Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rác rétes

Rác rétes
Rác rétes
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám receptje, mindig degeszre ettem magam belőle. Most magam is megpróbálkoztam elkészíteni, és mindenki nagyon szerette.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A cukrot belekeverjük a langyos tejbe az élesztővel együtt, hagyjuk felfutni.
  2. A felfuttatott élesztőhöz keverjük az összes hozzávalót, ami a tésztához kell. Majd verjük hólyagosra hasonlóképp, mint a fánkot. Akkor jó, ha már nem ragad a tészta a kezünkhöz. Szükség esetén pótoljuk a lisztet. Egy nem ragacsos, de mégis puha tésztát kell kapnunk.
  3. Kelesszük a tésztát langyos helyen kb. 45 percig. Ekkor kenjük meg a tészta felső részét olvasztott vajjal, és kelesszük tovább, míg a tészta ellaposodik, kb. még fél órát.
  4. A kezünkkel húzzuk szét a tésztát hasonlóképp, mint ahogy a rétestésztát, csak ne olyan vékonyra.
  5. Kenjük a tölteléket a tésztára, és tekerjük fel, mint a rétest. A feltekert tésztát sodorjuk 8-as formába, és fektessük zsírpapírral bélelt tepsibe.
  6. Kelesszük még kb. 45 percet, majd 1 tojássárgájával kenjük le.
  7. Süssük előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára (kb. 45 perc).

töltelék

  1. A túrót a tejszínnel, a cukorral, vaníliás cukorral és tojással keverjük el. (Én botmixerrel szoktam, így csomómentes lesz.)
  2. A túrós töltelékhez keverjük a grízt és a mazsolát is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 8 548
elküldve: 1
receptkönyvben: 84
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Morenka

Mióta szakács: 2011.03.29.
14 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
konyha: szerb
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt rétes, kelt túrós rétes, kelt túrós-grízes rétes

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2014-02-26 21:09

Nagyon jól néz ki,mentettem, hamarosan megsütöm! A nagyik receptjeit nagyon kedvelem.
Helena

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2014-02-21 21:20

Nekem nagyon tetszik, mentettem, köszönöm. :)
A mazsolát kihagyom, család fele nem szereti, de gondolom, ettől még fincsi. :)
Éva-Anyóca

493
tej 2.5 dl
élesztő 25 g
tojássárgája 1 db
cukor 1 ek
1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 400 g
tehéntúró 50 dkg
cukor 15 dkg
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
búzadara 2 csapott ek
habtejszín 1 dl
mazsola 1 marék
tojássárgája 1 db
vaj 2 ek