r
Nosalty Logó

Rakott burgonya gazdagon

Pancsika
Rakott burgonya gazdagon
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

520
Kalória
24.9g
Fehérje
26.9g
Szénhidrát
34.5g
Zsír
193.4g
Víz
270.2g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 520 kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4159 kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1425.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    296 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    193.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    318 micro
Összesen 520 kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    198.8 g

Zsír

  • Összesen
    276.4 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    2162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11405.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    1684 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    2368 mg
  • Nátrium
    6749 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    215 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    1547.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1619 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    224 mg
  • D vitamin:
    428 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    441 micro
  • Kolin:
    1639 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1607 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2548 micro
Összesen 4159 kcal
  • 9% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    241 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 149 kcal

Elkészítés

  1. A tojásokat megmossuk, és enyhén sós vízbe feltesszük főni (12 perc), utána leöntjük róla a vizet, és hideg vízbe áztatjuk pucolás előtt.
  2. Megmossuk a burgonyát, és héjában megfőzzük sós vízben. A mérettől függ, de max. 30 perc. Utána leöntjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, meghámozzuk, kb. 0,5 cm vastagságúra felszeleteljük. Közben a szalámit (vagy kolbászt) szintén fél cm vastagságú szeletekre vágjuk, és a tojást is felkarikázzuk. A tejfölt csipetnyi sóval simára keverjük, a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. Egy tepsit vagy egy jénait szükség esetén picit kivajazunk (bár szerintem nem kell, mert a szalámiból épp elég zsiradék oldódik ki), a sütőt pedig előmelegítjük 180°-ra.
  4. Az összetevőket az alábbiak szerint rétegezzük: 1. burgonyaszeletek + enyhén sózzuk 2. tojáskarikák + enyhén sózzuk 3. szalámiszeletek 4. burgonyaszeletek + enyhén sózzuk... Az egészet addig folytatjuk, amíg az említett hozzávalók el nem fogynak (érdemes a tepsi/jénai szélére is burgonyaszeleteket tenni).
  5. A rétegezést mindig a burgonyaszeletekkel fejezzük be, melyre ezután rásimítjuk a tejfölt, és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd még 5 percig grillfokozaton lepirítjuk a tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Számomra a "gazdagon" azt jelenti, hogy egy ételben azok a hozzávalók, amelyektől igazán ízletes lesz az étel, nagyobb mennyiségben vannak benne. Ilyenek például a (házi) krémekkel töltött sütemények, de ilyen az igazi, szaftos rakott krumpli is, amit jóízűen eszik meg a család. Sok receptnél látni, hogy a burgonyát héj nélkül főzik a rakott burgonyához, viszont nem csak egészségesebb, hanem sokkal finomabb is lesz (bár tovább tart a főzés), ha héjában főzzük a krumplit, és utána szeleteljük fel.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...