r
Nosalty Logó

Pitypangsaláta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
P.
Pitypangsaláta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 557 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 1114 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A salátához

Az öntethez

Összesen 244 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    53.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    131.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    123 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    883 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    1029 micro
  • Lut-zea
    1930 micro
Összesen 557 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    107.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    975.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    263.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    246 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    325 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    1765 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    2058 micro
  • Lut-zea
    3860 micro
Összesen 1114 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    389 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    453 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 244 Kcal

Hozzávalók

A salátához

Az öntethez

Elkészítés

A salátához

  1. Pitypangot szedünk. Nem út mentén. Nem a közeli vegyi gyár ülepítője mellett. Csak a legbelső friss hajtásokat csipkedjük ki, sőt azaz igazi, ha nem többéves, nagyra nőtt példányokat kopasztunk meg, hanem friss tavaszi új hajtásokat. Áztassuk langyos vízbe negyed órára.
  2. Tegyük fel főni a krumplit héjában. Ha kész, megpucoljuk, összetörjük.
  3. Elkészítjük az öntetet: az olajat a citromlével, fokhagymával és a fűszerekkel lekeverjük, majdpár kanálnyit a krumplihoz adunk belőle, és simárakeverjük.Másik felébeáztassuk be a lecsepegtetett pitypangotlegalább egy órára.
  4. Pirítsunk bacont. Keverjük hozzá a salátát.
  5. Szedjük tányérra a krumplit, rá a salátát, egy kis apróra vágott paradicsomot. Ez opcionális.
  6. Főzzünk 3 perces lágytojást. Ha kész, vágjuk le a tetejét, öntsük ki belőle a sárgáját asalátára, kanalazzuk rá a fehérjét is, és keverjük össze.
  7. Azonnal fogyasszuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11305
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagy divat mostanság egészségesen élni, meg minden, de ez itt, még nálam is kiverte a biztosítékot. Elkészítettem, gondoltam, miért is ne, sosem csináltam még, hátha jó lesz. Azért azt kifogni, hogy a pitypang ne legyen keserű....Persze nem véletlen a hozzápakolt dolgok népes serege, meg az áztatás, meg a pácolás, meg kutyafüle, mert különben ehetetlen lenne. Szerintem. Nekem ne mesélje be senki, hogy 2 és fél órai fűben bogarászás, hogy elkerüljük azt a keserű ízt, friss hajtások, friss hajtások, friss hajtások....meg egy órás pácolás után is még ott dereng az a megfoghatatlan íz....brrrrr. Kifejezetten azoknak ajánlom, akik semmitől sem riadnak vissza. Valakinek biztos ízleni fog, de hagyományos értékrenddel és ízlelőbimbókkal ne nagyon álljunk neki. Számomra megmarad a kísérlet szintjén.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Eszter!Pont tegnap gondolkodtam azon hogy hogyan lehetne a pitypangból salátát készíteni.A kisfiam mindennap hoz nekem egyet,anya hoztam neked virágot...Nálunk a kert tele van vele.Most már talán ki is próbálhatom.Elmentettem a receptedet,köszi.Üdv:Bogi

P.

Oké...... :-D De végülis, ahogy Mrs. Smith mondta a minap: " A keserü is egy íz..." Nagyon kiváncsi vagyok. Èn is azért álltam neki, mert a mezö sárgán virít a pitypangoktól és azt gondoltam, ha már ennyire sok van, talán tényleg meg lehet próbálni hasznosítani. A véleményem most már annyi: nem véletlenül van annyi piytpang a mezön.... :-D Puszi!

Juditka

Nekem ez az egy mondat tetszett:... "nem véletlenül van annyi pitypang a mez?n..." Olyan huncutul hangzik és mindent elárul.

P.

Öhöm...lebuktam... :-p

scarlett69

Elképzeltem, ahogy csúszol-mászol a pitypangok közt, aztán egyszer csak összeütközöl egy másik gy?jt?vel, aki szintén az ebédre "gyúr" :D Jah ha indultok Hollandiába nemes pitypangért, szóljatok! :D

Törölt felhasználó

Eszter én nagyon tisztellek ezért a receptért,mert bátor vagy és közzé teszel valamit ami szerinted sem a legfinomabb.Sok látogató van aki viszont nyitott az új dolgokra,ezért kellenek az ilyen receptek.Én most már csak azért is kipróbálom!!!!Üdv:Bogi

P.

Hát, az tény: ezzel a recepttel nem hajtok a legnépszerübb státuszra... :-D De itt nem is ez a lényeg...legalábbis nekem... ;-)

Törölt felhasználó

Lehet hogy pont ezért lesz népszer?:)))

P.

Attól nem félek... :-D

Törölt felhasználó

Kedves Pitypanggy?jt?k! Hollandiában kinemesítettek egy fajtát ami nem olyan keser? mint a "mezei" pitypang és hatalmasak a levelei. Kifejezetten saláta készítéshez :) További szép napot!

P.

Irány Hollandia! Köszi az infót! :-)

Törölt felhasználó

  Kipróbáltam,persze bacon nélkül,de hogy ?szinte legyek,nagyon rossz lett,szóval ment a kukába. Odafigyelek arra,hogy mit eszek,de azért sanyargatni nem fogom magam...Amúgyis annyi paradicsomot eszek,hogy ki?zi az összes savamat..:D De azért örülök,hogy megosztottad,biztos van akinek bejön.

Tmea

Hol nyílik ilyenkor pitypang? Mert ezt ma valaki szerencsés elkészíthette...:-))

P.

Hát, ki tudja. Talán valahol már tavasz van. :-D

Törölt felhasználó

nem kötegetni akarok, megeszi ezt valaki

Törölt felhasználó

MIndenki nyugodjon meg :) A Pitypang keser?sége nem hiába való. Májproblémák orvoslására kiváló. Éppen ma olvastam róla, hogy a máj gyógyításásra, méregtelenítésére a keser? dolok alkalmasak, s itt tettek említést err?l a növényr?l is. Szóval akinek hasonló tünetei vannak, azok bátran fogyasszák, mert nem éppen haszontalan, és ugye inkább ez mint bármi komolyabb beavatkozás vagy "gyógymód".

Hozzávalók

A salátához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek