Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha mézeskalács Mikkamakkától

Puha mézeskalács Mikkamakkától
Puha mézeskalács Mikkamakkától
37 perc / előkészület: 30 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a mézeskalács LAJOS MARI receptje nyomán készült, amit egy kedves kolléganőmtől kaptam még jópár évvel ezelőtt. Azóta is ezt sütöm. Puha és nagyon ízletes. (Nem kell a puhulásra egy hetet várni.)

Kb. 70-80 darab lesz belőle.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
  2. Közben a citromot forró, folyó vízben megmossuk, hogy a viaszos tartósítószert eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a sütőporral a mézes fűszerkeveréket, majd belereszeljük a citromhéjat.
  3. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
  4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább öt órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
  5. 2-3 tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között—hallottam, ez azért jó, mert akkor nem szakad szét) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (ne legyen ennél vékonyabb), kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
  6. 200 º C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk fokozatosan hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
  7. Díszíthetjük cukormázzal (amiben kis citromhéjat reszelünk) vagy csokimázzal, stb.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 189
elküldve: 7
receptkönyvben: 89
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikkamakka

Mióta szakács: 2010.03.29.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi mézes, citromos mézeskalács, mézes figurák

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

492
vaj 10 dkg
cukor 12 dkg
méz 25 dkg
citrom 1 db
finomliszt 50 dkg
sütőpor 1 csomag
mézeskalács fűszerkeverék 0 ízlés szerint
tojás 2 db