Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rigatoni all' Amatriciana

Rigatoni all' Amatriciana
Rigatoni all' Amatriciana
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rigatoni all' Amatriciana - azaz Rigatoni amatricei asszonyok módjára készítve.
Egy olasz recept alapján készítettem el először pár éve, azóta is az egyik kedvencünk.
Az eredetiben parmezánnal, pancettával készült, nekem most bacon volt a hűtőmben, ezzel váltottam ki olasz testvérét, és a sajtot is felcseréltem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reszelt mozzarellát szoktunk ráolvasztani, ami most lemaradt a fotó miatt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bacont felcsíkozzuk, és pirosra sütjük.
  2. Míg sül a bacon, felkockázzuk a lilahagymát, a bazsalikomot, és feltesszük a tésztának a főzővizet.
  3. Miután elkészült a bacon, kiszedjük a serpenyőből, a visszamaradt zsíron megdinszteljük a lilahagymát.
  4. Miután kész a hagyma, rádobjuk a fokhagymát, és pár másodpercig illatozni hagyjuk .Hozzátesszük a paradicsomkonzervet, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, mindezt összefőzzük, majd a legvégén hozzáadjuk a kisütött bacont is.
  5. A tésztát kifőzzük al dente-re, azaz roppanósra, majd beleforgatjuk a bacon-ös mártásba.
  6. Reszelt sajttal kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 943
elküldve: 6
receptkönyvben: 476
elkészítve: 10/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Zuzu

Mióta szakács: 2010.03.13.
49 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

baconös-paradicsomos tészta, rigatoni amatricei asszonyok módjára, baconös-paradicsomos rigatoni

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sütimorzsa
sütimorzsa Tue, 2012-10-16 21:46

Kit érdekel , hogy eredeti vagy nem! Az a lényeg,hogy finom legyen! Én elkészítem, az biztos!

kapitalista
Lorem Ipsum / kapitalista Wed, 2012-01-18 15:52

Amióta ezt a receptet találtam, 20%-kal több tészta van a gyomromban. :-) Többször is megcsináltam az elmúlt időszakban, kifogástalan. Köszi, Zuzu!
Lorem Ipsum Dolor Amet

leilaazarabdemon
leilaazarabdemon Fri, 2011-11-11 19:55

Hát, nem tudom. Én ma megcsináltam, és rettentően finom lett. Én nem bánom, hogy milyen, eredeti-e vagy sem, gyorsan megvolt, és mennyei lett. Bár én kis oregánót is dobtam bele. Lehet rosszul tettem, de Isteni lett. Szerintem azoknak, akik finomat szeretnének főzni és gyorsan, tökéletes recept. Szóval, Zuzu én csak bíztatni tudlak hasonló "nem eredeti" receptek feltöltésére. Ha azok is ilyen "borzalmasak" lesznek, rám számíthatsz az elkészítésükben. :)
Köszönöm a receptet!

Zsófi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-25 19:33

nagyon hasznos és pozitív dolog az hogy, megosztanak egymással recepteket,de az hogy, melyik az eredeti, szerintem nem is nagyon lehet eldönteni egy ételnél, mivel hogy tájegységenként változik, sokféleképpen készithetik (pl.: halászlé-szegedi,bajai...) . de attól még lehet olasz*
Viszont a magyarok nagyon jó feltalálók, hiszen olyan 'olasz' ételek kerülnek étlapra mint pl.: milánói...
de ilyen itáliában nincs is...amúgy nagyon finom(gomba, sonka..hm.)

Üdv.,és éljen a Amatriciana!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-08-15 21:28

Kedves Kornél!Azt a csúcs receptet, amit írtál, nem lehetne feltenni és közkinccsé tenni!!Őrült jó!!!Köszi!!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-02 14:53

itt az eredeti recept:

http://comune.amatrice.rieti.it/index.php?option=com_content&view=articl...

125 g di guanciale di Amatrice, un cucchiaio di olio di oliva extravergine, un goccio di vino bianco secco, 6 o 7 pomodori San Marzano o 400 g di pomodori pelati, un pezzetto di peperoncino, 100 g di pecorino di Amatrice grattugiato, sale.

25 g. of Amatrice guanciale, one tablespoon of extra-virgin olive oil, a drop of dry white wine, 6 or 7 San Marzano tomatoes or 400 g. of peeled tomatoes, a pinch of hot chili pepper, 100 g .of grated pecorino from Amatrice, salt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-02 13:44

Az igazi amatricianaba nem kell sem hagyma, sem bazsalikom, ellenben száraz fehér bor az igen. És nem parmezánnal készül, ha nem pecorinoval, amit nem a tetejére kell tenni, ha nem bele a szószba.

Zuzu
Zuzu / Zuzu Mon, 2010-08-02 16:22

Kedves ede0001!
Köszönöm az infót,úgy látszik akkor ez egy felújitott változat:)
(a pecorinot ki lehet váltani parmezánnal abszolút elfogadott,a hagymát és a bazsalikomot pedig még az olaszok is bele teszik,helyenként változik)
üdv:Zuzu

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2010-08-15 11:51

Kedves Zuzu,

Én nap, mint nap olasz tésztákat főzök, és kizárólag az egyszerű, autentikus módon vagyok hajlandó elkészíteni azokat.
A parmigiano-val nem tudod kiváltani a pecorino-t, ráadásul az "all' Amatriciana" pecorino romano-val készül, ami a juhsajtok között is meglehetősen erős, karakteres ízű. A szalonnát, ami guancale, tehát tokaszalonna mindössze olívaolajon üvegesre pirítjuk aprított peperoncino-val, majd felöntjük a fehérborral, és ha az alkohol elpárolog a borból, a szalonna kikerül a serpenyőből, ameddig a ragu készül. Hozzáadjuk a paradicsomokat (friss paradicsom, vagy pelati) csak borsozzuk, miután a guancale és a pecorino is sós , és amikor homogén a szósz (serpenyőben kb. 8 perc), hozzáadjuk a félig pirított szalonnát,a reszelt pecorino-t és pillanatok alatt készre főzzük. Ez kb annyi, amíg a pecorino elkeveredik a paradicsommal.

Amúgy a recept 2-3 főre:

400 gr. spaghetti, vagy bucatini
olívaolaj
1/2 pohár fehérbor (kb. 1-1,5 dl)
350 gr. pelati, vagy friss paradicsom kevés paradicsom pürével (passatta di pomodoro, nem aranyfácán)
80 gr. pecorino romano
100 gr. guancale (vagy húsos szalonna)
1 peperoncino, vagy chili paprika
feketebors

Próbáld ki, egész más ízekkel fogsz találkozni biztosan!

Üdv.: Kornél

Zuzu
Zuzu / Zuzu Sun, 2010-08-15 19:21

Kedves Kornél!
Köszönöm a receptet,alkalomadtán kipróbálom!:)
üdv:Zuzu

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-07-22 18:22

Zuzu!Megint egy oltárian finom, és oltárian egyszerű és mégis nagyszerű recept,amit ki kell próbálni!!Ebben a melegben nem igen szeret senki se aszalódni vagy főni a tűzhely mellett, ez viszont pik-pakk és megvan,és finom!!KösziÉva-Anyóca

Zuzu
Zuzu / Zuzu Thu, 2010-07-22 19:48

Kedves Éva!
Nagyon szivesen,örülök,hogy tetszik a recept:)
üdv:Zuzu

907
rigatoni tészta 45 dkg
bacon 35 dkg
konzerv paradicsom 70 dkg
lila hagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 teáskanál
mozzarella 10 dkg