Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács figurák Katrintól

Mézeskalács figurák Katrintól
Mézeskalács figurák Katrintól
28 perc / előkészület: 20 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom és mutatós karácsonyi sütemény, ami fenyőfa dekorációnak is megfelel.

hozzávalók / 12 adag

A tészta hozzávalói

A díszítés hozzávalói

ajánlat

Ha azt szeretnénk, hogy sötétebb legyen a mézeskalács figuránk, akkor teszünk a tésztába 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, de akkor annyival kevesebb liszt kell bele. Én most tettem bele kakaóport, így mutatósabb lett a díszítés után...

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése

  1. A száraz alapanyagokat összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a 2 db tojást, és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát.
  2. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 cl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha egy napig áll, csak jobb lesz.
  3. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik.
  4. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. (Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.)
  5. Majd a maradék tésztából megint kétökölnyi mennyiséget átgyúrunk, s hasonlóan járunk el vele, mint az előzőekben. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a tésztánk.
  6. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. A kisebb figurákat 160-170 fokon, 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész. (Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.)

A díszítés elkészítése

  1. A mázhoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb. 20 dkg átszitált porcukorral, lehet gépi habverővel is, alacsony fokozaton, apránként adagolva a cukrot egy mokkáskanál citromlével, ettől fényesebb lesz.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 189
elküldve: 2
receptkönyvben: 14
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
128 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, mézeskalács, mézes figurák, puha mézeskalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

639
finomliszt 1 kg
porcukor 20 dkg
sütőpor 1 csomag
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
vaj 15 dkg
méz 40 dkg
tojás 2 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
citromlé 1 teáskanál