r
Nosalty Logó

Rakott mákos guba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Rakott mákos guba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A kalácshoz

A gubához

Összesen 640 kcal
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A kalácshoz

A gubához

Összesen 5130 kcal
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A kalácshoz

A gubához

Összesen 215 kcal
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    669 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 640 kcal
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.1 g

Zsír

  • Összesen
    221 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10748.7 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    5354 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    1004 mg
  • Foszfor
    3108 mg
  • Nátrium
    973 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    606.5 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    932 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    206 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    841 mg
  • Retinol - A vitamin:
    918 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1231 micro
Összesen 5130 kcal
  • 12% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    450.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A gubához

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A kalácshoz az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuka tojássárgáját, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk.
  2. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuka vajat, jól kidolgozzuk, bedagasztjuk, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztjük.
  3. Miután megkelt,óvatosan átgyúrjuk, három cipóra osztjuk, és újra 30 percig langyos helyen kelesztjük.
  4. Mindhárom cipót megsodorjuk, három egyenlő hosszú rudat formálunkbelőlük. A rudakat megsodorva összefonjuk. Sütőlemezre tesszük, megkenjüktojássárgájával mielőtt sütőbe tesszük,még 20 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Miután megsült, hagyjukkihűlni.
  5. A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítjük.
  6. A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, de le is vesszüka tűzről, már nem kelltovább főznünk.
  7. A szikkadt kalács szeleteket megpirítjuk.
  8. A sütőedényt kivajazzuk, a kalács szeletekkel kirakjukaz alját, megöntözzüka forró, édes tejjel, megszórjuka darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszünk, megöntözzükismét tejjel, újramák és a rumba áztatott mazsola következik. Addig rétegezzükígy, amíg tele lesz az edény.
  9. Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.
  10. A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verjükpár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenjüka rétegek tetejére.
  11. Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, szeletelés előtt hagyjuk kisséhűlni.
  12. Tálaláskor kínálhatunkmellé vaníliasodót.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 402
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 57164
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A mákos guba a család egyik nagy kedvence, ezért nagyon gyakran készítem. Hol kifliből, hol kalácsból.  Egyszer  arra gondoltam, milyen gusztusos lenne, ha egyben sütném meg, mint egy tortát. El is készítettem ezt a verziót, házi fonott kalácsból. A családnak nagyon tetszett, főleg a kalács miatt, azóta sokszor így készítem.  Természetesen, ha nem akarnak a kalácssütéssel bajlódni (viszont megéri!), elkészíthető kifliből is. De én csak ajánlani tudom a házi készítésű kalácsot hozzá. 

Hozzávalók

A kalácshoz

A gubához

Címlapról ajánljuk

További cikkek