Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott karfiol piramis

Rakott karfiol piramis
Rakott karfiol piramis
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenféle rakott zöldséget nagyon szeretünk, gyakran készítek ilyen jellegű ételeket. Ebbe a mutatósabb változatba azonnal beleszerettem: nem csak felszeletelni és elfogyasztani volt külön élmény, hanem elkészíteni is, mert bár a hozzávalók egyeznek, az összeállítás kicsit más a hagyományoshoz képest! A végeredmény: pazar lakoma!
Recept forrása: Limara

hozzávalók / 4 adag

  • 1 közepes fej karfiol
  • 30 dkg darált hús
  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra darabolva
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • frissen őrölt bors
  • 1 paradicsom
  • 10 dkg rizs

A mártáshoz a tetejére:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • kb. 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 8 dkg reszelt sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb edényben (amiben a karfiol egészben kényelmesen elfér) vizet forralunk. Óvatosan beletesszük az egész fej karfiolt, megsózzuk, majd kb. 10 perc alatt megfőzzük (figyeljünk, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesik!).
  2. Szűrőlapáttal emeljük ki óvatosan, és jól csepegtessük le.
  3. A hagymát pici olajon pároljuk puhára, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a darált húst. Süssük nagy lángon a húst fehéredésig, kevergessük folyamatosan, közben fűszerezzük.
  4. A kettévágott paradicsomot reszeljük a húshoz a nagy lyukú reszelőn egészen a héjáig (arra nincs szükség).
  5. Kis lángon pároljuk tovább a húst, közben egy másik edényben főzzük meg a rizst dupla mennyiségű, sós vízben.
  6. Keverjük össze a húst a rizzsel.
  7. A mártáshoz egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, kavargassuk addig, amíg habozni kezd. Ekkor öntsük hozzá a tejet, és kevergessük folyamatosan, amíg sűrű nem lesz. Ekkor fűszerezzük, adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük el benne. A mártás harmadát öntsük a rizses húshoz.
  8. Összeállításkor vajazzunk ki egy sütőtálat, emeljük rá a karfiolt, egy hosszú pengéjű, éles késsel vágjuk vízszintesen ketté kb. az alsó harmadánál. Kanalazzuk rá a rizses húst, tegyük vissza a tetejére a levágott karfiolt, öntsük rá a maradék mártást, és azt kenegessük el rajta egyenletesen, hogy mindenhova jusson belőle.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó bordamagasságon süssük kb. 30 perc alatt pirosra.
  10. Tálalás előtt pihentessük kicsit, mert tűzforró a belseje!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 188
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott karfiol piramis formában, húsos-sajtos rakott karfiol, piramis formájú rakott karfiol

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

agnes.orban.378
agnes.orban.378 Sat, 2015-07-11 12:34

én még csak most találtam rá erre a receptre,, de holnap kipróbálom,,, majd folyt.köv.