Nosalty Logó

Pottukukko - finn töltött kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Pottukukko - finn töltött kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1129 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6764 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 225 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    67.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1271.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    595 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 1129 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188.6 g

Zsír

  • Összesen
    404.6 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    178 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    964 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7626.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    2800 mg
  • Nátrium
    3573 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    591.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    1548.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    439 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    179 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    695 mg
  • Retinol - A vitamin:
    431 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    970 micro
Összesen 6764 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 225 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben, eközben a liszteket és a sót egymáshoz keverjük.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztbe mélyedést csinálunk a kezünkkel, és beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és további vizet.
  3. A kenyérsütőt dagasztó-kelesztő programra állítjuk (másfél óra).
  4. Ezalatt a kolozsvári szalonnát vékony szeletekre, a tarját csíkokra és a krumplit szintén vékony szeletekre vágjuk.
  5. A burgonyát 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük.
  6. Egy deszkára bőséges lisztet szórunk, és a már megkelt rozslisztes tésztánkat kicsit újra átgyúrjuk rajta.
  7. Közben a sütőt feltekerjük 250 fokra.
  8. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk (a tészta nagysága nagytepsi méretű legyen).
  9. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd erre szépen ráegyengetjük az első kinyújtott tésztánkat.
  10. A tésztára úgy helyezzük rá a szalonnaszeleteket, hogy egy fél cm-nyi rész maradjon ki a széleinél. Ezután a burgonya következik. A krumplit enyhén sózzuk-borsozzuk, majd elsimítjuk rajta a tarjadarabokat, és ezt újra krumplikarikákkal fedjük. A fűszerezésről itt se feledkezzünk el.
  11. Az egész tetejére félkemény vékony vajdarabokat szeletelünk, majd a második kinyújtott tésztával befedjük a művünket, és a széleinél összetapasztjuk őket.
  12. A tészta tetejét befedjük vastagon alufóliával.
  13. Ekkor a sütőt 150 fokosra csavarjuk le, és végig ezen a hőmérsékleten tartjuk. (Közben egyszer kivesszük a sütőből a kukko-t, és megkenjük a tetejét tojássárgájával.)
  14. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, az alufóliát rajtahagyjuk, és dupla konyharuhával és/vagy törölközővel körbetekerjük. Melegen hagyjuk állni legalább 1 órát, de inkább kettőt.
  15. Tálaláskor felvágjuk a kukko-t, és sok-sok vaj kenegetésével fogyasztjuk!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1549
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 19.

Ajánló

Vaj-vaj-vaj és nem margarin!!!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Auringonkukka 61 recept

Még hogy nem esznek zsírosan a finnek.:) Itt az élő bizonyíték! Ez a tradicionális egytálétel nagy múltú hagyományokra tekint vissza. Anno a gazdagok étke volt ez, mivel elég sok húst tartalmaz, a szegények csak burgonyával és vajjal ették. Főként Közép- és Észak Finnországban fogyasztják a pottukukko-t (szó szerint krumplikakast). A párom anyukájától tanultam ezt a receptet, aki Kajaaniban él. Ott ezt az ételt mindenki ismeri, nem úgy mint itt, Helsinkiben, szóval még a finneknek is tudok meglepetéseket okozni.

Hozzászólások

Torma

Nagyon érdekes a sütés menete :) köszi a megosztást! Üdv, Torma :)

Auringonkukka

Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek