Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pitypangsaláta

Pitypangsaláta
Pitypangsaláta
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy divat mostanság egészségesen élni, meg minden, de ez itt, még nálam is kiverte a biztosítékot. Elkészítettem, gondoltam, miért is ne, sosem csináltam még, hátha jó lesz. Azért azt kifogni, hogy a pitypang ne legyen keserű....Persze nem véletlen a hozzápakolt dolgok népes serege, meg az áztatás, meg a pácolás, meg kutyafüle, mert különben ehetetlen lenne. Szerintem. Nekem ne mesélje be senki, hogy 2 és fél órai fűben bogarászás, hogy elkerüljük azt a keserű ízt, friss hajtások, friss hajtások, friss hajtások....meg egy órás pácolás után is még ott dereng az a megfoghatatlan íz....brrrrr.
Kifejezetten azoknak ajánlom, akik semmitől sem riadnak vissza. Valakinek biztos ízleni fog, de hagyományos értékrenddel és ízlelőbimbókkal ne nagyon álljunk neki. Számomra megmarad a kísérlet szintjén.
 


hozzávalók / 2 adag

A salátához

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Pitypangot szedünk. Nem út mentén. Nem a közeli vegyi gyár ülepítője mellett. Csak a legbelső friss hajtásokat csipkedjük ki, sőt az az igazi, ha nem többéves, nagyra nőtt példányokat kopasztunk meg, hanem friss tavaszi új hajtásokat. Áztassuk langyos vízbe negyed órára.
  2. Tegyük fel főni a krumplit héjában. Ha kész, megpucoljuk, összetörjük.
  3. Elkészítjük az öntetet: az olajat a citromlével, fokhagymával és a fűszerekkel lekeverjük, majd pár kanálnyit a krumplihoz adunk belőle, és simára keverjük. Másik felébe áztassuk be a lecsepegtetett pitypangot legalább egy órára.
  4. Pirítsunk bacont. Keverjük hozzá a salátát.
  5. Szedjük tányérra a krumplit, rá a salátát, egy kis apróra vágott paradicsomot. Ez opcionális.
  6. Főzzünk 3 perces lágytojást. Ha kész, vágjuk le a tetejét, öntsük ki belőle a sárgáját a salátára, kanalazzuk rá a fehérjét is, és keverjük össze.
  7. Azonnal fogyasszuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 483
elküldve: 3
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: saláta
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

tojásos-burgonyás pitypangsaláta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

IronX
IronX Thu, 2015-06-18 22:43

MIndenki nyugodjon meg :) A Pitypang keserűsége nem hiába való. Májproblémák orvoslására kiváló. Éppen ma olvastam róla, hogy a máj gyógyításásra, méregtelenítésére a keserű dolok alkalmasak, s itt tettek említést erről a növényről is.
Szóval akinek hasonló tünetei vannak, azok bátran fogyasszák, mert nem éppen haszontalan, és ugye inkább ez mint bármi komolyabb beavatkozás vagy "gyógymód".

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-03-09 16:39

Hol nyílik ilyenkor pitypang? Mert ezt ma valaki szerencsés elkészíthette...:-))

Kremy
Kremy / Kremy Tue, 2010-05-18 19:17

  Kipróbáltam,persze bacon nélkül,de hogy őszinte legyek,nagyon rossz lett,szóval ment a kukába. Odafigyelek arra,hogy mit eszek,de azért sanyargatni nem fogom magam...Amúgyis annyi paradicsomot eszek,hogy kiűzi az összes savamat..:D
De azért örülök,hogy megosztottad,biztos van akinek bejön.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-29 12:11

Kedves Pitypanggyűjtők!
Hollandiában kinemesítettek egy fajtát ami nem olyan keserű mint a "mezei" pitypang és hatalmasak a levelei.
Kifejezetten saláta készítéshez :)
További szép napot!

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-29 08:58

Eszter én nagyon tisztellek ezért a receptért,mert bátor vagy és közzé teszel valamit ami szerinted sem a legfinomabb.Sok látogató van aki viszont nyitott az új dolgokra,ezért kellenek az ilyen receptek.Én most már csak azért is kipróbálom!!!!Üdv:Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-04-29 09:09

Hát, az tény: ezzel a recepttel nem hajtok a legnépszerübb státuszra... :-D
De itt nem is ez a lényeg...legalábbis nekem... ;-)

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-29 08:18

Szia Eszter!Pont tegnap gondolkodtam azon hogy hogyan lehetne a pitypangból salátát készíteni.A kisfiam mindennap hoz nekem egyet,anya hoztam neked virágot...Nálunk a kert tele van vele.Most már talán ki is próbálhatom.Elmentettem a receptedet,köszi.Üdv:Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-04-29 08:22

Oké...... :-D
De végülis, ahogy Mrs. Smith mondta a minap: " A keserü is egy íz..."
Nagyon kiváncsi vagyok. Èn is azért álltam neki, mert a mezö sárgán virít a pitypangoktól és azt gondoltam, ha már ennyire sok van, talán tényleg meg lehet próbálni hasznosítani.
A véleményem most már annyi: nem véletlenül van annyi piytpang a mezön.... :-D
Puszi!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Tue, 2013-05-07 11:46

Elképzeltem, ahogy csúszol-mászol a pitypangok közt, aztán egyszer csak összeütközöl egy másik gyűjtővel, aki szintén az ebédre "gyúr" :D Jah ha indultok Hollandiába nemes pitypangért, szóljatok! :D

Juditka
Juditka / Juditka Thu, 2010-04-29 12:06

Nekem ez az egy mondat tetszett:... "nem véletlenül van annyi pitypang a mezőn..."
Olyan huncutul hangzik és mindent elárul.

563
pitypang 2 marék
burgonya 1 db
tojás 2 db
paradicsom 1 kis db
snidling 1 teáskanál
bacon 2 szelet
olívaolaj 1 dl
fehérborecet 2 ek
citromlé 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
szerecsendió 1 tk
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
zöldfűszer 0 ízlés szerint