r
Nosalty Logó

Puha mézeskalács Mikkamakkától

Mikkamakka
Puha mézeskalács Mikkamakkától
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

492
Kalória
8.3g
Fehérje
89.9g
Szénhidrátok
11.9g
Zsír
34.1g
Víz
71.9g
Koleszterin
2.1g
Rost
41.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 492 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 311 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.9 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    34.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 492 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.4 g

Zsír

  • Összesen
    95.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4529.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    1077 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    1970 mg
  • Nátrium
    1119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    719.6 g
  • Cukor
    329 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    272.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    587 micro
Összesen 3931 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 311 kcal

Elkészítés

  1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
  2. Közben a citromot forró, folyó vízben megmossuk, hogy a viaszos tartósítószert eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a sütőporral a mézes fűszerkeveréket, majd belereszeljük a citromhéjat.
  3. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
  4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább öt órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
  5. 2-3 tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között—hallottam, ez azért jó, mert akkor nem szakad szét) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (ne legyen ennél vékonyabb), kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
  6. 200 º C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk fokozatosan hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
  7. Díszíthetjük cukormázzal (amiben kis citromhéjat reszelünk) vagy csokimázzal, stb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 7 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez a mézeskalács LAJOS MARI receptje nyomán készült, amit egy kedves kolléganőmtől kaptam még jópár évvel ezelőtt. Azóta is ezt sütöm. Puha és nagyon ízletes. (Nem kell a puhulásra egy hetet várni.) Kb. 70-80 darab lesz belőle.

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Rácz Jenőt sokkolta, mennyit kér az éttermébe jelentkező szakács

Rácz Jenő neve időről időre felbukkan: televíziós szereplései, családi történések vagy éppen az éttermében járt hollywoodi színészek miatt. Most éppen azzal keltette fel a közérdeklődést, hogy Instagramján megosztott sztoriban botránkozott meg egy leendő szakácsmunkatárs üzenete miatt.

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tepsis húsos burgonya

Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...