Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rengős túrós rétes

Rengős túrós rétes
Rengős túrós rétes
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először azt hittem, a lusta túrós egyik közeli rokona ez a süti, de mégis más. A tetején sült tejes-habos réteg krémes állagúvá sül, a két réteg tészta meg, ami a túró alatt és fölött van, szinte egybeolvad vele. Önmagában is ízlett, de kipróbáltuk pikáns lekvárral is. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha a teteje a kelleténél hamarabb pirul, takarjuk le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön. És a végén, ha a sütőnk alkalmas rá, egy kis alsó sütésben is részesítsük, különben  szinte nyers marad az alsó tésztaréteg. Bár ez az élvezeti értékéből nem sokat von le.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük 15 dkg porcukorral és a sütőporral, majd a hideg margarint belereszeljük, és összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. 
  2. A túrót szitán áttörjük (ha nem zavar, hogy nem homogén, el is maradhat ez a fáradságos munka), hozzáadjuk 1 tojássárgáját, az 5 dkg porcukrot és 1 vaníliás cukrot, a tejfölt, valamint a citrom levét és héját. 
  3. A tésztát hűtés után elfelezzük. Kinyújtjuk az egyik felét, és beleterítjük a kikent tepsibe. 
  4. A tésztarétegre kenjük a túrót, majd a  másik kinyújtott tésztával befedjük, és kevés olvasztott vajat csurgatunk a tetejére.
  5. A maradék 2 tojássárgáját a vaníliás cukorral elkeverjük, és hozzáadunk 4 dl tejet. 
  6. Az összesen 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tejes masszához, és az egészet ráöntjük a tészta tetejére.
  7. Közepes tűznél legalább 50 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 58 740
elküldve: 48
receptkönyvben: 667
elkészítve: 15/31
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
261 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejes-habos réteges túrós, krémes túrós szelet, túrós süti

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tinci30
tinci30 Sun, 2013-12-29 17:15

Hát....megvallom ez a süti egy igazi rémálom.Nagyon sokat kellett változtatnom rajta de mivel nem egy olcsó süti,gondoltam nem adom föl.A 3. sütés igazán tökéletes lett.Akkor kezdem:
Tészta : nyujthatatlan borzalom mindhárom alkalommal.Kézzel tudtam csak széttapicskolni a tepsibe.A megadott menniység viszont nagyon kevés ahhoz hogy a végén 4 dl tejjel nyakon legyen öntve,én elsöre is csak 3 decit használtam,mégis csatakos volt az egész tészta.Saját tapasztalatom szerint az vált be ha a tésztát kapásból duplázom és nem 4,hanem 5 deci tejet használok.
Túrókrém : az tökéletes,finom,krémes,selymes,szóval nagyonm finom.
Sütés : 180 fok??????ez szerintem erős túlzás.Az első már félidőben kezdett kissé égett szagot árasztani.Próbáltam alul-felül sütéssel ahogy a recept is írja,illetve légkeverést is próbáltam.Utóbbinál a 165-170 fok 45 perc vált be de ezt még próbálgatni kell mert az enyémnek nem lett ilyen szép zsemleszín a teteje.
Tudom hogy a sütőt is ki kell ismerni de higyjétek el,hogy a sütöm tökéletes.Ha egy recept valóban azt írja hogy 112,5 fok 33,7 perc,akkor ha én ezt beállítom,akkor a kaja tökéletesre sül...kivéve ennél a sütinél.
Hülyének sem érzem magam mert azt hiszem egy recept lekövetését egy autista is meg tudja tenni,ehhez nem kell diploma,szóval mindent úgy csináltam,ahogy a recept mondta,a felhasznált anyagok sem gagyi valamik voltak.
Szóval mindent összevetve a süti egy igen finom valami,a férjem 2x süttette már meg velem de egy kész agyrém volt mire igazán jóra meg tudtam sütni.

mucden
mucden Sun, 2014-10-12 15:58

A hozzászólás alapján módosítottam én is. A tésztához 300 g lisztet használtam, a tetejére meg csak 2 dl tejet. Sajnos még így is agyonáztatta a tejes-tojáshab a felső tésztaréteget, ami nem is igazán tudott megsülni inkább főtt a túró és a tojás közt. Az elgondolás egyébként jó, úgyhogy legközelebb megpróbálom úgy, hogy majdnem készre sütöm tej/tojás nélkül, majd azt utólag, a végén teszem rá.

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Tue, 2013-12-31 18:24

Kedves tinci30!
Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, mindenki okulására, és nagyon örülök, hogy ilyen kitartóan próbálkoztál és nem adtad fel, amikor elsőre nem sikerült. Ritkaság ez, mert azt látom, hogy a legtöbben türelmetlenek és egyből lerohanják a másikat egy negatív kritikával. Szóval, klassz Tőled ez a segítőkészség! Nagy piros pont jár Neked!
Ami a sütit illeti, biztosan megsütöm hamarosan, mert tényleg nagyon finom, és nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi csúszhatott el benne, hogy ennyire másképp sikeredett. T.

necroe2
necroe2 Tue, 2013-07-09 10:25

Szia, kösz a gyors választ, így már érthető. Most már csak meg kell süssem! Szép napot!

necroe2
necroe2 Tue, 2013-07-09 08:37

Szia,
többször átolvastam a receptet,(nagyon szeretjük a túrós sütiket) de nekem valahogy a kép és a leirtak nem passzolnak. A megadott képen számomra úgy tűnik, mintha a túrós rétegre került volna a habos massza és arra a tészta.Kösz!

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Tue, 2013-07-09 09:11

Pedig nem. Ha rá tudnál nagyítani a képre, akkor látszik, hogy két vékony réteg között van a túrós massza, és legfelül a hab, aminek a teteje az átsülés miatt látszódhat tésztarétegnek.

gamica
gamica Sat, 2013-04-13 17:17

Köszi! Éppen most fogok hozzá a sütéshez. Csak azért kérdeztem, mert az alapanyagoknál ott van, de a leírásban sehol se találom.
............
Elkészült. Még langyos, de kicsit belekotortam a sarkánál... isteni finom :-).

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Fri, 2013-04-12 17:48

Szia Gabi! :)
Csak a tűpróba marad. Egyébként elég homogénné sül a túróval, talán a képen is látszik.... Sok sikert!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-04-12 17:06

Szia Gigi:)
Felkeltette az érdeklődésemet a süti, mert nagyon szeretjük a túrós sütiket. Viszont az a bajom, nekem felnőttkorú tűzhelyem van, vagyis nincs alsó-felső sütési lehetőség. Nem az alsó réteg vagy a hab miatt aggódom, hanem a közte lévő tésztán. Ha az alját és a tetejét késznek gondolom, a közepe már biztos megsült? Tudom valahogy ellenőrizni? Köszi a választ, szép hétvégét: Gabi

726
margarin 20 dkg
finomliszt 20 dkg
porcukor 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tehéntúró 50 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 3 db
citrom 1 db
tejföl 175 g
tej 4 dl