet.
  9. A csokimázhoz vízgőz felett összeolvasztjuk a darabokra tört csokit és a vajat, kicsit hűlni hagyjuk, majd belemártogatjuk a "muffintetőket".
  10. Nincs más hátra, mint a muffinok tetejét a helyükre tenni és megvárni, míg megszilárdul a csokimáz.
  11. Tálalásig hűtőben tartjuk.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 933
össznézettség: 337 563
elküldve: 401
receptkönyvben: 5 529
elkészítve: 201/300
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Rigójancsi muffin

Hozzászólások (79)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mesetó
meseto / mesetó Wed, 2015-05-06 23:42

Az alapanyagok alapján ez egy sima kakaós piskóta. Sosem fogom megérteni, miért misztifikálják túl a piskóta készítést és bonyolítják a 'kikeverjük a sárgáját egy kis cukorral' majd 'felverjük a fehérjét a maradék cukorral' végül a habot, a lisztet meg a cukros sárgáját kínozza az ember valami tészta félévé.
Én mindig a legegyszerűbb módját választom a piskóta készítésnek, és csak egy edény kell hozzá. Kimérem a (por)cukrot és a fehérjével kemény habbá verem, egy csipet só nem rontja el. Ezután minimumra állítom a habverőt, és egyenként belepotyogtatom a sárgákat, mindegyikkel addig keverve, míg a színe a fehér habban szépen eloszlik. Aztán beleszitálom a lisztet (amibe kevertem sütőport) és ekkor a keverést már tényleg csak néhány nagy mozdulattal végzem, és kész is a piskóta tészta. Minden tojásra számolok egy kanál cukrot és egy kanál lisztet. Ennyi. Lehet cifrázni egyéb hozzávalókkal - pl kakaóval és akkor kakaós piskóta vagy lisztbe forgatott vagdalt dióval és mazsolával, akkor püspökkenyér - de a lényeg ez a sorrend.

Taju
Taju Thu, 2015-06-04 22:26

Pont ugyanígy csinálom. Semmi cécó, teljesen rendben van, sokkal könnyebb és gyorsabb módszer, a tészta pedig tökéletes.

Kriszta1202
Kriszta1202 Sun, 2013-12-29 17:37

Mennyi darab a hat adag? Csoki helyett tehetek a krémbe kakaóport is? Mivel nem kaptam választ, 1,5-szeres adagot vettem, ennyiből 18 db közepes méretű muffinom lett, de csokimázból sok maradt s a habból is még kb.3 db-ra való maradt. A kakaópor keserűségét oldottam egy kis lekvárral: tettem alá vékony rétegben...nem maradt belőle!!!!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-10-21 13:59

Kedves Petra,

en is elcsabultam ettöl a szuper recepttöl - egy keredes: olyan gyönyörü fenyes a csokimaz, ezt hogy csinaltad? Ezt a metodust ismerem en is, es keszitettem is, de megdermedes utan matt lett.

Gratulalok a sikerhez, es szeretettel üdvözöllek; Marti

kamilka
kamilka Thu, 2014-01-02 15:44

Sziasztok! Márti: a máz fényes lesz, ha pici étolajat raksz bele, ez minden főzött csokis mázzal és olvasztott csokival működik. Szép Új Évet mindenkinek!
Krisztina

petra
Petra / petra Tue, 2013-10-22 13:08

Kedves Márti,
Frissen került fotózásra, attól ilyen fényes:)).
Üdv,
Petra

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-22 15:05

Kedves Petra,

köszi a gyors valaszt! Kar, hogy igy van...:)

Megragadva az alkalmat szeretnek egy javaslatot tenni - remelem, hogy nem terhellek ezzel. A receptek leiras-oldalan talalhato "Elkeszitettem....alkalommal" rovatra gondolok. Gyakran elkeszitett recepteknel csak "hasraütös alapon" lehet beirni valami adatot. 10-ig meg emlekszik mindenki, de a többi, evtizedek soran megfözött etelekre szamszerint nem igen... Ha lehetne ezt a rovatot kiböviteni, egy alternativ sorral: "Elkeszitettem több mint.... alkalommal", az szerintem szuper jo lenne.

Üdvözlettel; Marti

fifiella
fifiella Thu, 2013-10-03 16:09

Meg lehet csinálni patikai édesítőszerből is? Vagy inkább válasszam a nádcukrot?

Köszi a választ!

Edwardian
Edwardian Fri, 2013-05-31 11:05

Sziasztok!

