Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott zsályás - zelleres burgonya

Rakott zsályás - zelleres burgonya
Rakott zsályás - zelleres burgonya
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Láttam a tv-ben a főzős csatornán Jamie Oliver műsorát. Megtetszett ez a gyors és finom étel, ami lehet egytálétel, és lehet sült fokhagymás oldalas, vagy bárányhús mellé köret is:-))) Én a késő nyári 30 fokos nagy melegben egytálételként készítettem el. Nyár vége, és egy tepsi zsályás-tejszínes-zelleres burgonya, csak jó sülhet ki belőle:-))A zeller nagyon finom, édes ízű lett, nem gondoltam volna:-)) a saját ötlet az én részemről, egy másik ételhez vásárolt, de kimaradt sárgarépa, amivel színben is szép lett az étel, és ízben is passzolt mindenhez:-)) Sikerült , és önálló ételként is finom, de azóta már készült fokhagymás sült hús mellé köretnek, és úgy is finomra sikerült nagyon:-)) Bevált mindkét mód, bekerült a család szokásos főzési menetrendjébe:-))) Akinek van az udvarában kemence, abban is elkészítheti. Jamie legalábbis abban készítette, a gázsütő volt az alternativa. Nekem nincs kemencém, de finom lett így is.:-)) Ennyi a történet.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki szereti a gyors, burgonyás, mégis különleges köretes, vagy egytálételes megoldást feltétlenül próbálja ki, akár a sárgarépával, vagy anélkül. :-)) Finom bort kínáljunk hozzá, akár egytálétel, akár köret:-)))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a zellergumót is megtisztítjuk és ugyanolyan vékonyra szeleteljük, mint a burgonyát, majd a sárgarépát is tisztítjuk, és felkarikázzuk.
  2. A zsályát frissen leszedve mossuk, lecsepegtetjük, kicsikre tépkedjük.
  3. Egy tálba tesszük: a felkarikázott burgonyát, a zellergumót, a sárgarépát, a zsályeleveleket, a sót és az őrölt borsot, ízlés szerinti mennyiségben, a reszelt parmezánt, a tejszínt, a tejet, és alaposan, de óvatosan elkeverjük, és egy tepsibe belerakjuk. Lehetőleg a felső réteg csak burgonya legyen, a maradék tejszínes-tejes-sajtos levet ráöntjük, és a tetejét megszórjuk a parmezán sajttal, alufóliával lefedjük.
  4. Betesszük a sütőbe és készre sütjük (szép piros lesz a teteje, nem kell feltétlen levenni az alufóliát, az idő függ a hozzávalók mennyiségétől is).
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40 x30 x 8 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 394
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tepsiben rakott zelleres burgonya, tejszínes tepsis zsályás-zelleres burgonya

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gamica
gamica Fri, 2012-12-21 20:20

Nagyon ötletes recept, már többször megcsináltam, persze egy-egy alapanyagot kicserélgetve, ha nem volt éppen itthon pl. parmezán helyett más sajt, illetve elhagytam a répát. Most, hogy újra a látókörömbe került rácsodálkoztam, hogy még senki nem méltatta, ezért én most gyorsan pótolom ezt a hiányosságot, mert megérdemli! :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-23 00:17

Kedves gamica!

Nagyon szépen köszönöm,kedves vagy, és igazán örülök, hogy többször elkészült, és ízlett! :-O

Tényleg fura, valószínű a zeller és burgonya együttese riasztott el sok emberkét az elkészítésétől,...pedig nagyon finom, és igazad van, variálható is, a répa kivehető, beletehető más, na és se mindig parmezánnal dobálózok, jó a sima trappista is! :-O

Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok!

Hozzon az Új esztendő: egészséget, boldogságot, nyugalmat, szeretetet,megbékélést saját magunkkal és a másikkal, elfogadást,.......... és minden olyat, amit még szeretnél! :-O
Éva-Anyóca

590
burgonya 16 közepes db
zeller 2 közepes db
zsálya 7 db
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
habtejszín 2.5 dl
tej 2.5 dl
sárgarépa 3 nagy db
parmezán sajt 15 dkg
parmezán sajt 20 dkg