Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pudingkrémes kelt kalács

Pudingkrémes kelt kalács
Pudingkrémes kelt kalács
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenki ismeri már a diós, mákos, kakaós és lekváros kalácsot, talán még a túrósat is. Én most kissé változatosan, pudingkrémesen készítettem. Mikor teljesen kihűlt, a párom és az unokám volt az első tesztelője, s küldtem unokámtól nekik is, és este már a facebookon leányom azt mondta: "Anyu, te egy tündér vagy és pályatévesztett, te a régi recepteket újjávarázsolod és igazán finoman készíted el". Annyi dicséretet kaptam, hogy azt elmondani és leírni nem lehet, még tegnap is, mikor feljöttek, vihettek belőle, mert nagyon ízlett mindenkinek. Hát ez vagyok én, aki tini leányként kezdte a sütés fortélyait és amíg tudok, készítem is szívesen, hisz a családomon kívül az ismerőseim mindenki dicsérte, s kapom azóta is a megtisztelő üzeneteket.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Jó tippként ajánlom, mikor a tésztánk már fél ideig sült fordítsuk meg a tepsit, így mindkét fele egyformán átsül. Ha szép pirosra szeretnénk a tetejét megsütni 5 percre a legfelső rácsra tegyük, s utána vegyük ki és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Itt ugyanúgy gondoltam a cukorbetegekre is, hogy a sok finomságból ne maradjanak ki. Ezért a táblázatomban megnéztem a cukor arányát az édesítőszerhez. Így ők is tudják fogyasztani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: A lisztet kelesztőtálba öntjük és közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, cukrot (édesítőszert), majd a langyos tejet. S így 5 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk az olajat és jól összegyúrjuk.
  2. Az 1 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és jól beledolgozzuk a tésztába.
  3. A kalács tésztát 25 perc alatt megkelesztjük, közben elkészítjük  a tölteléket. A pudingport a megszokott módon a tejjel és cukorral (vagy édesítőszerrel) simára keverjük, és sűrűre főzzük, majd tűzről levéve beledolgozzuk a margarint. Ezután félretesszük langyosra kihűlni.
  4. A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk, egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, pudinggal megtöltjük és felcsavarjuk.
    Kettesével összefonjuk a tésztákat, így két kalácsot kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. A tepsiben még félórát kelesztjük, majd megkenjük a tojássárgájával, és az oldalát villával megszurkáljuk, hogy később ne repedezzen meg.
  5. Előmelegített sütőben sütjük.
  6. Majd ha megsült kivesszük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, ha kihűlt konyharuhára fordítjuk és a sütőpapírt lehúzzuk róla. Majd visszafordítjuk a kalácsot, és éles késsel deszkán szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 988
elküldve: 3
receptkönyvben: 259
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vaníliapudingos kalács, vaníliás kelt kalács, pudinggal töltött kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tombercsi
tombercsi Sun, 2013-11-10 17:11

Néhány fontos dologra szeretném felhívni a receptet kipróbálni szándékozók figyelmét:
- óriási mennyiség lesz a megadott mennyiségekből
- 3 cs puding nagyon sok volt nekünk, minimum egy csomagnyi megmaradt
- a tésztát rendkívül nehéz kinyújtani (ruganyos, kemény)
- a pudinggal töltött rudakat mi nem tudtuk felcsavarni (vastag, fnyomódik ki a puding), pedig nem vagyunk kezdő szakácsok, ezért összefonás nélkül sütöttük ki a 4 rudat pudinggal töltve
- a végeredmény: tipikus kiflitésztába töltött pudingkrém, ami szerintünk nem ízharmonikus együtt. Önmagában a tészta finom, de a pudinggal együtt ütötte egymást.

Mindenben a receptet követtük, de sajnos a sok munka végén csalódás ért minket.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2013-11-14 10:01

Kedves Tombercsi!
Pedig ha teljes keményre főzöd a pudingot az nem lehet folyós. Én azóta is több alkalommal készítettem és nem folyt ki . Teljes keménységüre főzzed ami azt jelenti szinte darabos a puding . nagyon csodálkozom,hogy az írod sikertelen.
Amikor kinyújtjuk a cípót és tésztára pudingot kenünk a szélét két újjnyin mint a kalácsnál nem kenjük meg és be hajtjuk. Aki sütött kalácsot tudnia kell,hogy a széleit elöbb behajtjuk és úgy csavarjuk fel.
Én biztosra veszem lágyan hagytad a pudingot és azért ért csalódás. Amikor a két rúdat fonom össze a végét mindig is össze nyomjuk újjunkkal.
Tudod olyan is elkészítette már aki életében először sütött kalácsot és sikere volt vele.
Ezért meg döbbenő, hogy nálad nem sikerült de már ha így van én nem vitázom módosítok rajt de puding akkor is annyi kell 4-cipóhoz..
Üdv..Gabimami58

tombercsi
tombercsi Thu, 2013-11-14 10:45

Koszonom Gabimami a tanacsot. :)
A behajtos trukkot ismerjuk. Valoszinuleg az alapanyagok milyensege is meghatarozza, hogyan viselkedik a teszta: nekunk nehezen volt kezelheto. Nem a pudingon mulott. Ez is egy velemeny, en mindig orommel olvasom, ha egy recept vegen leirjak a kudarcot is, mert azzal felhivja a figyelmem arra, hogy mire figyeljek oda sutes kozben.
Tovabbi jo sutest-fozest mindenkinek!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Fri, 2013-11-15 14:43

Szia tombercsi!
Most hétvégén szintén pudingosat készítek,és még újdonságosabban mint eddig. A héten már elkészítettem, de kis családomnak annyira ízlett mire fényképeztem volna 2 szelet maradt,így inkább újra készítem,és hamarosan megosztom teljes leírással,és képpel együtt.
Kellemes hétvégét kivánok,és jó sütés főzést..
Üdv..Gabriella..

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-09-14 20:05

Kedves Gabriella! Megsütöttem: a családnak nagyon ízlett! Nekem a tészta nem állt össze a megadott folyadékkal, de ez gondolom liszt függő, nem akadtam meg rajta :) A feléből készült kalács, a másik feléből kifliket hajtogattam, hogy a holnapi állatkerti sétára is tudjak vinni belőle a gyerekeknek. Hatalmas adag... Kérdezni is szeretnék: a tojásfehérjehabnak mi a szerepe? Összetörik mindenképp ahogy gyúrom, dagasztom a tésztát... miért így kell beletenni a tésztába? Köszi, Hajni

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2012-09-23 15:06

Szia Hajni!
Annyi szerepe csupán,annak ellenére,hogy összetörik lágyabb lessz a tésztája.
Ennyi csupán.
Örülök neki,hogy sikered lett vele és ízlett a családodnak.
További jó sütést főzést kivánok.
Üdv..Gabriella..

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2012-07-31 09:25

Ilyen fele kalacs receptet kerestem, hasonlot mar ettem amit itt peksegeknel lehet kapni, de nem tudtam, hogy hogyan keszitik. Nem tudtam, hogy a pudinggal egyutt meg lehet sutni a kalacsot. Ezekszerint igen, - ugy hogy ki fogom probalni. Koszonom a receptet. Udv. Veronika

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Thu, 2012-08-02 07:49

Szia Veronika!
Nagyon szívesen,és örülök neki,hogy elnyerte tetszésed a feltett recept.
Igen pudinggal együtt kell sütni,de lehet másféle is a puding nem muszály vaniliásnak lenni.Lényege a puding kemény legyen,s még forró akkor dolgozzuk bele a margarint.
Most én a hétvégén kissé változtatok újra rajt,és azt is megosztom veletek.
További szépnapot kivánok.
Jó sütést főzést! Üdv...Gabriela..

692
finomliszt 90 dkg
1 kk
napraforgó olaj 3 ek
tej 4 dl
élesztő 7 dkg
cukor 15 dkg
tojás 1 db
vaníliás pudingpor 3 csomag
tej 7 dl
cukor 30 dkg
margarin 25 dkg