Sűrűn elkészítem, most már alapból dupla adagot, mert így is hamar elfogy :) petra nagyszerű receptjén némi változtatást eszközöltem:
Hulala növényi tejszínből készítem, és valódi vaníliát, és egy kevés fahéjat teszek a habhoz. Felverem a habot, miközben gőz felett megolvasztom a csokit. Habfixálót is adok hozzá a biztonság kedvéért, kicsit elkeverem vele, majd beleöntöm a felolvasztott csokit a már majdnem felvert habba, és együtt keverem tovább.
A muffinokat én is még lefejezés előtt csokizom és hűtöm, így könnyebb velük bánni. Habzsákot meg nem használok, csak ha vendégeket is várunk, kanállal is tökéletesen fel lehet vinni, csak nem olyan szépen :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2013-03-31 07:51

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.03.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Rókalány
Rókalány Wed, 2013-02-06 17:55

Szia Petra!

Nagyon szemezek a recepttel. Arra gondoltam,h kuglóf formában sutném meg és mint egy óriás muffint kreálnék belőle. Megsülne rendesen a tészta? mennyiségre gondolom akkor dupla adag lenne célszerű. előre is köszönöm a válaszod.

petra
Petra / petra Thu, 2013-02-14 14:11

Persze, jó ötlet, csak annyi változás, hogy hosszabb lesz a sütési idő. És igen, valószínűleg 1,5-2szeres adag kell majd a formába a tésztából.
üdv
Petra

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Tue, 2012-12-11 18:24

Kedves Petra!
Nagyon jó kis recept,úgy ahogy van tökéletes. Tésztája remek,és a tejszínt is sikerült felverni. Egy kicsit izgultam a negatív hozzászólások miatt. Az olvasztott csokiba én is az egész muffint forgattam bele és utána vágtam le a kalapját.Nagy sikere volt,kár hogy nincs 24-es muffin tepsi :) Ági

petra
Petra / petra Wed, 2012-12-12 10:53

Legközelebb dupla adagot csinálj, és máris lesz 24 rigó jancsi muffinod:-)

Palomine
Palomine / Palomine Sun, 2012-12-09 23:40

Kedves Petra!
Kipróbáltam ezt a muffint, a tésztája, nagyon finom!
Viszont a tejszínt nem tudtam felverni.
Semennyire sem keményedett meg.
Hulalából csináltam és jól le is hűtöttem.
Viszont alpesi krémes Milkát használtam ... lehet az volt a baj?

petra
Petra / petra Mon, 2012-12-10 10:38

Kedves Palomine,
Sajnálom. Nem hinném, hogy a csokoládéban volt a hiba. Sima tejszínnel biztosan működik a recept,
növényi tejszínnel nincs sok tapasztalatom.
Legközelebb, ha fogyaszthattok tejszínt, érdemes azzal készíteni.
Üdv
Petra

ildubild
ildubild Sun, 2012-11-04 14:31

Köszönöm a receptet. Elkészítettem ezt a finomságot, és nagy sikere volt. :)

dendike
dendike Tue, 2012-10-23 17:15

Nagyon megörültem a receptnek,hétvégén én is megsütöm muffin tepsiben. Remélem nekem is jól fog sikerülni,a fotón nagyon jól néz ki !!!!

Édrien
Édrien Tue, 2012-10-23 09:26

Kedves Petra!
Már párszor megcsodáltam alkotásodat, s mentettem, hogy alkalmasint megcsinálom. Na, gondoltam most jött el az ideje... Költözés közepén egy különleges, de annyira nem macerás finomsággal akartam megörvendeztetni magunkat. Még azt is eldöntöttem, hogy én is csak akkor vágom majd le a kalapját, ha becsokiztam. Talán úgy egyszerűbb. Minden van hozzá, csak a muffinsütő és a papírkapszlik hiányoznak... :(( Ez a régi lakásban várja, hogy elhozzuk...
Ismét félretéve, de már csak 2-3 napra. :) Nagyon kóstolnám már...
Receptet köszönöm: Adrien

petra
Petra / petra Tue, 2012-10-23 21:32

Kedves Adrien,
Remélem, hamarosan tényleg megkóstolhatjátok:-).
Jó költözködést, és persze sütögetést!
Üdv
Petra

szulekagi
szulekagi Mon, 2012-10-22 16:06

Szia, a kérdésem csak az lenne, hogy a csokis tejszínhabba nagyon fontos e a habfixáló, másrészt, hogy kell e bele plusz cukor (már csak azért, mivel étcsokis)? Köszi

petra
Petra / petra Tue, 2012-10-23 21:54

Kedves Ági,
Én habfixáló nélkül készítettem, és ahogy a képen is látható, szép lett a csokis hab így is.
Plusz cukrot nem adtam hozzá, szerintem így finom, persze ízlések és pofonok:-).
Üdv
Petra

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2012-10-20 09:07

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.10.19. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-10-08 21:21

Kedves Petra,
ugyan más alkalommal, (nem mertem bevállalni) de elkészültek a csoda muffinok. Óriási sikert arattam vele. A család apraja nagyja közölte, ezt visszatapsolják innentől:) Köszi, Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 14:13

Szia Petra,
most akadtam rá erre az igézően szép muffinra. Jobb később, mint soha...:) A lánykámnak lesz a szülinapja, felrúgnám a hagyományokat -mert hajlamos vagyok rá....:).- és nem tortát készítenék, hanem annyi ilyen pici csodát annyit ahány éves. Mindegyikbe böknék 1 picike gyertyát, kerek tálcán tálalnám, hogy mégis legyen azért torta feeling:). Viszont a gondom az, ő kis családjával távol lakik, kibírja a krém a kocsiba? nem esik össze? vagy biztos ami biztos hűtőtáskába tegyem? Segíts lécci:)) Köszi, Gabi

petra
Petra / petra Tue, 2012-09-25 14:17

Kedves Gabi,
Mindenképpen hűtőtáskában szállítanám, nehogy oda legyen a meglepetés!
Boldog szülinapot a lánykádnak és vidám ünneplést!
Üdv
Petra

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-09-25 14:22

Hűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű, ezt a szuper gyors választ:D Köszönöm, akkor így visszük:) Szép napot Neked, Gabi

tessza
Tessza / tessza Thu, 2012-03-29 12:42

Kedves Petra!
Fantasztikus ez a süti. Már párszor megcsináltam és egyre jobban sikerül. A krém valami fantasztikus.Nekem fixáló nélkül is tökéletes.Lényeg, hogy 40 fokig legyen melegítve csak. Én ezt a kezemmel mérem (a testhőmérsékletünk 36-37 fok) és ha picit melegebbnek érzem a tejszínt na akkor jó. Lényeg hogy jól vissza legyen hűtve csak akkor lehet felverni (hűtőben legalább 4 óra!). Én a csokimázba rumaromát is teszek (bőven) és előbb egyben hagyom a muffinokat így mártom a csokiba és miután megdermet a bevonó (max. 5 perc) utána vágom le a kalapokat. Még mindig valaki elkérte a receptedet, miután megkóstolták. Köszönet érte.

Zsuzsafa
Zsuzsafa Wed, 2011-09-21 13:34

Kedves Duit!

Mégegy habfixálós kérdésem lenne: hűtés előtt vagy után adod hozzá a krémhez? Tehát még melegen belekevered és hűtöd le vele, vagy miután kivetted a hűtőből és kezded el habosítani teszed bele?
Előre is köszönöm.

kukori00
kukori00 Tue, 2011-05-24 08:34

Szia Petra!

Megsütöttem és nagyon jól sikerült! Mindenkinek nagyon ízlett, nagyon finom! Köszönöm a receptet!

cupák
cupák / cupák Sun, 2011-04-24 16:29

megcsináltam :))) nem egészen így néz ki, de nagyon szép lett. azt hittem nem sikerül felverni a habot, de vagy 5 perc után max fokozaton az is jó lett :))) kösz a receptet!!! ;)

cupák
cupák / cupák Sun, 2011-04-24 12:21

nos én most sütöm, és nekem sem lett 12... felteszem azért mert az egyik muffin formám jóval kisebb mint a másik. kíváncsian várom, mi lesz belőle :)))

petra
Petra / petra Sun, 2011-03-27 22:03

jó minőségű papírba nem szabadna beleragadnia a tésztának.. csak arra tudok gondolni, hogy a papír volt az oka a "beragadásnak", de örülök, hogy másodszorra tökéletes lett!

Mseee
Emese / Mseee Sat, 2011-03-19 23:06

Nos, másodjára készítettem el a receptet - igaz elsőre is nagyon finom volt, de - másodjára lett csak tökéletes. A muffintésztát (illetve a piskóta tésztát, mert arra inkább hasonlít) margarinnal kikent és liszttel megszórt muffintepsibe tettem, mivel a papírformába beleragadt és az 1/3 tésztát ki kellett dobnom. Így mikor megsült a meleg tepsit hideg konyharuhával áttöröltem és óvatosan sérülés nélkül ki tudtam szedni a muffinokat. Nekem 8 nagyobb darab lett így. A krémet pedig 2 dl tejszínből és 5 dkg csokiból főztem és így is pont elég lett.

Mseee
Emese / Mseee Wed, 2010-12-29 12:26

egyszerűen csodálatos! kissé nehéz volt bánni a muffinnal, amikor szétvágtam eléggé morzsálódott, de amikor a csokis kalap rákerült, minden esztétikai hibájáról elterelte a figyelmet! nagyon finom! :)

schebiné
schebiné Tue, 2010-11-30 09:15

Kedves duit! Abban tudnál segíteni, hogy mennyi habfixáló kell bele? Még sosem használtam, de most kipróbálnám!
Köszönöm!!

638
finomliszt 10 dkg
sütőpor 0.5 kávéskanál
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
tojás 4 db
porcukor 12 dkg
1 csipet
étcsokoládé 10 dkg
habtejszín 3 dl
étcsokoládé 15 dkg
vaj 6 dkg